Munca prin agent de munca temporara sau leasing-ul profesional are la baza stabilirea unor raporturi juridice specifice, care se resfrang, implicit, si in cazul concedierii salariatului temporar.
Raporturile juridice existente in cazul muncii prin agent de munca temporara
Un prim raport juridic se stabileste intre agentul de munca temporara si salariatul temporar, care are natura unui raport de munca .
In primul rand, intre aceste doua parti se incheie (obligatoriu), sub sanctiunea nulitatii, in forma scrisa, un contract de munca temporara, pe durata uneia sau a mai multor misiuni, avand ca obiect prestarea muncii de catre salariatul temporar pentru un utilizator pe durata uneia sau mai multor misiuni, in schimbul unei remuneratii platite de catre agentul de munca temporara .
Acest contract, pe langa elementele obligatorii stabilite pentru orice alt contract individual de munca, trebuie sa cuprinda: identitatea si sediul utilizatorului la care salariatul isi va desfasura misiunea, conditiile in care urmeaza sa se desfasoare misiunea, durata misiunii (durata care nu poate fi mai mare de 24 de luni sau, daca se apeleaza la perioade succesive, de 36 de luni), precum si cuantumul si modalitatile remuneratiei salariatului temporar.
In al doilea rand, intre agentul de munca temporara si salariatul temporar se poate incheia (facultativ) un contract individual de munca ``cadru``, pe durata determinata sau nedeterminata, situatie in care pe durata dintre doua misiuni salariatul temporar se afla la dispozitia agentului de munca temporara .
Daca contractul individual de munca reprezinta forma generala a raportului de munca, contractul de munca temporara reprezinta forma speciala a raportului de munca dintre salariatul temporar si agentul de munca temporara .
In al treilea rand, este posibil ca raporturile de munca temporara intre cele doua parti sa se stabileaca prin incheierea unor acte aditionale la contractul individual de munca ``cadru`` cu prevederea, in concret, a clauzelor specifice contractului de munca temporara .
Un al doilea raport juridic se stabileste intre agentul de munca temporara si utilizatorul persoana fizica sau juridica prin incheierea unui contract de punere la dispozitie.
Acest raport juridic are natura unui raport de drept civil, contractul de punere la dispozitie fiind un contract civil, de prestari servicii, care trebuie sa cuprinda durata misiunii, caracteristicile specifice postului, locul executarii misiunii, programul de munca, conditiile concrete de munca, orice alte servicii si facilitati in favoarea salariatului temporar, valoarea comisionului agentului de munca temporara, precum si remuneratia la care are dreptul salariatul.
Un al treilea raport juridic se stabileste intre salariatul temporar si utilizator, care supravegheaza si conduce activitatea salariatului temporar.
Intre salariatul temporar si utilizator nu se incheie niciun contract, raportul juridic dintre aceste doua parti, in sensul supravegherii si conducerii activitatii salariatului temporar de catre utilizator, luand nastere ca urmare a stabilirii celorlalte doua raporturi jurdice mentionate mai sus.
Pe perioada misiunii de munca temporara intre salariatul temporar si utlizator nu exista un raport de munca in sens strict, singurul raport de munca existent fiind intre agentul de munca tremporara si salariatul temporar, chiar daca utilizatorul este cel care asigura, in principiu, salariatului temporar dotarea cu echipamente individuale de protectie si de munca .
Obiectul de activitate specific al agentului de munca temporara
Agentul de munca temporara are un obiect de activitate specific, dobandind aceasta calitate in baza unei proceduri de autorizare si unor conditii de functionare speciale stabilite de H.G. nr. 1256/2011.
Acest obiect de activitate specific consta in ``activitati de contractare, pe baze temporare, a personalului``, conform Codului CAEN 7820 din Ordinul nr. 337/2007 privind actualizarea Clasificarii activitatilor din economia nationala.
Cu alte cuvinte, agentul de munca temporara ``inchiriaza`` un salariat diversilor utilizatori pentru diverse misiuni tempoare, pentru fiecare din aceasta noua misiune urmand a se incheia un contract de munca temporara .
In baza acestui unic obiect de activitate specific al agentului de munca temporara si al contractului individual de munca (pe durata determinata sau nedeterminata) incheiat cu salariatul, pe durata dintre doua misiuni salariatul nu va presta munca pentru/la agentul de munca temporara, fiind exclusiv la dispozitia acestuia.
Salariatul temporar poate presta munca doar pentru utilizatorii gasiti de catre agentul de munca temporara, nu si pentru agentul de munca temporara, intre doua misiuni salariatul aflandu-se exlusiv la dispozitia agentului de munca temporara .
________________________
DespreMCP Cabinet avocati- Infiintat anul 2008, Cabinetul de avocati fondat deavocat Marius-Catalin Preduteste specializat in domeniul relatiilor de munca, comerciale si protectia datelor.
A se vedea si:
Incetarea contractului de munca temporara . Concedierea salariatului temporar
Salarizarea angajatului temporar. Obligatiile agentului de munca temporara si ale utilizatorului
Contractul de munca temporara: avantaje si dezavantaje Sursa: MCP avocati
Contractul de munca pe perioada determinata. Mod de flexibilizare a relatiilor de munca Sursa: MCP avocati
Incetarea contractului de munca temporara. Concedierea salariatului temporar Sursa: MCP Cabinet avocati
Salarizarea angajatului temporar. Obligatiile agentului de munca temporara si ale utilizatorului Sursa: MCP Cabinet avocati
Munca prin agent de munca temporara Sursa: EuroAvocatura
Actiune in constatare. Incetarea nelegala a contractului individual de munca incheiat cu un agent de munca temporara Pronuntaţă de: Curtea de Apel BACAU - DECIZIE Nr. 703 din 21 Octombrie 2019
Contract de munca temporara. Plata orelor suplimentare. Renuntarea salariatului la drepturile salariale ce i se cuvin Pronuntaţă de: TRIBUNALUL GORJ - Sentinta Nr. 33 din 17 Ianuarie 2020
Plata orelor suplimentare, a muncii pe timp de noapte si a plata indemnizatiei de detasare Pronuntaţă de: Tribunalul GALATI - SENTINtA CIVILa Nr. 858 din 03 Noiembrie 2020
Contract de munca temporara. Angajarea muncitorilor pusi la dispozitie. Plata de daune compensatorii Pronuntaţă de: CURTEA DE APEL CLUJ - DECIZIA CIVILa Nr. 473 din 18 Septembrie 2019
Plata indemnizatiei concediului de odihna neefectuat Pronuntaţă de: Tribunalul Covasna, Sectia Civila, Sentinta civila nr. 271 din 17.03.2016