din anul 2007, atuul tau de DREPT!


Prima pagină » Ştiri juridice » Salariile Judecatorilor. Exemple

Salariile Judecatorilor. Exemple

  Publicat: 13 Jan 2009       5880 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


Balanta veniturilor si cheltuielilor dintr-o anumita perioada
\"Avand in vedere informatiile potrivit carora magistratii din conducerea C.S.M. acorda sume mari din propriul buget atat acestora, cat si personalului asimilat, in considerarea statutului de ordonator principal de credite, cu titlu de premii si sporuri,

Puterile publice existente in stat. Potrivit Constitutiei Romaniei autoritatile publice sunt:
Termen folosit in t. VIII, art. 145, C. pen., partea generala, prin el intelegandu-se tot ce priveste autoritatile publice,
(UE). Fondata la 1 ianuarie 1993 prin aplicarea Tratatului de la Maastricht , Uniunea Europeana (UE) preia initiativa constructiei europene de la Comunitatea Economica Europeana (CEE).
Act normativ emis de catre organul legislativ al puterii de stat (in Romania acesta este Parlamentul), ce cuprinde norme generale, de conduita, obligatorii si impersonale.
Magistrat care, potrivit legii, are atributii de a solutiona cauze penale, civile si administrative in cadrul unei instante judecatoresti.
Ansamblu de conditii si elemente naturale qle Terrei: aerul, apa, solul si subsolul, toate straturile atmosferice, toate materiile organice si anorganice, precum si fiintele vii, sistemele naturale �n interactiune cuprinzand elementele enumerate anterior, inclusiv valorile materiale si spirituale.
Este acel raport juridic in continutul caruia intra dreptul subiectului activ, denumit creditor, de a cere subiectului pasiv, denumit debitor, sa dea, sa faca sau sa nu faca ceva, sub sanctiunea constrangerii de stat in cazul neexecutarii de buna voie.
1. Zona portuara amplasata de-a lungul unui chei si amenajata special pentru acostarea navelor si manipularea marfurilor.
Avand in vedere lipsa de informare adecvata a publicului in ce priveste statutul real al judecatorului si procurorului, inclusiv referitor la remuneratia acestora, in raport cu fiecare nivel de jurisdictie, sarcina ce-i incumba in primul rand C.S.M., ca autoritate publica ce ar trebui sa garanteze independenta justitiei,

U.N.J.R. intelege sa aduca la cunostinta publicului o situatie reala a veniturilor lunare ale judecatorilor, in contextul in care Consiliul Superior al Magistraturii nu a facut public acest lucru.

Desi publicul si-a format opinia ca indemnizatiile magistratilor sunt exorbitante, asociatia Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania atrage atentia asupra realitatii contrarii existente si subliniaza faptul ca salarizarea magistratilor din Romania se afla la cel mai scazut nivel din statele nou intrate in Uniunea Europeana.

Magistratilor nu li se acorda premii, ajutoare sau recompense si sunt incompatibili sa desfasoare orice alte activitati remunerate, iar cuantumul indemnizatiei unui magistrat nu depaseste in medie 4000 lei, incluzand toate sporurile acordate prin lege (spor de vechime, stabilitate, toxicitate si doctorat), asa cum rezulta din tabelul anexat, care cuprinde veniturile lunare nete de care beneficiaza un judecator raportat la gradul instantei unde profeseaza.

In acest context, este inadmisibil ca institutia reprezentativa a sistemului judiciar sa acorde angajatilor proprii sume imense, cu titluri de recompense, premii, precum si sporuri salariale, fapt ce a condus in final la plata unor remuneratii cu mult peste nivelul mediu al unui magistrat nedetasat in structurile C.S.M..

U.N.J.R. nu neaga dreptul membrilor C.S.M., ca si al judecatorilor de la Inalta Curte de Casatie si Justitie, de a beneficia de aceste sporuri, recunoscute prin hotarari judecatoresti irevocabile, ci critica modul lipsit de transparenta si discriminatoriu in care au fost acordate, concurand la crearea unei imagini negative asupra intregii categorii a magistratilor. Consiliul Superior al Magistraturii este invitat sa ofere o explicatie cu privire la pasivitatea de care a dat dovada si care a contribuit, in mod nejustificat, la conturarea unei imagini false asupra sumelor de care ar beneficia magistratii, cu titlu de indemnizatii sau sporuri.

Consiliul Superior al Magistraturii are obligatia legala si morala de a facilita grabnic o intalnire a reprezentantilor magistratilor, prin conducatorii de instante/parchete si asociatii profesionale, cu reprezentantii executivului, in care sa fie puse in discutie definitiv si concret situatia reala a indemnizatiilor magistratilor, modalitatile de solutionare a diferendelor aparute si idei care sa asigure respectarea principiilor echitatii si nediscriminarii in salarizare.

Aceasta solutie se impune cu atat mai acut cu cat sistemul judiciar ameninta cu un blocaj, din pricina subfinantarii acute a acestuia - un exemplu concret in acest sens fiind instantele de la Vaslui, caz prezentat de presa zilele trecute.

Pasivitatea continua a CSM nu poate conduce decat la un conflict acut intre opinia publica, executiv si magistrati pornind de la premise false, cu grave consecinte asupra activitatii si imaginii sistemului judiciar.

judecator Dana Cristina Girbovan,
Presedinte al Uniunii Nationale a Judecatorilor din Romania\\\"

Comunicat UNJR

Salariile Judecatorilor
Citeşte mai multe despre:   

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Articole Juridice

Aspecte practice privind Cercetarea disciplinara a salariatilor
Sursa: MCP Cabinet avocati

Valoarea Tichetelor de masa in anul 2024
Sursa: MCP Cabinet avocati

Valoarea Tichetelor cadou in anul 2024
Sursa: MCP Cabinet avocatiJurisprudenţă

In cat timp poate fi aplicata o sanctiune disciplinara unui salariat?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Concursul si perioada de proba. Modalitati diferite de verificare a aptitudinilor profesionale ale salariatului
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Executarea catre salariati a obligatiilor de plata ale institutiilor publice. Care sume pot fi esalonate?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Legislaţie

OUG 127/2023 pentru modificarea si completarea unor acte normative, prorogarea unor termene, precum si unele masuri bugetare
Ordonanta de urgenta 127/2023 pentru modificarea si completarea unor acte normative, prorogarea unor ...

OUG 128/2023 pentru unele masuri referitoare la salarizarea personalului din invatamant si alte sectoare de activitate bugetara
Ordonanta de urgenta 128/2023 pentru unele masuri referitoare la salarizarea personalului din invata ...

Legea 414/2023 privind desfasurarea actiunilor in reprezentare pentru protectia intereselor colective ale consumatorilor
Legea nr. 414/2023 privind desfasurarea actiunilor in reprezentare pentru protectia intereselor cole ...