din anul 2007, atuul tau de DREPT!
2918 de useri online



Prima pagină » Ştiri juridice » Exista concurenta pe piata bancara romaneasca?

Exista concurenta pe piata bancara romaneasca?

  Publicat: 26 Mar 2008       2685 citiri       Sursa: Curentul  


Propunere ce o adreseaza un subiect de drept, persoana fizica sau juridica, unui alt subiect de drept, cu privire la incheierea unei conventii, in conditii determinate.
1. Din punct de vedere filozofic, acel fenomen care produce, genereaza efectul. Fenomenul care determina nasterea altui fenomen.
O structura de piata caracterizata printr-un numar foarte limitat de vanzatori, constienti de interdependenta lor in adoptarea de decizii strategice, precum cele privind pretul, productia si calitatea produselor.
Desi numarul celor care formeaza oferta pe piata bancara romaneasca este destul de mare, tot mai multi analisti se intreaba daca nu cumva exista in segmentul in cauza un fel de oligopol (cativa producatori impun conditiile unui numar imens de consumatori, conform dictionarelor economice).

Imprumuturile din emisiunile de obligatiuni reprezinta contravaloarea obligatiunilor emise prin subscriptie publica, potrivit legii.
Concept utilizate de stiintele comportamentale (psihologie, sociologie, psihologie judiciara), prin el intelegandu-se ansamblul actelor, reactiilor (glandulare, motorii, afective, verbale) prin care o persoana raspunde intr-o imprejurare data la solicitarile mediului inconjurator.
Institutie specializata care desfasoara o activitate complexa si care are ca functii: efectuarea de operatiuni intre titularii de conturi bancare
Persoana care cumpara frecvent produsele sau serviciile unei firme, sau dintr-un magazin, consumator obisnuit al unui local.
Suma de bani sau alte valori pe care o persoana numita creditor o acorda unei alte persoane, numita debitor,
Suma de bani sau alte valori pe care o persoana numita creditor o acorda unei alte persoane, numita debitor,
Constatarile analistilor pleaca de la o realitate trista, dar incetatenita deja in peisajul mioritic din perioada postdecembrista: orice motiv de scumpire este speculat la maximum, in timp ce orice motiv de ieftinire este trecut in expectativa, pana la uitare. Tradus la piata banilor, cum apare un motiv de a scumpi creditul, bancile opereaza rapid: dau cu o mana o firimiturica la depozite si iau cu doua maini la dobanzi si comisioane la imprumuturi .

Comportamentul despotic al bancilor reiese in adevarata sa amploare si dintr-o recenta declaratie facuta de secretarul Asociatiei Romane a Bancilor, Radu Negrea. Intrebat de cunoscutul analist bursier Cristian Sima (persoana care a facut milioane pe piete de capital) de ce bancile care opereaza in tara noastra nu scad dobanzile in corelare cu pietele externe, oficialul a raspuns franc: actorii din piata invoca riscurile mari, si ne arunca un dicton la moda prin anii '90: "sa ziceti mersi ca facem afaceri aici".

Cristian Sima a oferit ca exemplu de comportament specific adecvat al pietelor modelul american: "Acum un an de zile imi ofereati o dobanda, cand o banca putea sa imprumute cu 5,25 mie imi ofereati o dobanda, daca veneam client si voiam un credit in dolari, mi-o ofereati pe la 7%. Acum, ca a ajuns 2,25, stiti cu cat mi-o oferiti?" a spus brokerul. Raspunsul bancherului a venit prompt si sec: variabil. Altfel spus, "cu cat vrea muschii bancii", ca sa pastram limbajele de cartier! In aceste conditii, pentru cei mai multi dintre romani creditele vor fi mult mai scumpe si tot mai greu de obtinut. Iar acel 2010 cu intrarea in vigoare a directivei care da liber la accesarea unui credit din orice stat membru al Uniunii Europene pare atat de indepartat!


Citeşte mai multe despre:   

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Articole Juridice

Aspecte practice privind Cercetarea disciplinara a salariatilor
Sursa: MCP Cabinet avocati

Valoarea Tichetelor de masa in anul 2024
Sursa: MCP Cabinet avocati

Valoarea Tichetelor cadou in anul 2024
Sursa: MCP Cabinet avocati



Jurisprudenţă

In cat timp poate fi aplicata o sanctiune disciplinara unui salariat?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Concursul si perioada de proba. Modalitati diferite de verificare a aptitudinilor profesionale ale salariatului
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Executarea catre salariati a obligatiilor de plata ale institutiilor publice. Care sume pot fi esalonate?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Legislaţie

OUG 127/2023 pentru modificarea si completarea unor acte normative, prorogarea unor termene, precum si unele masuri bugetare
Ordonanta de urgenta 127/2023 pentru modificarea si completarea unor acte normative, prorogarea unor ...

OUG 128/2023 pentru unele masuri referitoare la salarizarea personalului din invatamant si alte sectoare de activitate bugetara
Ordonanta de urgenta 128/2023 pentru unele masuri referitoare la salarizarea personalului din invata ...

Legea 414/2023 privind desfasurarea actiunilor in reprezentare pentru protectia intereselor colective ale consumatorilor
Legea nr. 414/2023 privind desfasurarea actiunilor in reprezentare pentru protectia intereselor cole ...