din anul 2007, atuul tau de DREPT!
1927 de useri onlinePrima pagină » Ştiri juridice » Cand inceteaza deseurile sa mai fie deseuri?

Cand inceteaza deseurile sa mai fie deseuri?

  Publicat: 01 Apr 2011       2497 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


Substante rezultate �n urma unor procese biologice sau tehnologice care nu mai pot fi folosite ca atare, dintre care unele sunt refolosibile.
O parte tot mai mare din deseurile generate de sectoarele industriale si de consumatorii din Europa sunt reprelucrate si transformate in materii prime secundare si in produse noi, nemaifiind depozitate in gropile de deseuri.

Substante rezultate �n urma unor procese biologice sau tehnologice care nu mai pot fi folosite ca atare, dintre care unele sunt refolosibile.
Substante rezultate �n urma unor procese biologice sau tehnologice care nu mai pot fi folosite ca atare, dintre care unele sunt refolosibile.
In categoria activelor circulante, post ce se refera la creantele salariale, sociale si fiscale determinate
Situatie juridica ce intervine ca urmare a mortii ori prin declararea judecatoreasca a mortii unuia din soti.
Ansamblu de conditii si elemente naturale qle Terrei: aerul, apa, solul si subsolul, toate straturile atmosferice, toate materiile organice si anorganice, precum si fiintele vii, sistemele naturale �n interactiune cuprinzand elementele enumerate anterior, inclusiv valorile materiale si spirituale.
O situatie pe piata, in care vanzatorii unui produs sau serviciu actioneaza independent, pentru captarea clientelei, pentru a atinge un obiectiv comercial precis, adica un anumit nivel al beneficiilor, al volumului de vanzari si / sau al cotei de piata.
Europa "cu geometrie variabila" este termenul utilizat pentru a descrie o metoda de integrare diferentiata, care tine seama de diferentele ireconciliabile care exista in interiorul structurii de integrare, si care face posibila, prin urmare, o separare permanenta intre un grup de state membre si un numar de unitati de integrare mai putin dezvoltate.
sistem de management prin care se orienteaza si se controleaza
(al unitatii de protectie speciala). Gestionarea activitatilor si resurselor (materiale, umane, financiare) la nivelul unitatilor de protectie speciala, efectuata de conducerea unitatii, in baza prerogativelor legale.
Substante rezultate �n urma unor procese biologice sau tehnologice care nu mai pot fi folosite ca atare, dintre care unele sunt refolosibile.
Substante rezultate �n urma unor procese biologice sau tehnologice care nu mai pot fi folosite ca atare, dintre care unele sunt refolosibile.
Modalitate a actului juridic, obligatie, care consta intr-un eveniment viitor si sigur, care suspenda, pana la indeplinirea lui, punerea in executare a actului sau exigibilitatea obligatiei, termen suspensiv,
Intreprindere comuna. Asociatie de intreprinderi sau de persoane fizice, constituita pentru a realiza un anumit proiect de afacere. Conform regulilor de concurenta comunitare, �intreprinderile comune� sunt intreprinderi controlate in comun de catre cel putin alte doua intreprinderi.
Substante rezultate �n urma unor procese biologice sau tehnologice care nu mai pot fi folosite ca atare, dintre care unele sunt refolosibile.
In categoria activelor circulante, post ce se refera la creantele salariale, sociale si fiscale determinate
Masura de constrangere efectuata in temeiul dispozitiei date de organul administrativ competent
Organ de stat insarcinat cu solutionarea litigiilor dintre persoane fizice sau dintre acestea si persoanele juricide.

Cu toate acestea, pana acum nu existau criterii clare pe baza carora sa se stabileasca cand anumite materiale recuperate din deseuri inceteaza sa mai fie deseuri si pot fi tratate ca alte produse sau materii prime. Primul regulament cu privire la incetarea statutului de deseu, adoptat astazi, stabileste astfel de criterii pentru deseurile de fier, otel si aluminiu. Scopul sau este de a stimula pietele europene de reciclare.


Comisarul european pentru mediu, Janez Potocnik, a afirmat: ``Trebuie sa incepem sa tratam deseurile ca pe o resursa valoroasa, iar faptul ca astazi au fost adoptate aceste criterii de incetare a statutului de deseu pentru unele fluxuri de materiale va stimula considerabil industria si serviciile de reciclare europene. Europa face astfel inca un pas important in realizarea obiectivului sau de a avea o economie care isi utilizeaza eficient resursele si de a deveni o societate axata pe reciclare.``


Un obiectiv important al regulilor de incetare a statutului de deseu este stimularea pietelor de reciclare din UE. Ele vor crea un mediu de securitate juridica si conditii echitabile de concurenta pentru industria reciclarii, vor elimina sarcinile administrative inutile din acest domeniu prin scoaterea unor materii prime secundare sigure si ecologice de sub incidenta legislatiei privind deseurile si vor contribui la aprovizionarea cu materii prime a sectoarelor industriale din Europa .


Pana acum, din lipsa de criterii clare si armonizate, s-a ajuns in situatia in care unele state membre au elaborat cadre de reglementare a materialelor recuperate diferite si uneori incompatibile.


Conform regulamentului adoptat astazi, deseurile metalice ecologice si sigure nu mai trebuie clasificate ca deseuri, cu conditia ca producatorii sa aplice un sistem de management al calitatii si sa demonstreze respectarea criteriilor printr-o declaratie de conformitate pentru fiecare transport de deseuri metalice.


Pentru ca deseurile metalice sa inceteze sa mai fie considerate deseuri, trebuie finalizate toate tratamentele precum taierea, maruntirea, curatarea si depoluarea, necesare pentru pregatirea acestora in vederea utilizarii finale in otelarii, fabrici de aluminiu sau tunatorii. De exemplu, autoturismele vechi trebuie dezasamblate, fluidele si compusii periculosi trebuie inlaturati, iar partile metalice trebuie tratate pentru recuperarea unor deseuri metalice curate care indeplinesc criteriile pentru incetarea statutului de deseu.


Obligativitatea instituirii criteriilor de ``incetare a statutului de deseu`` a fost prevazuta de noua directiva-cadru privind deseurile, al carei obiectiv este de a atinge un nivel superior de reciclare si de a reduce nevoia de extractie a resurselor naturale. Obiectivul pe termen lung este de a transforma Europa intr-o societate care pune accent pe reciclare, adica o societate care reduce generarea de deseuri si utilizeaza deseurile inevitabile ca pe o resursa ori de cate ori este posibil.


Directiva-cadru privind deseurile este fundamentata pe principiile consacrate privind gestionarea ecologica a deseurilor si stabileste o ierarhie, in cinci etape, a gestionarii deseurilor, promovand prevenirea generarii de deseuri, pregatirea acestora pentru reutilizare, reciclarea si alte forme de valorificare. Eliminarea deseurilor prin depozitare in gropi de deseuri, care este in continuare una dintre cele mai raspandite metode de evacuare a deseurilor municipale in majoritatea statelor membre, trebuie adoptata numai ca solutie de ultima instanta. Politica UE privind deseurile isi propune sa atinga nivelurile superioare ale acestei ierarhii privind gestionarea deseurilor si introduce un nou concept, acela de abordare din perspectiva intregului ciclu de viata, pentru a garanta luarea masurilor care, in ansamblu, prezinta avantaje in comparatie cu celelalte optiuni.


Etapele urmatoare


Regulamentul va intra in vigoare dupa publicarea sa si se va aplica direct in toate statele membre, dupa o perioada de tranzitie de sase luni. Comisia lucreaza la elaborarea criteriilor pentru fluxurile altor materiale care prezinta o importanta deosebita pentru pietele de reciclare din UE, precum cuprul, hartia, sticla si compostul.Citeşte mai multe despre:    Deseuri    Reziduuri    Comisia Europeana

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte titluri

CJUE impune sanctiuni financiare Romaniei pentru ca nu a inchis depozite de deseuri neautorizate
15 Dec 2023 | 502

ICCJ: Veniturile la Fondul pentru mediu nu constituie obligatie fiscala
08 Apr 2020 | 1539

Decrete de promulgare semnate de Presedintele Romaniei in data de 29.10.2019
29 Oct 2019 | 1161

Camera Deputatilor a adoptat Proiectul de Lege pentru pentru modificarea si completarea Legii privind colectarea selectiva a deseurilor in institutiile publice
02 Oct 2019 | 794

Proiectele de acte normative aprobate sau de care Guvernul a luat act in sedinta Guvernului Romaniei din 25 iunie 2019
25 Jun 2019 | 1084

Proiectele de acte normative aprobate sau de care guvernul a luat act in sedinta Guvernului Romaniei din 20 iunie 2019
21 Jun 2019 | 819Articole Juridice

Ce sunt locurile de munca ecologice?
Sursa: EuroAvocatura.ro

Fake News. Afectarea demnitatii si imaginii persoanei. Practica Tribunalului Bucuresti
Sursa: avocat Gales Iulian | MCP Cabinet avocati

Stabilirea salariului minim diferentiat si modul de contestare a decizilor emise de angajator. Lista functiilor si ocupatiilor care necesita studii superioare
Sursa: MCP Cabinet avocati

Taxarea privind depozitarea deseurilor de catre operatorii de salubritate, incepand cu ianuarie 2017
Sursa: MCP Cabinet avocati

Jurisprudenţă

Paratul care a recunoscut pretentiile la primul termen de judecata la care partile sunt legal citate nu va putea fi obligat la plata cheltuielilor de judecata
Pronuntaţă de: Decizia civila nr. 64/15.02.2018 a Curtii de Apel Galati

Disciplina muncii este o conditie obiectiva, necesara si indispensabila desfasurarii activitatii fiecarui angajator
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Galati - Decizia civila nr. 548 din data de 10 Octombrie 2019

Incalcarea dispozitiilor scrise sau verbale ale angajatorului. Nerespectarea disciplinei muncii
Pronuntaţă de: Decizia civila nr. 548/10.10.2019 � Curtea de Apel GALATI

Generarea unei stari de pericol pentru derularea normala a raporturilor de munca poate atrage concedierea disciplinara
Pronuntaţă de: Tribunalul Dolj - Sentinta Civila nr. 504 din 18.05.2020