din anul 2007, atuul tau de DREPT!
3025 de useri online



Prima pagină » Ştiri juridice » Bancile au primit amenzi simbolice pentru dobanzile mari si clauzele abuzive

Bancile au primit amenzi simbolice pentru dobanzile mari si clauzele abuzive

  Publicat: 12 Feb 2010       1944 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


Anul trecut, Autoritatea pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) a primit nu mai putin de 3.000 de plangeri de la clientii bancilor, majoritatea vizand cresterea dobanzii la creditele contractate, si a dat 267 de amenzi, de peste 2,8 milioane de lei (peste 677.000 de euro), se arata intr-o informare a ANPC.

Organ de stat insarcinat cu solutionarea litigiilor dintre persoane fizice sau dintre acestea si persoanele juricide.
Socoteala scrisa sub forma de balanta cu doua parti (debit si credit) care reflecta valoric si uneori in unitati naturale, in ordine cronologica si sistematica,
Concept utilizate de stiintele comportamentale (psihologie, sociologie, psihologie judiciara), prin el intelegandu-se ansamblul actelor, reactiilor (glandulare, motorii, afective, verbale) prin care o persoana raspunde intr-o imprejurare data la solicitarile mediului inconjurator.
Reprezinta creantele fata de clientii incerti, rau platnici, dubiosi sau aflati in litigiu.
Conform Ordonantei Guvernului nr.2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor (care a abrogat Legea 32/1968 privind stabilirea si sanctionarea contraventiilor),
Modalitate de plata des utilizata in decontarea platilor interne si internationale, intrucat ofera suficiente garantii, atat vanzatorului cat si cumparatorului:
Organ de stat insarcinat cu solutionarea litigiilor dintre persoane fizice sau dintre acestea si persoanele juricide.
Denumire generica pentru toate felurile de monede si semne ale valorii. Au aparut din necesitatea de a facilita schimburile de marfuri.
Schimbarea care se produce in realitatea obiectiva datorita unei cauze. Rezultatul.
Urban Iulian - membru al Parlamentului Romaniei.

Nici bancile amendate nu s-au lasat mai prejos, 75% dintre ele contestand decizia in instanta.


Potrivit ANPC, cei mai multi consumatori au reclamat majorarea dobanzii la creditele contractate. Tinand cont de profitul inregistrat anul trecut de sistemul bancar de 772,3 mil. lei (aproximativ 200 mil. euro), putem spune ca amenzile acordate pentru neregulile semnalate sunt infime, iar bancile sunt oarecum 'incurajate' sa continue sa aibe acelasi comportament fata de clienti .


'La sediul central al ANPC, au fost incheiate 21 procese verbale de constatare a contraventiei, cu amenzi in valoare totala de 441.000 lei si 37 procese verbale de contraventie in care se constata clauze abuzive. Pe rolul instantelor au fost transmise aproximativ 650 de reclamatii si contracte de credit', potrivit comunicatului de presa al ANPC. In plus, la nivelul Comisariatelor Judetene din tara au fost incheiate 270 de procese verbale de constatare a contraventiei, din care 246 cu amenzi in valoare totala de 2.372.500 lei si 24 avertismente, precum si 103 procese verbale de constatare a clauzelor abuzive in contractele de credit . 140 de dosare, pentru clauze abuzive In total, ANPC a aplicat 267 amenzi in valoare totala de 2.813.500 lei si 24 de avertismente.


3 amenzi din 4 sunt contestate de banci


'De asemenea, avem in instanta 140 de dosare, intocmite in baza legii clauzelor abuzive', explica reprezentantii institutiei. E drept, mai spun oficialii ANPC, 3 amenzi din 4 sunt contestate de catre banci, insa niciun dosar deschis anul trecut nu a fost pana acum solutionat definitiv.


ANPC a mai verificat tot anul trecut 32 de societati financiare bancare pentru a vedea daca regimul european al platilor transfrontaliere este respectat. Cinci banci au fost sanctionate in urma acestui control cu amenzi in valoare totala de 65.000 lei si un avertisment.


Bancile au timp si bani sa conteste amenzile primite


In acest context, Iulian Urban, presedintele Asociatiei de Asistenta pentru Consumatori se declara a fi sceptic in privinta eficientei amenzilor date bancilor. Potrivit acestuia, 'amenzile aplicate de ANPC bancilor in 2008 si 2009 au fost fix apa de ploaie pentru ca, aceste amenzi au fost platite de banci tot din banii clientilor lor, carora le-au mai majorat dintr-un condei dobanda, astfel incat sarabanda asta a aplicarii de amenzi nu are niciun efect in opinia mea si nu va duce la o schimbare a atitudinii bancilor', a declarat pentru Curierul National Iulian Urban .



Citeşte mai multe despre:    Clauze abuzive    Dobanzi    ANPC

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte titluri

BNR a stabilit rata dobanzii platite la rezervele minime obligatorii constituite pentru 24 noiembrie-23 decembrie 2023
22 Dec 2023 | 452

Programul TEZAUR continua si in luna august 2020
09 Aug 2020 | 1537

MFP: Proiect de OUG privind scutirea de la plata impozitului a firmelor din industria HoReCa si a jocurilor de noroc
17 Jun 2020 | 1426

Efectele noilor reglementari asupra profesiei de avocat, in contextul starii de urgenta
24 Mar 2020 | 1988

Perioada pentru care nu se datoreaza dobanzi si penalitati de intarziere pentru obligatiile fiscale scadente
21 Mar 2020 | 991

M. Finantelor: Masuri fiscal-bugetare pentru sprijinirea economiei si companiilor afectate de raspandirea virusului COVID-19
20 Mar 2020 | 1061



Articole Juridice

Declaratia unica (212) pe 2024. Model Declaratia unica pe 2024
Sursa: EuroAvocatura.ro

Inechitatile salariale in sectorul public si in sectorul privat
Sursa: Avocat Marius-Catalin Predut

Ce se intampla cu sumele achitate in temeiul unui act administrativ fiscal anulat. Poate instanta dispune direct restituirea lor?
Sursa: Alex Slujitoru si Cristiana Ionescu, Avocati, Radu si Asociatii SPRL

Riscul de schimb valutar. Cerintele de transparenta
Sursa: EuroAvocatura.ro

Jurisprudenţă

CEDO: Bradateanu si altii impotriva Romaniei
Pronuntaţă de: Curtea Europeana a Drepturilor Omului

Prelungirea raportului de serviciu dupa implinirea varstei de pensionare, pana la varsta de 65 de ani. Conditii. Aplicarea prioritara a dreptul european
Pronuntaţă de: Curtea de Apel BUCURESTI - 533/28.05.2020

Clauza penala privind nedenuntarea unilaterala a contractului de munca intr-un anumit termen in schimbul unei prime este contrara principiului libertatii muncii
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Pitesti - Decizia civila nr. 2493 din data de 20 Mai 2019

Stabilirea unei clauze penale prin Contractul individual de munca. Nulitate absoluta partiala
Pronuntaţă de: CURTEA DE APEL PITESTI - DECIZIA CIVILA nr. 2493/20.05.2019