din anul 2007, atuul tau de DREPT!
1513 de useri onlinePrima pagină » Ştiri juridice » In ciuda crizei, preturile pentru reparatii si intretinere ale automobilelor au continuat sa creasca

In ciuda crizei, preturile pentru reparatii si intretinere ale automobilelor au continuat sa creasca

  Publicat: 10 Jul 2010       1354 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


Ultimul raport al Comisiei Europene privind preturile la automobile arata ca preturile au scazut usor, in termeni reali, in 2009 in Uniunea Europeana, precum si ca au convers pe piata unica a UE.In acelasi timp, preturile pentru serviciile de reparatie si intretinere, precum si pentru piesele de schimb au continuat sa creasca mult peste nivelul inflatiei,

O situatie pe piata, in care vanzatorii unui produs sau serviciu actioneaza independent, pentru captarea clientelei, pentru a atinge un obiectiv comercial precis, adica un anumit nivel al beneficiilor, al volumului de vanzari si / sau al cotei de piata.
Conform art. 301 Cod Penal, fabricarea ori punerea in circulatie a produselor care poarta denumiri de origine ori indicatii de provenienta false,
Folosirea bunurilor corporale si incorporale, folosire care antreneaza pierderea imediata sau treptata a utilitatilor lor.
Expresie baneasca a valorii marfii ori suma care se plateste pentru un bun transmis, o lucrare sau o prestare de servicii.
O situatie pe piata, in care vanzatorii unui produs sau serviciu actioneaza independent, pentru captarea clientelei, pentru a atinge un obiectiv comercial precis, adica un anumit nivel al beneficiilor, al volumului de vanzari si / sau al cotei de piata.
Masura a importantei relative a unei intreprinderi, in interiorul unei ramuri de activitate sau al unei piete date, raportata la productie, la vanzari sau la capacitatea ansamblului intreprinderilor din aceasta ramura sau de pe aceasta piata.
Asigurarea mijloacelor de existenta unui minor sau altei persoane fizice
1. Grup comstituit de catre o autoritate cu scopul desfasurarii, coordonarii, supravegherii, controlului unei activitati din diferite domenii ale vietii sociale

Se confirma necesitatea normelor mai stricte in materie de concurenta, in vigoare in acest sector cu incepere de la 1 iunie.Nivelul relativ stabil al preturilor la automobile in 2009 se datoreaza, in principal, stimulentelor de achizitionare de automobile noi introduse in multe tari pentru a atenua impactul recesiunii economice.

a��Ma bucura faptul ca, in Europa, consumatorii continua sa beneficieze de o puternica concurenta pe pietele de vanzare a automobilelor.In acelasi timp, sunt surprins sa constat ca preturile pentru reparatii si piese de schimb au continuat sa creasca in perioada de recesiune economica.Aceasta demonstreaza ca asigurarea unei concurente mai mari pe piata post-vanzare a fost alegerea corecta, care ar trebui sa duca la servicii mai eficiente spre folosul consumatorilor europenia��, a declarat JoaquA�n Almunia, vicepresedinte al Comisiei responsabil de politica in materie de concurenta .

Indicele preturilor UE pentru automobile (care reflecta preturile nominale platite de consumatori, inclusiv rabaturi, TVA si taxe de inmatriculare) a crescut cu 1,1%, fata de cresterea cu 1,7% a preturilor de consum generale, ceea ce s-a tradus printr-o scadere a preturilor reale la automobile de 0,6%.

Preturile reale la automobile pentru consumatori, exprimate in monedele corespunzatoare, au scazut in 24 din cele 27 de state membre in cursul anului 2009.Preturile s-au mentinut in Tarile de Jos si au crescut in Regatul Unit (+7,7%) si Suedia (+2,7%).Cu toate acestea, ar trebui reamintit faptul ca in aceste ultime doua tari cumparatorii au beneficiat de o reducere extraordinara a preturilor (-9,7% si, respectiv, -5%) in 2008, astfel incat, per ansamblu, beneficiaza acum de conditii mai bune decat la inceputul anului 2008.In Regatul Unit, variatia preturilor reflecta, de asemenea, incheierea, in ianuarie 2010, a perioadei de acordare a reducerii temporare a TVA-ului.

Scaderea preturilor reale a fost foarte pronuntata in Slovenia (-13,4%), Lituania (-11,1%), Slovacia (-11%), Romania (-10,1%), Republica Ceha (-9,4%), Malta (-9,2%) si Bulgaria (-9,1%).Aceste reduceri de preturi ar putea fi explicate prin faptul ca in 2009 majoritatea noilor state membre au fost afectate mai puternic de recesiune decat UE in ansamblu.In ceea ce priveste pietele mai mari, preturile reale au scazut cel mai mult in Spania (-4,7%), in timp ce in Italia, Germania si Franta reducerile de preturi au fost mai moderate (-1,1%, -1% si, respectiv, -0,6%).


In general, scaderea preturilor reale la automobile in intreaga UE confirma inca o data ca tendinta preturilor pe termen-lung este favorabila pentru consumatori; acest lucru se datoreaza supracapacitatii generale de productie si concurentei intense intre producatorii de automobile.

Diferentele de pret intre statele membre, astfel cum sunt exprimate in preturile de catalog ale producatorilor, au scazut semnificativ in 2009, cu o deviatie medie standard ce s-a redus de la 9,8% la 8,5% (-1,3%), cu exceptia zonei euro, unde a crescut usor de la 6% la 6,5% (+0,5%).Aceasta se datoreaza in principal stimularii cererii de autovehicule mai mici, generata de acordarea, in unele tari, a unor subventii destul de generoase pentru reinnoirea flotei.

In general, diferentele intre preturile la autoturisme sunt moderate.Comparativ, indicatorul de dispersie la nivelul UE pentru un cos de 16 produse alimentare, variind de la unt la paine alba, s-a ridicat la 34,4%[1] in 2008.

In schimb, preturile pentru reparatii si intretinere, precum si pentru piesele de schimb au continuat sa creasca mult peste nivelul inflatiei (+1,5% si, respectiv, 0,7% in termeni reali).

Asigurarea unei concurente mai mari pe piata post-vanzare este scopul principal al noului cadru legislativ in materie de concurenta pentru autovehicule, adoptat in mai si in vigoare de luna trecuta.Noile norme au inlaturat avantajul exceptarii pe categorii pentru producatorii care detin o cota de piata pe pietele de reparatii si intretinere mai mare de 30% (majoritatea acestora, in prezent), ceea ce inlesneste refuzurile de transmitere a informatiilor tehnice catre atelierele independente sau folosirea necorespunzatoare a garantiilor (a se vedea IP/10/619 discursul aferent si, bineinteles, regulamentul[2] si orientarile).

Inmatricularile de automobile noi s-au intensificat in a doua jumatate a anului 2009, in principal datorita impactului schemelor de reinnoire a parcului auto dintr-o serie de state membre UE.In total, in 2009 au fost inmatriculate 14,4 milioane de automobile noi,ceea ce nu a fost insa suficient pentru a preveni scaderea vanzarilor cu 1,6% comparativ cu 2008 si cu 9,5% comparativ cu 2007, anul premergator crizei.

Raportul privind preturile la automobile este parte a monitorizarii de catre Comisie a sectorului autovehiculelor.Raportul permite consumatorilor sa compare preturile la automobile in Europa si sa valorifice oportunitatile pe care le ofera piata unica a UE.Citeşte mai multe despre:    Masini    Antitrust    Reparatii auto    Service auto    Criza

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte titluri

Locuri de munca vacante in Spatiul Economic European. August 2019
18 Aug 2019 | 1107

Ministerul Finantelor ofera ajutor de stat pentru investitiile de minimum 1 milion de euro
22 May 2019 | 667

Locuri de munca disponibile Spatiul Economic European in luna mai 2019
12 May 2019 | 1023

PE a adoptat noi reguri ce ar imbunatati siguranta rutiera si ar reduce numarul accidentelor
15 Mar 2019 | 1027

Angajatorii din Spatiul Economic European ofera romanilor 974 locuri de munca vacante
07 Feb 2019 | 1459

Monitorul Oficial din data de 05 aprilie 2017
05 Apr 2017 | 1448Articole Juridice

Dobandirea dreptului de servitute, de trecere si de acces prin hotarare judecatoreasca
Sursa: avocat Andreea-Cristina Deaconu | MCP Cabinet avocati

Utilizarea senzorilor GPS pe masinile de serviciu ale salariatilor
Sursa: Raportul pe anul 2020 al ANSPDCP

Fake News. Afectarea demnitatii si imaginii persoanei. Practica Tribunalului Bucuresti
Sursa: avocat Gales Iulian | MCP Cabinet avocati

Practici de mobbing. Punerea in imposibilitate de a presta munca
Sursa: MCP Cabinet avocati

Jurisprudenţă

Purtare abuziva. Agent de paza
Pronuntaţă de: Decizia penala nr. 841/18.09.2018 a Curtii de Apel Galati

In procedura validarii popririi debitorul poprit poate invoca orice imprejurare ulterioara obtinerii titlului de natura sa anihileze creanta fara a fi necesar intotdeauna sa formuleze o contestatie la propriu
Pronuntaţă de: Decizia civila nr. 295/R din 19.06.2018 a Curtii de Apel Galati

Amanare aplicare pedeapsa. Inlaturarea interdictiei de a nu conduce orice categorie de vehicule. Alcoolemie redusa
Pronuntaţă de: Decizia penala nr. 5/A/08.01.2018 a Curtii de Apel Galati

Conditii privind incadrarea in grupe superioare de munca. Regasirea activitatilor prestate printre cele enumerate in Ordinul nr. 50/1990 si existenta conditiilor deosebite de munca la locul de munca
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Ploiesti - Decizia civila nr. 2556 din data de 23 octombrie 2019