din anul 2007, atuul tau de DREPT!


Prima pagină » Ştiri juridice » Precizari privind desfasurarea activitatilor economice de catre persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale si intreprinderile familiale

Precizari privind desfasurarea activitatilor economice de catre persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale si intreprinderile familiale

  Publicat: 26 Apr 2010       4490 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


Ca urmare a materialelor de presa si a emisiunilor radio si tv din ultimele zile care au ca tema consecintele aplicarii OUG 44/2008 asupra micilor producatori agricoli, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale doreste sa faca urmatoarele precizari:

Omul considerat in mod individual, ca membru al societatii, avand calitatea de subiect de drept.
In sensul legislatiei comunitare antitrust, prin �intreprindere� se intelege orice entitate angajata intr-o activitate economica, adica o activitate constand in oferirea de bunuri sau de servicii pe o piata data, independent de statutul sau juridic si de modul de finantare.
In sensul legislatiei comunitare antitrust, prin �intreprindere� se intelege orice entitate angajata intr-o activitate economica, adica o activitate constand in oferirea de bunuri sau de servicii pe o piata data, independent de statutul sau juridic si de modul de finantare.
Monitorul Oficial al Rom�niei este publicaţia oficială a statului rom�n, �n care se publică actele prevăzute de Constituţie, de prezenta lege şi alte acte normative.
Modalitatea de exteriorizare a manifestarii de vointa facuta cu intentia de a da nastere, modifica sau stinge un raport juridic civil concret.
Este un titlu �n temeiul caruia persoana pentru care s-a emis face dovada calitatii sale de mostenitor.
Act oficial prin care se confirma (de catre anumite organe de stat)
Este acel raport juridic in continutul caruia intra dreptul subiectului activ, denumit creditor, de a cere subiectului pasiv, denumit debitor, sa dea, sa faca sau sa nu faca ceva, sub sanctiunea constrangerii de stat in cazul neexecutarii de buna voie.

OUG 44/2008 privind desfasurarea activitatilor economice de catre persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale si intreprinderile familiale, reglementeaza accesul la activitatea economica in toate domeniile si nu vizeaza in mod special activitatea agricola. Formele de organizare prevazute de prezenta OUG sunt: persoana fizica autorizata (PFA), intreprindere individuala si intreprindere familiala.


Astfel, conform art.1, actul normativ are ca scop reglementarea accesului la activitatea economica, procedura de inregistrare in registrul comertului si de autorizare a functionarii si regimul juridic al persoanelor fizice autorizate sa desfasoare activitati economice, precum si al intreprinderilor individuale si familiale.


Ceea ce face OUG 44/2008, este de fapt reglementarea prin simplificare a procedurii de inscriere la Registrul Comertului, procedura care pana la data intrarii in vigoare a acestui act normativ era prevazuta de Legea nr. 300/2004 privind autorizarea persoanelor fizice si a asociatiilor familiale care desfasoara activitati economice in mod independent, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 576 din 29 iunie 2004, cu modificarile si completarile ulterioare.


Ordonanta de Urgenta 44/2008 prevedea o perioada de tranzitie de un an, pentru cei care erau deja autorizati pe baza Legii 300/2004 si doreau continuarea activitatii in aceasta forma .


In ceea ce ii priveste pe micii producatori agricoli, care care doresc sa-si valorifice productia in piete, oboare sau targuri, acestia trebuie sa aiba certificat de producator eliberat in baza Hotararii Guvernului nr.661/2001 privind procedura de eliberare a certificatului de producator a�� act normativ IN VIGOARE.


Conform art.1, alin.(1) al acestui act normativ, a��certificatul de producator constituie actul doveditor al provenientei produselor agroalimentare pe baza caruia acestea pot fi comercializate in piete, targuri, oboare sau in alte locuri stabilite de consiliile localea��.


Prin urmare, micii producatori pot sa isi vanda in continuare produsele in piete, in baza unui certificat de producator valabil, ca si pana acum.


Referitor la afirmatiile privind obligativitatea detinerii de case de marcat de catre producatorii agricoli care isi vand produsele in piete, targuri, oboare, conform art.2 din OUG nr. 28/1999 republicata, privind obligatia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, sunt exceptati de la obligativitatea detinerii aparatelor de marcat electronice fiscale: a��Art. 2 - Se excepteaza de la prevederile art. 1 alin. (1):
a) comertul ocazional cu produse agricole efectuat de producatorii agricoli individuali in piete, targuri, oboare sau alte locuri publice autorizate, [a��]a��Citeşte mai multe despre:    OUG 44/2008    PFA    Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale    Persoana fizica autorizata    Intreprindere individuala    Intreprindere familiala    Legea 300/2004    Registrul Comertului

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte titluri

Frames: Peste 1 milion de angajati romani risca de intre in somaj din cauza coronavirusului
13 Mar 2020 | 1064

STATISTICA: Ce probleme pot aparea la infiintarea unei firme in Romania?
13 Sep 2019 | 1483

Asistatii social vor pierde ajutorul social daca refuza un loc de munca
05 Aug 2018 | 2206

DNA a dispus trimiterea in judecata a inclupatilor din dosarul de achizitie de trenuri metrou
15 Dec 2015 | 2511

Monitorul Oficial al Romaniei nr. 452 din 20.06.2014
23 Jun 2014 | 1205

Ghidul complet al contributiilor datorate de PFA in 2014
22 Jan 2014 | 4860Articole Juridice

Declaratia unica (212) pe 2024. Model Declaratia unica pe 2024
Sursa: EuroAvocatura.ro

Protectia sociala a salariatilor. Drepturi si Proceduri de care acestia pot beneficia (II � pe durata starii de urgenta)
Sursa: avocat Irina Maria Diculescu

Noile reglementari privind ucenicia la locul de munca. Conditii de angajare, drepturi si obligatii ale partilor
Sursa: Avocat Andrei-Gheorghe Gherasim

(P) Avocat Dreptul Muncii Brasov. Asistenta si Reprezentare Juridica
Sursa: MCP Cabinet avocati

Jurisprudenţă

Decizia nr. 209/2019 referitoare la respingerea exceptiei de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 31 din OUG 44/2008
Pronuntaţă de: Curtea Constitutionala a Romaniei

Solicitare respingere contestatie in anulare
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Cluj - Decizie nr. 28 din data 05.01.2012

Persoana fizica autorizata. Exceptia nulitatii raportului de inspectie fiscala
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Cluj - Decizie nr. 3445 din data 03.05.2012

Taxa pe valoarea adaugata. Regimuri speciale. Persoana fizica autorizata. Contract de mandat. Prestare de servicii
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Bacau, Decizia nr. 36 din 14 ianuarie 2010