din anul 2007, atuul tau de DREPT!
2993 de useri online



Prima pagină » Ştiri juridice » Revista Presei 12 octombrie 2009

Revista Presei 12 octombrie 2009

  Publicat: 12 Oct 2009       1654 citiri       Sursa: EuroAvocatura  


EuroAvocatura.ro va prezinta subiectele considerate importante aparute si dezbatute astazi, 12 octombrie 2009

Organ de stat insarcinat cu solutionarea litigiilor dintre persoane fizice sau dintre acestea si persoanele juricide.
Pagube, stricaciuni produse in contul cuiva ca urmare a unor evenimente neprevazute (incendiu, inundatie etc.).
Denumire data monedei unice europene.
Termen folosit pentru a desemna activitatea instantelor judecatoresti.
Termen folosit pentru a desemna activitatea instantelor judecatoresti.
Organ de stat care exercita puterea executiva, constituit de puterea suprema de stat.
Organ legislativ compus din doua camere si care poarta denumiri diferite (Adunarea Nationala si Senat in Franta, Bundestag si Budesrat in Germania, Camera Comunelor si Camera Lorzilor in Anglia, Congres in S.U.A.etc.).
Consimtamant la ceva, intelegere intre doua parti la incheierea unui act juridic.
Dispozitie cuprinsa in testament prin care testatorul dispune ca dupa decesul sau ca o anumita persoana sa primeasca intreaga mostenire (legat universal),
Totalitatea membrilor unui organ colectiv, a unei organizatii sau adunari constituite.
Consimtamant la ceva, intelegere intre doua parti la incheierea unui act juridic.
Consimtamant la ceva, intelegere intre doua parti la incheierea unui act juridic.

Ministerul Apararii Nationale ii someaza in instanta pe ofiterii condamnati pentru Revolutia de la Cluj, din 1989, sa plateasca daune morale de 900.000 de euro.


Infractiunile de coruptie ajunse in fata instantelor sunt considerate de judecatori ca fiind grave, insa acest aspect nu se reflecta in pedepsele aplicate, se arata intr-un studiu realizat de Ministerul Justitiei.


Operatorul de magazine duty-free EDF a pierdut procesul de la Washington prin care cerea statului roman despagubiri de 110 milioane de dolari.


Grefierii au propus Ministerului Justitiei infiintarea unui for care sa-i reprezinte. Purcaru a explicat ca este necesar un organism similar CSM, dar care sa se ocupe de grefieri. Vicepresedintele Projust a explicat, pentru NewsIn, ca, in prezent, grefierii sunt angajati ai curtilor de apel, isi primesc salariile de la Ministerul Justitiei si functioneaza dupa regulamentul Consiliului Superior al Magistraturii care, insa nu-i poate verifica si sanctiona.


Zece judecatori si procurori au fost condamnati definitiv pentru fapte de coruptie in ultimii cinci ani, releva un raport al Initiativei pentru o Justitie Curata, prezentat luni de judecatorul Cristi Danilet, presedintele Societatii pentru Justitie.


Obtinerea pensionarii anticipate se poate face dupa 40 de ani de munca, potrivit negocierilor dintre reprezentantii sindicatelor si cei ai Ministerului Muncii pe marginea proiectului depus de Guvern in Parlament.
Proiectul legii unitare a pensiilor prevedea ca pensionarea anticipata se poate face cu cinci ani inainte de varsta-limita.


Presedintii PSD si PNL Mircea Geoana si Crin Antonescu se vor intalni, luni seara, pentru a discuta despre formarea unei noi majoritati parlamentare dupa caderea Guvernului condus de Boc si pentru a se pune de acord legat de nominalizarea viitorului premier.


Deputatii PSD si PNL au cerut, luni, in plenul Camerei Deputatilor, rediscutarea in Comisia de buget-finante a ordonantei care ratifica acordul stand-by cu FMI, insa solicitarea a fost respinsa de plen cu 73 voturi "pentru", 73 "impotriva" si 5 abtineri.


Leul s-a mentinut pe depreciere, in a doua parte a sedintei interbancare de luni, spre deosebire de valutele din regiune, care consemneaza avansuri importante in fata euro, iar la inchidere cursul de schimb se situa la 4,2830 - 4,2855 lei/euro.



Patronatele ar fi de acord ca salariul minim sa ajunga la 705 lei, dar vor ca fondul de salarii sa nu fie majorat cu mai mult de 6%, sindicatele nefiind de acord cu propunerea de majorare a salariului minim fara respectarea grilelor minimale, apreciind ca ar duce la cresterea evaziunii fiscale. Patronatele au propus, luni, in discutia de la Ministerul Muncii, o crestere a salariului minim de la 600 la 705 lei fara respectarea grilei ori cu flexibilizarea acesteia, sau inghetarea salariului minim brut la 600 de lei pana la 1 iulie 2010 si deduceri fiscale.






Citeşte mai multe despre:   

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Articole Juridice

Aspecte practice privind Cercetarea disciplinara a salariatilor
Sursa: MCP Cabinet avocati

Valoarea Tichetelor de masa in anul 2024
Sursa: MCP Cabinet avocati

Valoarea Tichetelor cadou in anul 2024
Sursa: MCP Cabinet avocati



Jurisprudenţă

In cat timp poate fi aplicata o sanctiune disciplinara unui salariat?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Concursul si perioada de proba. Modalitati diferite de verificare a aptitudinilor profesionale ale salariatului
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Executarea catre salariati a obligatiilor de plata ale institutiilor publice. Care sume pot fi esalonate?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Legislaţie

OUG 127/2023 pentru modificarea si completarea unor acte normative, prorogarea unor termene, precum si unele masuri bugetare
Ordonanta de urgenta 127/2023 pentru modificarea si completarea unor acte normative, prorogarea unor ...

OUG 128/2023 pentru unele masuri referitoare la salarizarea personalului din invatamant si alte sectoare de activitate bugetara
Ordonanta de urgenta 128/2023 pentru unele masuri referitoare la salarizarea personalului din invata ...

Legea 414/2023 privind desfasurarea actiunilor in reprezentare pentru protectia intereselor colective ale consumatorilor
Legea nr. 414/2023 privind desfasurarea actiunilor in reprezentare pentru protectia intereselor cole ...