din anul 2007, atuul tau de DREPT!
1805 de useri online



Prima pagină » Ştiri juridice » PIB-ul a scazut in primul trimestru cu 6,2 la suta

PIB-ul a scazut in primul trimestru cu 6,2 la suta

  Publicat: 09 Jun 2009       977 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


Produsul Intern Brut (PIB) a scazut cu 6,2 la suta, in termeni reali, in primul trimestru din anul 2009, comparativ cu aceeasi perioada a anului 2008, cifrandu-se la 96,521 miliarde lei preturi curente si s-a redus cu 4,6 la suta fata de trimestrul patru al anului 2008, potrivit estimarilor Institutului National de Statistica INS).

Ramura economica a activitatii economice constituita pe baza diviziunii muncii, care transforma obiecte preluate din natura sau alte materii prime (produse agricole, piscicole)
Suta Vasile - membru al Parlamentului Romaniei.
Suta Vasile - membru al Parlamentului Romaniei.
Banii folositi pentru a desfasura o afacere. Stoc de valori sau de active care, intrate in circuitul economic, pot genera venituri posesorilor lor.
Suta Vasile - membru al Parlamentului Romaniei.
Dispozitie cuprinsa in testament prin care testatorul dispune ca dupa decesul sau ca o anumita persoana sa primeasca intreaga mostenire (legat universal),
Cele mai importante reduceri ale volumului de activitate au fost inregistrate in agricultura, silvicultura si piscicultura -10,9 la suta), industrie -11,1 la suta), comert, repararea automobilelor si articolelor casnice, hoteluri si restaurante, transporturi si comunicatii -7,6%) si activitatile financiare, imobiliare, de inchirieri si serviciile pentru intreprinderi -3,8 la suta).

De asemenea, in primul trimestru s-a redus volumul impozitelor pe produs colectate la bugetul de stat, impozitele nete pe produs inregistrand o scadere cu 9,4 la suta .


Potrivit INS, constructiile si alte activitati de servicii si-au marit volumul de activitate cu 4,7 la suta, respectiv cu 3,1 la suta .

Din punctul de vedere al utilizarii Produsului Intern Brut, in trimestrul I 2009, cererea interna a scazut cu 13,7 procente, comparativ cu acelasi trimestru din anul 2008, in principal pe seama reducerii cu 9,1 la suta a consumului final total. Cheltuiala pentru consumul final al gospodariilor populatiei s-a diminuat cu 12,3 procente, consecinta a reducerii volumului desfacerilor de marfuri prin comertul cu amanuntul -16 la suta) si al serviciilor prestate populatiei -5,4 la suta).

De asemenea, formarea bruta de capital fix s-a redus usor, comparativ cu trimestrul I din anul 2008, marcand o scadere cu 0,3 la suta .

INS precizeaza ca unul din efectele pozitive inregistrate in primul trimestru este legat de imbunatatirea semnificativa a exportului net ca urmare a scaderii mai mari inregistrata de volumul importurilor -31,4 la suta) comparativ cu cea a volumului exporturilor -19,6 la suta).


Citeşte mai multe despre:   

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Articole Juridice

Aspecte practice privind Cercetarea disciplinara a salariatilor
Sursa: MCP Cabinet avocati

Valoarea Tichetelor de masa in anul 2024
Sursa: MCP Cabinet avocati

Valoarea Tichetelor cadou in anul 2024
Sursa: MCP Cabinet avocati



Jurisprudenţă

In cat timp poate fi aplicata o sanctiune disciplinara unui salariat?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Concursul si perioada de proba. Modalitati diferite de verificare a aptitudinilor profesionale ale salariatului
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Executarea catre salariati a obligatiilor de plata ale institutiilor publice. Care sume pot fi esalonate?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Legislaţie

OUG 127/2023 pentru modificarea si completarea unor acte normative, prorogarea unor termene, precum si unele masuri bugetare
Ordonanta de urgenta 127/2023 pentru modificarea si completarea unor acte normative, prorogarea unor ...

OUG 128/2023 pentru unele masuri referitoare la salarizarea personalului din invatamant si alte sectoare de activitate bugetara
Ordonanta de urgenta 128/2023 pentru unele masuri referitoare la salarizarea personalului din invata ...

Legea 414/2023 privind desfasurarea actiunilor in reprezentare pentru protectia intereselor colective ale consumatorilor
Legea nr. 414/2023 privind desfasurarea actiunilor in reprezentare pentru protectia intereselor cole ...