din anul 2007, atuul tau de DREPT!
3483 de useri online



Prima pagină » Ştiri juridice » Leasingul, desfiintat. Ministrul Pogea taie dreptul firmelor de a-si deduce TVA pentru autoturisme

Leasingul, desfiintat. Ministrul Pogea taie dreptul firmelor de a-si deduce TVA pentru autoturisme

  Publicat: 06 Apr 2009       2865 citiri       Sursa: Gardianul  


Executivul vrea sa elimine dreptul privind deducerea taxei pe valoarea adaugata (TVA) la achizitia de vehicule de catre companii si sa limiteze la 30% deducerea de TVA pentru intretinerea masinilor.

Plata efectuata din eroare de catre o persoana pentru o datorie inexistenta sau de care nu era tinuta sa raspunda, avand ca urmare obligatia beneficiarului de a restitui cee ce a primit in mod necuvenit.
Comisia Europeana este organul executiv al Uniunii Europene. Este o institutie independenta politic de guvernele statelor membre si reprezinta interesele Uniunii in ansamblu. In cadrul orientarilor politice generale stabilite de Consiliul European, pregateste si implementeaza deciziile Consiliului Uniunii Europene si ale Parlamentului European.
Act procedural in care procurorul sau organul de urmarire penala consemneaza o dispozitie asupra unor acte sau masuri de urmarire penala.
Forma de leasing de specificul careia este ca in perioada de inchiriere de baza sa fie recuperat prin inscasarea taxei de leasing
Lucruri utile omului, cu valoare economica si susceptibile de apropiere.
Forma de inchiriere a unor masini, utilaje, mijloace de transport si alte bunuri mobiliare sau imobiliare, practicata mai ales de societati
Persoana care cumpara frecvent produsele sau serviciile unei firme, sau dintr-un magazin, consumator obisnuit al unui local.
Asigurarea mijloacelor de existenta unui minor sau altei persoane fizice
1. Din punct de vedere filozofic, acel fenomen care produce, genereaza efectul. Fenomenul care determina nasterea altui fenomen.
Plata efectuata din eroare de catre o persoana pentru o datorie inexistenta sau de care nu era tinuta sa raspunda, avand ca urmare obligatia beneficiarului de a restitui cee ce a primit in mod necuvenit.
Vizate de masura sunt si companiile de leasing, care nu-si vor mai putea recupera TVA aplicata ratelor de plata . Acest lucru va determina cresterea costului leasingului si, posibil, disparitia din piata a firmelor de profil. Romania urmeaza sa impuna restrictii privind dreptul de deducere a TVA pentru autoturismele utilizate de companii, asa cum procedeaza si alte state europene.

Motivul principal este ca autovehiculele sunt folosite de catre angajati si in scopuri personale, iar o evidenta separata a modului de utilizare este dificil de tinut, sustin surse oficiale, citate de Mediafax. Solicitari pentru obtinerea derogarilor necesare au fost deja transmise catre Comisia Europeana . Astfel, potrivit unui proiect de ordonanta de urgenta, companiile nu mai pot deduce TVA pentru achizitiile de vehicule motorizate de pana la 3,5 tone si cu maximum noua scaune, inclusiv al soferului, prevederea aplicandu-se si clientilor firmelor de leasing financiar.

TVA nu mai poate fi dedusa nici pentru cumpararea de bunuri destinate vehiculelor, inclusiv carburanti, lubrifianti, piese de schimb sau componente pentru intretinere, reparatii sau modificari in regie proprie. De la aceasta prevedere fac exceptie vehiculele utilizate in scop comercial, in vederea vanzarii si cele pentru transportul de persoane cu plata, inclusiv pentru activitatea de taxi. "Neacordarea deductibilitatii cheltuielilor cu intretinerea si exploatarea vehiculelor rutiere motorizate folosite pentru transportul de persoane cu o masa totala maxima de pana la 3,5 tone va duce la diminuarea cheltuielilor deductibile, determinand o majorare a bazei impozabile si a sumelor de plata la impozitul pe profit", au afirmat sursele.

In schimb, companiile de leasing isi vor deduce in continuare TVA la achizitia unui vehicul de la furnizori, insa la refacturarea ratelor si a dobanzii catre client, cu TVA, acestia nu-si vor mai putea deduce TVA in cazul leasingului financiar. Pentru leasingul operational, care nu presupune cumpararea vehiculului de catre client la finalul contractului, posibilitatea de deducere a TVA va fi limitata la 30% atat pentru ratele de leasing, cat si pentru restul cheltuielilor legate de modificare, reparare sau intretinere. Secretarul general al Asociatiei Societatilor Financiare, Adriana Ahciarliu, a replicat ca, prin acest proiect, Ministerul Finantelor propune un blocaj pe o piata care este deja blocata. Potrivit acesteia, costul leasingului va creste din cauza imposibilitatii companiilor de a-si deduce TVA aplicata ratelor de plata .


Citeşte mai multe despre:   

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Articole Juridice

Aspecte practice privind Cercetarea disciplinara a salariatilor
Sursa: MCP Cabinet avocati

Valoarea Tichetelor de masa in anul 2024
Sursa: MCP Cabinet avocati

Valoarea Tichetelor cadou in anul 2024
Sursa: MCP Cabinet avocati



Jurisprudenţă

In cat timp poate fi aplicata o sanctiune disciplinara unui salariat?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Concursul si perioada de proba. Modalitati diferite de verificare a aptitudinilor profesionale ale salariatului
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Executarea catre salariati a obligatiilor de plata ale institutiilor publice. Care sume pot fi esalonate?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Legislaţie

OUG 127/2023 pentru modificarea si completarea unor acte normative, prorogarea unor termene, precum si unele masuri bugetare
Ordonanta de urgenta 127/2023 pentru modificarea si completarea unor acte normative, prorogarea unor ...

OUG 128/2023 pentru unele masuri referitoare la salarizarea personalului din invatamant si alte sectoare de activitate bugetara
Ordonanta de urgenta 128/2023 pentru unele masuri referitoare la salarizarea personalului din invata ...

Legea 414/2023 privind desfasurarea actiunilor in reprezentare pentru protectia intereselor colective ale consumatorilor
Legea nr. 414/2023 privind desfasurarea actiunilor in reprezentare pentru protectia intereselor cole ...