din anul 2007, atuul tau de DREPT!
1797 de useri online



Prima pagină » Ştiri juridice » Precizarile ministrului justitiei privind petitia transmisa de unii judecatori

Precizarile ministrului justitiei privind petitia transmisa de unii judecatori

  Publicat: 26 Jun 2009       1032 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


Ministrul Justitiei si Libertatilor Cetatenesti, Catalin Predoiu a luat nota de petitia transmisa in data de 25 iunie de aproximativ 100 de judecatori.

Organ de stat care exercita puterea executiva, constituit de puterea suprema de stat.
Forma a demersului diplomatic in care este prezentata situatia relatiilor dintre state, solutii juridice relative la rezolvarea diferendelor existente intre acestea.
Consimtamant la ceva, intelegere intre doua parti la incheierea unui act juridic.
Persoana fizica sau juridica, parte in contractul de asigurare, care, in temeiul acestui contract,
Imprimat emis de un organ official, folosit pentru plata unor taxe sau impozite.
Termen folosit pentru a desemna activitatea instantelor judecatoresti.
Unica autoritate de justitie din Romania, garantul suprematiei Constitutiei, care se supune numai Constitutiei si legii sale de organizare si functionare.
Cale de atac; actiune introdusa la instanta judecatoreasca superioara celei care a pronuntat o hotarare in prima instanta, prin care se solicita anularea hotararii judecatoresti si judecarea in fond a cauzei; cerere de apel
MJLC intelege ingrijorarile lor legate de problemele financiare ale sistemului. Ministrul JLC cunoaste aceste probleme in detaliu, le-a adus constant in atentia guvernului si, mai mult, a propus solutii concrete pentru rezolvarea lor, parte dintre ele aprobate de Guvern printr-un Memorandum propus de MJLC. Pentru trimiterea citatiilor, spre exemplu, s-au creat premisele rezolvarii problemelor aparute, prin negocierea si incheierea unui acord intre MJLC cu Posta Romana, care transfera platile de la instante la MJLC. In cazul unor instante, reprezentantii MJLC, si chiar ministrul insusi, s-au asigurat ca nu sunt dificultati in furnizarea utilitatilor. La nivel national s-au initiat discutii cu Ministerul Economiei pentru esalonarea platii utilitatilor. La nivelul Guvernului, s-a aprobat de principiu initierea demersurilor pentru redirectionarea taxelor de timbru catre Justitie. }n plus, MJLC a initiat discutii cu UNBR si barouri pentru esalonarea datoriilor catre acestea.

Referitor la faptul ca ministrul ar fi pledat la Curtea Constitutionala �impotriva propriului sistem�, pledoaria respectiva este postata pe site-ul MJLC si se poate constata foarte clar ca ministrul a aratat modul in care Executivul a sprijinit puterea judecatoreasca de-a lungul anilor si a demonstrat ca sustinerile CSM privind existenta unui conflict constitutional sunt neintemeiate, fapt confirmat in unanimitate de judecatorii curtii. Daca decizia Curtii Constitutionale i-a nemultumit pe unii magistrati, acest lucru tine mai degraba de neintelegerea faptului ca MJLC nu a facut decat sa apere Guvernul intr-un conflict artificial, initiat de CSM, conflict pe care ministerul nu l-a dorit. De altfel, aceasta petitie este un ecou al unor luari de pozitie exprimate in mod pripit de catre CSM in luna mai si asupra carora s-a revenit.

Ministrul JLC a facut in mod repetat apel la maturitatea si responsabilitatea magistratilor si personalului auxiliar, deoarece problemele se rezolva pe calea discutiilor si negocierilor cu Ministerul Finantelor, a cooperarii institutionale, pe baza intelegerii realitatilor in care functioneaza intregul sistem, si nu prin conflicte artificiale.

Pe de alta parte, ministrul asigura toti magistratii, inclusiv pe semnatarii petitiei, de intreaga sa preocupare pentru problemele financiare aparute in ultimele luni in sistemul judiciar si nu numai, fiind convins ca in timp, diligentele depuse de minister vor avea si rezultatele scontate.


Citeşte mai multe despre:   

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Articole Juridice

Aspecte practice privind Cercetarea disciplinara a salariatilor
Sursa: MCP Cabinet avocati

Valoarea Tichetelor de masa in anul 2024
Sursa: MCP Cabinet avocati

Valoarea Tichetelor cadou in anul 2024
Sursa: MCP Cabinet avocati



Jurisprudenţă

In cat timp poate fi aplicata o sanctiune disciplinara unui salariat?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Concursul si perioada de proba. Modalitati diferite de verificare a aptitudinilor profesionale ale salariatului
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Executarea catre salariati a obligatiilor de plata ale institutiilor publice. Care sume pot fi esalonate?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Legislaţie

OUG 127/2023 pentru modificarea si completarea unor acte normative, prorogarea unor termene, precum si unele masuri bugetare
Ordonanta de urgenta 127/2023 pentru modificarea si completarea unor acte normative, prorogarea unor ...

OUG 128/2023 pentru unele masuri referitoare la salarizarea personalului din invatamant si alte sectoare de activitate bugetara
Ordonanta de urgenta 128/2023 pentru unele masuri referitoare la salarizarea personalului din invata ...

Legea 414/2023 privind desfasurarea actiunilor in reprezentare pentru protectia intereselor colective ale consumatorilor
Legea nr. 414/2023 privind desfasurarea actiunilor in reprezentare pentru protectia intereselor cole ...