din anul 2007, atuul tau de DREPT!
2235 de useri online



Prima pagină » Ştiri juridice » Drepturi sporite pentru calatorii din transportul cu autobuzul si autocarul

Drepturi sporite pentru calatorii din transportul cu autobuzul si autocarul

  Publicat: 23 Dec 2009       917 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


Ce se intampla daca asteptati sa va urcati in autocarul dumneavoastra si sunteti informat ca serviciul a fost anulat? Sau daca, in situatia in care sunteti un calator cu mobilitate redusa si, in momentul in care ajungeti la destinatie, constatati ca scaunul dumneavoastra cu rotile a fost deteriorat sever pe parcursul calatoriei?

Se refera la dezavantajul social, la pierderea si limitarea sanselor unei persoane de a lua parte la viata comunitatii la un nivel echivalent cu ceilalti membri.
1. Din punct de vedere filozofic, acel fenomen care produce, genereaza efectul. Fenomenul care determina nasterea altui fenomen.
Acele situatii in care efectele contractului se produc fata de alte persoane care nu au calitatea de parti contractante sau de succesori in drepturi ai partilor.

Aceste sunt exemple de situatii care urmeaza sa faca obiectul unor standarde minime la nivelul UE convenite de Consiliul Transporturi la 17 decembrie.

Pe viitor, oriunde va veti afla in Uniune, daca serviciul de transport cu autocarul a fost anulat sau a fost intarziat cu peste doua ore, transportatorul dumneavoastra trebuie sa va ofere posibilitatea de a alege intre continuarea calatoriei, redirectionare sau rambursarea pretului biletului. Dupa caz, vi se va oferi o gustare sau asistenta pentru gasirea unui loc de cazare.

Regulamentul propus abordeaza, de asemenea, chestiunea accesibilitatii. Nu se poate refuza transportul persoanelor cu handicap si al celor cu mobilitate redusa, inclusiv al persoanelor in varsta, cu exceptia cazurilor justificate de motive legate de siguranta sau atunci cand acest lucru este imposibil din punct de vedere fizic, de exemplu din cauza dimensiunilor vehiculului. In cazul in care persoana trebuie insotita, insotitorul trebuie sa beneficieze de transport gratuit.

In eventualitatea unui accident, sunt prevazute plafoane minime pentru despagubirile in caz de vatamare sau de deces al pasagerilor. Norme similare se aplica in cazul pierderii sau al deteriorarii bagajului. Daca echipamentul de mobilitate, precum un scaun cu rotile, a fost deteriorat, despagubirea va acoperi costul repararii sau al inlocuirii acestuia.

Propunerea se refera la serviciile regulate in general, cu o serie de exceptii . De exemplu, statele membre pot decide sa nu aplice dispozitiile propunerii in cazul serviciilor urbane sau regionale. Adoptarea finala necesita aprobarea Parlamentului European.



Citeşte mai multe despre:   

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Articole Juridice

Aspecte practice privind Cercetarea disciplinara a salariatilor
Sursa: MCP Cabinet avocati

Valoarea Tichetelor de masa in anul 2024
Sursa: MCP Cabinet avocati

Valoarea Tichetelor cadou in anul 2024
Sursa: MCP Cabinet avocati



Jurisprudenţă

In cat timp poate fi aplicata o sanctiune disciplinara unui salariat?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Concursul si perioada de proba. Modalitati diferite de verificare a aptitudinilor profesionale ale salariatului
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Executarea catre salariati a obligatiilor de plata ale institutiilor publice. Care sume pot fi esalonate?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Legislaţie

OUG 127/2023 pentru modificarea si completarea unor acte normative, prorogarea unor termene, precum si unele masuri bugetare
Ordonanta de urgenta 127/2023 pentru modificarea si completarea unor acte normative, prorogarea unor ...

OUG 128/2023 pentru unele masuri referitoare la salarizarea personalului din invatamant si alte sectoare de activitate bugetara
Ordonanta de urgenta 128/2023 pentru unele masuri referitoare la salarizarea personalului din invata ...

Legea 414/2023 privind desfasurarea actiunilor in reprezentare pentru protectia intereselor colective ale consumatorilor
Legea nr. 414/2023 privind desfasurarea actiunilor in reprezentare pentru protectia intereselor cole ...