din anul 2007, atuul tau de DREPT!
2734 de useri onlinePrima pagină » Ştiri juridice » Cererile adresate Arhivei Nationale vor putea fi adresate on-line

Cererile adresate Arhivei Nationale vor putea fi adresate on-line

  Publicat: 15 Apr 2009       4295 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


Luni, 13 aprilie 2009, Arhivele Nationale ale Romaniei (ANR) au lansat primul serviciu online de petitii si cereri, disponibil pe site-ul institutiei (www.arhivelenationale.ro).

Pretul la care se vand si se cumpara hartiile de valoare si valuta straina.
Prevazuta in cap II, t. III, art. 130, C. proc. pen., partea generala; procedeu folosit de organele juridice in scopul aflarii adevarului
Relatie sociala care ia nastere in legatura cu insusirea de catre oameni a buburilor materiale, in primul rand a mijloacelor de productie.
Contract prin care o persoana, donator, transmite, de regula in mod gratuit si irevocabil, dreptul de proprietate asupra unui bun catre o alta persoana, donatar, care il accepta.
Una dintre prioritatile programului de reforma structurala din Arhivele Nationale, demarat in iulie 2007, a fost facilitarea solutionarii cererilor adresate de persoanele fizice si juridice. Serviciul de petitii online este oferit tuturor celor care se adreseaza Arhivelor Nationale ale Romaniei cu cereri privind eliberarea unor copii, extrase, certificate de pe documentele aflate in pastrarea ANR, precum si cereri privind informatii de ordin general despre activitatea ANR. Conform Legii 16/1996, ANR elibereaza, la cererea persoanelor fizice si a persoanelor juridice, contra cost, extrase, certificate si copii de pe documentele detinute, daca acestea se refera la drepturi care il privesc pe solicitant.

Aplicatia pentru petitii online a ANR foloseste formulare dinamice, structurate modular pe sectiuni care dau posibilitatea realizarii unei cereri online complete in vederea obtinerii actelor solicitate. Formularele vin in sprijinul publicului prin modul de conceptie, facilitarea completarii, precum si datorita structurarii informatiilor intr-un mod logic (eliminarea erorilor/greselilor la completare/in formularea cererilor). Toate cererile sunt colectate intr-o baza de date impreuna cu documentele sau imaginile atasate cererilor pe parcurs, acestea fiind mult mai usor procesate de personalul ANR.

Arhivele Nationale au eliberat in ultimii ani un numar impresionant de extrase, certificate si copii de pe documentele detinute, acte pe baza carora au fost retrocedate ori sunt in curs de retrocedare bunurile confiscate de regimul comunist, a devenit posibila reconstituirea drepturilor de proprietate, dovedirea statutului de refugiat si obtinerea drepturilor prevazute de lege, precum si recalcularea pensiilor. Numai la nivelul anului 2008 au fost primite si inregistrate aproape 77.000 de cereri formulate de persoane fizice sau juridice, institutii publice, instante judecatoresti. Volumul foarte mare de cereri, gradul ridicat de dificultate al acestora, lipsa unei dotari logistice corespunzatoare si personalul insuficient au condus, uneori, la intarzierea eliberarii actelor solicitate de petenti. Printr-un urias efort uman, s-a reusit solutionarea cererilor adresate institutiei noastre, prin implicarea in aceasta activitate a mai mult de 50% din personalul ANR, concentrandu-ne pe activitatea de rezolvare a cererilor, uneori in detrimentul altor activitati arhivistice.

Pentru a evidentia varietatea actelor eliberate de ANR, enumeram principalele categorii de documente care au fost solicitate in ultimii doi ani: registrele agricole cu evidenta terenurilor; procesele-verbale de inscriere in Cartea Funciara a diferitor proprietati; titlurile de proprietate acordate locuitorilor improprietariti in baza Legilor de Reforma Agrara (1864, 1921 si 1945); documente privind proprietatile din mediul rural expropriate in baza Legii nr. 187/1945 (mosiile mai mari de 50 ha) si in baza Decretului nr. 83/1949 (mosiile de 50 ha si conacele); situatii statistice privind terenurile �donate� Ministerului Agriculturii si Domeniilor; documente privind exproprierea proprietatilor persoanelor apartinand �chiaburimii�; decizii ale Sfaturilor Populare in baza carora au fost preluate diferite terenuri si/sau imobile de catre stat; situatia proprietatilor declarate la Recensamantul din anul 1948 (acestea ofera singurele informatii despre terenurile forestiere); acte de vanzare-cumparare, testamente, acte de donatie incheiate la instante notariale/judecatoresti; sentinte civile sau penale emise de instante notariale/judecatoresti; decrete de expropriere, insotite de listele anexa, emise de Prezidiul Marii Adunari Nationale si de Consiliul de Stat; documente referitoare la proprietatile persoanelor refugiate din Cadrilater in anul 1940, necesare pentru obtinerea despagubirilor prevazute de Legea nr. 9/1998 completata prin Legea nr. 97/ 2005; certificate privind vechimea in munca si veniturile obtinute, necesare pentru recalcularea pensiilor conform Hotararii Guvernului nr. 1550/2004; acte doveditoare calitatii de refugiat din Transilvania de Nord, Basarabia, Bucovina de nord; certificate privind efectuarea stagiului militar la detasamentele de munca din cadrul Directiei Generale a Serviciului Muncii; acte doveditoare ale platii impozitului pentru diferite proprietati (matricole fiscale), acte de stare civila; acte doveditoare ale frecventarii si absolvirii cursurilor diferitor institutii de invatamant (matricole scolare).


Citeşte mai multe despre:   

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Articole Juridice

Perioada de proba si abuzul de drept in relatiile de munca. Sarcina probei
Sursa: MCP avocati

Obligatiile, drepturile si diligentele angajatorului pe parcursul evaluarii profesionale a salariatului
Sursa: MCP avocati

Aspecte practice privind Cercetarea disciplinara a salariatilor
Sursa: MCP Cabinet avocatiJurisprudenţă

In cat timp poate fi aplicata o sanctiune disciplinara unui salariat?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Concursul si perioada de proba. Modalitati diferite de verificare a aptitudinilor profesionale ale salariatului
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Executarea catre salariati a obligatiilor de plata ale institutiilor publice. Care sume pot fi esalonate?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Legislaţie

OUG 127/2023 pentru modificarea si completarea unor acte normative, prorogarea unor termene, precum si unele masuri bugetare
Ordonanta de urgenta 127/2023 pentru modificarea si completarea unor acte normative, prorogarea unor ...

OUG 128/2023 pentru unele masuri referitoare la salarizarea personalului din invatamant si alte sectoare de activitate bugetara
Ordonanta de urgenta 128/2023 pentru unele masuri referitoare la salarizarea personalului din invata ...

Legea 414/2023 privind desfasurarea actiunilor in reprezentare pentru protectia intereselor colective ale consumatorilor
Legea nr. 414/2023 privind desfasurarea actiunilor in reprezentare pentru protectia intereselor cole ...