din anul 2007, atuul tau de DREPT!
3245 de useri online



Prima pagină » Ştiri juridice » Asistatii social vor pierde ajutorul social daca refuza un loc de munca

Asistatii social vor pierde ajutorul social daca refuza un loc de munca

  Publicat: 05 Aug 2018       2229 citiri       Sursa: Av. Andrei-Gheorghe Gherasim  


Prin Legea nr. 192/2018 s-a modificat si completat Legea nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu consecinte mai putin favorabile decat cele din trecut pentru persoanele care beneficiaza de ajutor social.

Orice munca sau serviciu impus unei persoane sub amenintare ori pentru care persoana nu si-a exprimat consimtamantul in mod liber.
Orice forma de educatie care pregateste calificarea pentru o anumita profesie, sau pentru un anumit loc de munca, competentele necesare exercitarii profesiei respective sau ocuparii unui loc de munca adecvat acesteia.
Ansamblu unitar al regulilor de conduita obligatorii, susceptibile de a fi aduse la indeplinire prin puterea de stat.
Act normativ emis de catre organul legislativ al puterii de stat (in Romania acesta este Parlamentul), ce cuprinde norme generale, de conduita, obligatorii si impersonale.
Act normativ emis de catre organul legislativ al puterii de stat (in Romania acesta este Parlamentul), ce cuprinde norme generale, de conduita, obligatorii si impersonale.
Mod de organizare a vietii in comun a oamenilor,
Mod de organizare a vietii in comun a oamenilor,
Forma specifica a motivatiei care consta in orientarea activa si durabila a persoanei spre anumite domenii de activitate, fiind cel mai puternic mobil al actiunilor omenesti.
Act normativ emis de catre organul legislativ al puterii de stat (in Romania acesta este Parlamentul), ce cuprinde norme generale, de conduita, obligatorii si impersonale.
Mod de organizare a vietii in comun a oamenilor,
Este acel raport juridic in continutul caruia intra dreptul subiectului activ, denumit creditor, de a cere subiectului pasiv, denumit debitor, sa dea, sa faca sau sa nu faca ceva, sub sanctiunea constrangerii de stat in cazul neexecutarii de buna voie.
Forma specifica a motivatiei care consta in orientarea activa si durabila a persoanei spre anumite domenii de activitate, fiind cel mai puternic mobil al actiunilor omenesti.
Persoanele, altele decat cele care apartin familiei extinse, care,
Sanctiune administrativa, contraventionala, fiscala sau civila,

I. Obligatii pentru beneficiarii de ajutor social


In concret, conform dispozitiilor acestui nou act normativ, persoanele care beneficiaza de ajutor social vor pierde imediat dreptul la ajutor social daca refuza o singura data un loc de munca ori formare profesionala oferita de agentiile teritoriale pentru ocuparea fortei de munca .


La acest moment legea prevede ca ajutorul social poate fi sistat doar daca beneficiarul de ajutor social refuza de de trei ori un loc de munca ori sa munceasca in folosul comunitatii, pe cand Legea nr. 192/2018, care intra in vigoare incepand cu data de 22 octombrie 2018, nu mai acorda dreptul persoanei asistate la nici un refuz. Singura optiune pentru persoanele asistate social de a beneficia, in continuare, de ajutoare sociale, fara conditionarea acceptarii locului de munca/formarii profesionale, o constituie obtinerea de adeverinte medicale care sa ateste afectiuni incompatibile cu prestarea respectivelor munci.


Refuzul repetat de doua ori al efectuarii de munca sezoniera in regim zilier de catre membrii familiilor beneficiare de ajutor social va avea tot consecinta incetarii ajutorului social. Totusi, prin exceptie, persoanele care au acceptat un loc de munca oferit sau participa la serviciile pentru stimularea ocuparii fortei de munca si de formare profesionala oferite de agentiile teritoriale pentru ocuparea fortei de munca nu pierd ajutorul social.


De asemenea, persoanele apte de munca vor pierde dreptul la ajutor social si daca se descopera ca acestia sau alti membri ai familiei lor au obtinut venituri din alte surse. Dreptul de ajutor social inceteaza daca, la o simpla verificare, reiese ca beneficiarul de ajutor social sau familia acestuia a realizat venituri din alte surse pe care nu le-au declarat.


In cazul in care se pierde dreptul la ajutor social, familia sau chiar persoana (fosta asistata social) poate solicita un nou drept la ajutor social dupa trecerea unei perioade de 12 luni de la data deciziei de incetare a dreptului, in conformitate cu dispozitiile art. 15 alin. 8 din lege. Cu toate acestea, prin simpla solicitare nu este garantata acordarea, din nou, a ajutorului social.


II. Obligatii pentru primari


Noua lege include si obligatii pentru primari. Acestia sunt obligati sa intocmeasca un plan de activitati sezoniere pe baza centralizarii solicitarilor primite din partea persoanelor juridice, PFA-urilor, intreprinderilor individuale sau familiale care au nevoie de forta de munca si care isi desfasoara activitatea pe raza unitatii administrativ-teritoriale. Primarii sunt obligati astfel sa recurga la forta de munca locala, respectiv la persoanele care primesc ajutor social.


Conform prevederilor Legii nr. 192/2018, pentru sumele primite cu titlu de ajutor social si raportat la cuantumul ajutorului social din fiecare familie beneficiara, una sau mai multe persoane majore apte de munca din respectiva familie au obligatia de a presta lunar, la solicitarea primarului, actiuni sau lucrari de interes local. Conditiile cumulative impuse de lege sunt ca actiunile/lucrarile:


- sa nu presupuna o activitate care sa depaseasca regimul normal de munca si


- sa fie desfasurate cu respectarea normelor de securitate si igiena a muncii.


Tot primarii sunt cei care vor decide cum si cui se repartizeaza activitatile sezoniere, dupa ce vor fi efectuate de catre beneficiarii de ajutor social orele de munca stabilite.


Motivatia pentru care raportarea cuantumului ajutorului social se face la fiecare familie beneficiara in parte reiese din prevederile Legii nr. 192/2018. Intrucat pot exista cazuri in care beneficiarul de ajutor social se poate afla in incapacitate temporara de munca sau de , obligatia de a presta actiunile/lucrarile de interes local se transfera celorlalte persoane apte de munca din familie . Cu toate acestea, transferul obligatiilor se realizeaza cu acordul primarului.


Neindeplinirea de catre primar a obligatiilor ce rezida din dispozitiile prezentei legi constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 1.000 lei la 5.000.


Atentie! Legea va intra in vigoare incepand cu data de 22 octombrie 2018.



Avocat Gherasim Andrei-Gheorghe, Colaborator "MCP Cabinet Avocati"





Citeşte mai multe despre:    ajutor social    legea 192/2018    refuzul unui loc de munca    sistare ajutor social    neplata ajutor social    forta de munca    obligatia primarilor privind ajutorul social

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte titluri

[CUM A FOST] Conferintele Online UpDate Work (V): Masurile de protectie a salariatilor in contextul crizei economice
04 May 2020 | 1988

Proiectele de acte normative aprobate sau de care Guvernul a luat act in sedinta din 9 septembrie 2019
10 Sep 2019 | 731

Ajutorul social pentru veteranii si vaduvele de razboi a fost majorat
11 Dec 2015 | 1246

Legea economiei sociale va fi adoptata pana la sfarsitul acestui an
11 Aug 2014 | 1241

M. Muncii: Propuneri de modificare a Legii zilierilor
03 Jun 2013 | 2252



Articole Juridice

Protectia sociala a salariatilor. Drepturi si Proceduri de care acestia pot beneficia (I � in general)
Sursa: avocat Irina Maria Diculescu

Cele mai importante 7 modificari aduse de O.U.G. nr. 82/2017
Sursa: Av. Andrei-Gheorghe Gherasim

Pensie de intretinere. In lipsa calitatii de angajat al paratului, care este venitul in functie de care se stabileste cuantumul pensiei de intretinere
Sursa: CSM

Jurisprudenţă

ICCJ. Fals in inscrisuri sub semnatura privata. Continutul infractiunilor de folosire sau prezentare cu rea-credinta de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete
Pronuntaţă de: Inalta Curte de Casatie si Justitie - ICCJ

Respingerea cererii de majorare a pensiei de intretinere. Nerealizarea de catre parat de venituri din munca
Pronuntaţă de: Judecatoria Calafat, Sentinta civila nr. 2456 din 29 noiembrie 2011

Acordare ajutor social lunar sotului supravietuitor
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Bucuresti - Decizie nr. 739 din data 16.11.2011

Raspundere civila delictuala. Plata suma reprezentand contravaloarea prestarilor serviciilor sociale
Pronuntaţă de: Tribunalul Braila - Decizie nr. 47 din data 27.01.2010