din anul 2007, atuul tau de DREPT!
1984 de useri online



Prima pagină » Ştiri juridice » CEDO condamna Romania din cauza duratei unui proces pentru plata unui concediu de paternitate

CEDO condamna Romania din cauza duratei unui proces pentru plata unui concediu de paternitate

  Publicat: 23 Dec 2007       4621 citiri       Sursa: Newsin.ro  


Curtea Europeana a Drepturilor Omului reprezinta un tribunal international care are sediul la Strasbourg.
1. Din punct de vedere filozofic, acel fenomen care produce, genereaza efectul. Fenomenul care determina nasterea altui fenomen.
Ansamblu unitar al regulilor de conduita obligatorii, susceptibile de a fi aduse la indeplinire prin puterea de stat.
Pagube, stricaciuni produse in contul cuiva ca urmare a unor evenimente neprevazute (incendiu, inundatie etc.).
Consum de resurse (mijloace de productie, forta de munca, mijloace banesti) pentru satisfacerea unor necesitati de productie sau individuale.
Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) a obligat Guvernul roman sa plateasca, in cauza Kocsis impotriva Romaniei, suma de 5.000 euro, drept daune materiale si morale, precum si suma de 250 euro, cheltuieli de judecata, constatand incalcarea dreptului la un proces echitabil.

vezi Curtea Europeana a Drepturilor Omului
1. Din punct de vedere filozofic, acel fenomen care produce, genereaza efectul. Fenomenul care determina nasterea altui fenomen.
Hartie de valoare care reprezinta o cota fixa din capitalul unei societati pe actiuni.
Interval de timp in care un angajat este scutit conform legii sa lucreze si sa vina la lucru in cadrul unitatii cu care aceasta are incheiat un contract de munca.
Pretul la care se vand si se cumpara hartiile de valoare si valuta straina.
Organ de stat insarcinat cu solutionarea litigiilor dintre persoane fizice sau dintre acestea si persoanele juricide.
1. Din punct de vedere filozofic, acel fenomen care produce, genereaza efectul. Fenomenul care determina nasterea altui fenomen.
Organ de stat insarcinat cu solutionarea litigiilor dintre persoane fizice sau dintre acestea si persoanele juricide.
Modalitate a actului juridic, obligatie, care consta intr-un eveniment viitor si sigur, care suspenda, pana la indeplinirea lui, punerea in executare a actului sau exigibilitatea obligatiei, termen suspensiv,
1. Din punct de vedere filozofic, acel fenomen care produce, genereaza efectul. Fenomenul care determina nasterea altui fenomen.
inseamna o persoana fizica sau juridica, autoritate publica, agentie sau organism altul decat persoana vizata, operatorul,
vezi Curtea Europeana a Drepturilor Omului
In materie civila, Codul de procedura civila prevede, alaturi de poprirea asiguratoare, inca doua masuri asiguratorii, si anume: sechestrul asigurator si sechestrul judiciar.
Puterile publice existente in stat.
La data de 20 decembrie 2007, CEDO a pronuntat hotararea sa in cauza Kocsis impotriva Romaniei, constatand incalcarea articolului 6, paragraful 1 din Conventia Europeana a Drepturilor Omului, care protejeaza dreptul la un proces echitabil, ca urmare a duratei excesive a procedurii judiciare interne in care reclamantul a fost parte, precum si ca urmare a neexecutarii unei hotarari judecatoresti definitive si irevocabile, se arata intr-un comunicat al MAE.

Kocsis a aratat ca actiunea introdusa de el impotriva unei societati comerciale, actiune prin care solicita acordarea indemnizatiei de concediu de paternitate, a avut o durata excesiva. De asemenea, reclamantul s-a plans si cu privire la neexecutarea hotararii judecatoresti definitive si irevocabile prin care societatea a fost obligata la plata, catre reclamant, a indemnizatiei de concediu, ceea ce a reprezentat, in opinia reclamantului, o incalcare a dreptului sau la un proces echitabil.

Curtea Europeana a retinut ca executarea silita a hotararii definitive si irevocabile era inca in curs la momentul pronuntarii hotararii de catre instanta europeana. Curtea a precizat ca, in cauza de fata, procedura a avut o durata de noua ani, dintre care cinci ani pana la pronuntarea hotararii definitive asupra fondului cauzei si ca o contributie importanta la prelungirea duratei procedurii a avut-o executorul judecatoresc insarcinat de reclamant cu punerea in executare a hotararii, prin perioadele de inactivitate totala ce ii pot fi imputate. De asemenea, instanta europeana a precizat si faptul ca suspendarea executarii silite, pentru o perioada de aproximativ un an si jumatate, nu este conforma cu exigenta judecarii procesului intr-un termen rezonabil, instituita de articolul 6 al Conventiei. In concluzie Curtea a statuat ca a avut loc incalcarea dreptului reclamantului la un proces echitabil, din cauza duratei excesive a procedurii judiciare in care a fost parte .
In ceea ce priveste neexecutarea hotararii judecatoresti definitive si irevocabile prin care societatea a fost obligata la plata, CEDO a retinut ca executorul judecatoresc nu a depus toate diligentele in vederea recuperarii, chiar si partiale, a creantei reclamantului. Desi instantele judecatoresti interne au constatat ca insolvabilitatea societatii debitoare nu era dovedita, aceasta efectuand plata unor sume, chiar mai mari decat cea la care avea dreptul reclamantul, in favoarea altor creditori, executorul judecatoresc nu a reluat procedurile de poprire a conturilor societatii debitoare dupa incetarea suspendarii executarii silite, nu a identificat bunurile societatii si nu le-a pus sub sechestru si a avut perioade de inactivitate totala ce ii pot fi imputabile.

Curtea a concluzionat ca autoritatile publice nu l-au sprijinit suficient pe reclamant in demersurile sale de executare a hotararii judecatoresti definitive si irevocabile, fiindu-i astfel incalcat dreptul la un proces echitabil.


Citeşte mai multe despre:   

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Articole Juridice

Aspecte practice privind Cercetarea disciplinara a salariatilor
Sursa: MCP Cabinet avocati

Valoarea Tichetelor de masa in anul 2024
Sursa: MCP Cabinet avocati

Valoarea Tichetelor cadou in anul 2024
Sursa: MCP Cabinet avocati



Jurisprudenţă

In cat timp poate fi aplicata o sanctiune disciplinara unui salariat?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Concursul si perioada de proba. Modalitati diferite de verificare a aptitudinilor profesionale ale salariatului
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Executarea catre salariati a obligatiilor de plata ale institutiilor publice. Care sume pot fi esalonate?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Legislaţie

OUG 127/2023 pentru modificarea si completarea unor acte normative, prorogarea unor termene, precum si unele masuri bugetare
Ordonanta de urgenta 127/2023 pentru modificarea si completarea unor acte normative, prorogarea unor ...

OUG 128/2023 pentru unele masuri referitoare la salarizarea personalului din invatamant si alte sectoare de activitate bugetara
Ordonanta de urgenta 128/2023 pentru unele masuri referitoare la salarizarea personalului din invata ...

Legea 414/2023 privind desfasurarea actiunilor in reprezentare pentru protectia intereselor colective ale consumatorilor
Legea nr. 414/2023 privind desfasurarea actiunilor in reprezentare pentru protectia intereselor cole ...