din anul 2007, atuul tau de DREPT!
2405 de useri online



Prima pagină » Ştiri juridice » Directorul executiv al Directiei Judetene de Accize si Operatiuni Vamale Prahova trimis in judecata pentru luare de mita si fals intelectual

Directorul executiv al Directiei Judetene de Accize si Operatiuni Vamale Prahova trimis in judecata pentru luare de mita si fals intelectual

  Publicat: 09 Jun 2011       1642 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


Din punctul de vedere al resurselor umane, o persoana care conduce o institutie, o intreprindere, o publicatie etc. sau un sector al acestora; functie detinuta de aceasta persoana.
Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie au dispus trimiterea in judecata, in stare de arest preventiv, a inculpatului COSTEA CORNEL - ION, director executiv al Directiei Judetene de Accize si Operatiuni Vamale (D.J.A.O.V.) Prahova, in sarcina caruia s-au retinut urmatoarele infractiuni:

Este persoana impotriva careia a fost pusa in miscare actiunea penala, moment din care acesta devine parte in procesul penal.
Costea Adrian - membru al Parlamentului Romaniei.
Din punctul de vedere al resurselor umane, o persoana care conduce o institutie, o intreprindere, o publicatie etc. sau un sector al acestora; functie detinuta de aceasta persoana.
Denumire generica pentru toate felurile de monede si semne ale valorii. Au aparut din necesitatea de a facilita schimburile de marfuri.
inseamna o persoana fizica sau juridica stabilita in Uniune, desemnata in scris de catre operator sau persoana imputernicita de operator in temeiul articolului 27 din GDPR,
Denumire data monedei unice europene.
Pragul de activitate al unei companii de la care aceasta incepe sa produca profit.
Este persoana impotriva careia a fost pusa in miscare actiunea penala, moment din care acesta devine parte in procesul penal.
Legea 10 din 2001. Persoana fizica sau juridica, proprietara a unui/unor imobil(e) la data preluarii abuzive, care indeplineste conditiile impuse de lege pentru a beneficia de dispozitiile acesteia;
Este persoana impotriva careia a fost pusa in miscare actiunea penala, moment din care acesta devine parte in procesul penal.
Denumire generica pentru toate felurile de monede si semne ale valorii. Au aparut din necesitatea de a facilita schimburile de marfuri.
Face parte din categoria infractiunilor de serviciu sau in legatura cu serviciul
Forma specifica a motivatiei care consta in orientarea activa si durabila a persoanei spre anumite domenii de activitate, fiind cel mai puternic mobil al actiunilor omenesti.
Orice munca sau serviciu impus unei persoane sub amenintare ori pentru care persoana nu si-a exprimat consimtamantul in mod liber.
Subiect al raportului juridic de asigurare, caruia, in ipoteza producerii riscului asigurat, ii revine obligatia
(In sensul Legii 10 din 2001). Orice teren si/sau constructie situat in intravilan, cu oricare din destinatiile avute la data preluarii, precum si orice bun mobil devenit imobil prin incorporare in aceasta constructie,
Este instanta judecatoreasca ce judeca in prima instanta procesele si cererile date prin lege in competenta sa.
Privare de libertate a unei persoane prin arestarea sa.Arestare preventiva,
Zile in care se cuprinde intreg intervalul de timp dintre momentul inceperii si implinirii termenului, inclusiv prima si ultima zi a termenului.
Este instanta judecatoreasca ce judeca in prima instanta procesele si cererile date prin lege in competenta sa.
Potrivit dispozitiilor procesual penale, invinuitul dau inculpatul nu este obligat sa probeze nevinovatia sa,

- luare de mita, in forma continuata,
- instigare la fals intelectual, in forma continuata si
- conflict de interese.
In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut urmatoarea stare de fapt:

In perioada 2010 - ianuarie 2011, inculpatul Costea Cornel Ion, in calitate de director executiv al D.J.A.O.V. Prahova, aflandu-se in exercitarea atributiilor de serviciu, a pretins diferite sume de bani de la un denuntator, reprezentant al mai multor firme care desfasurau activitati de import-export din Turcia, primind de la acesta suma totala de aproximativ 40.000-50.000 de euro. Banii au fost primiti cu titlu de mita pentru ca lucratorii din vama Ploiesti sa nu efectueze controlul fizic al marfurilor denuntatorului si pentru a elibera documentele vamale de import, indiferent daca aceste documente erau sau nu corect intocmite sau daca marfurile corespundeau din punct de vedere calitativ si cantitativ. Ca urmare, Costea Cornel Ion i-a cerut unui subordonat sa mentioneze in fals, in documentele vamale, ca a fost efectuat controlul fizic al marfurilor si ca marfa corespunde cu cele consemnate in documente. De asemenea, i-a mai cerut unui inspector vamal din subordinea sa sa accepte in mod nelegal preturile minimale mentionate de importatori in documentele vamale, fara sa solicite documente din care sa rezulte preturile exportatorilor, astfel ca obligatiile vamale ale importatorilor erau diminuate.
La data de 24 februarie 2011, inculpatul Costea Cornel Ion a primit suma de 10.000 lei, prin intermediar, de la persoana denuntatoare, fiind prins in flagrant de catre procurorii anticoruptie.
De asemenea, in aceeasi perioada, in exercitarea atributiilor de serviciu, inculpatul Costea Cornel Ion a pretins diferite sume de bani pentru sine sau pentru alti lucratori vamali, cu titlul de mita, de la reprezentantul unor societati comerciale. Avand in vedere ca acesta din urma era un fost coleg de serviciu, Costea Cornel Ion a incalcat si legislatia privind conflictul de interese care interzice functionarilor publici orice interes in obtinerea de foloase direct de la persoanele cu care a fost anterior in raporturi de munca .
In vederea confiscarii speciale, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurator asupra unui imobil apartinand inculpatului Costea Cornel Ion.
La data de 25 februarie 2011, Tribunalul Bucuresti a dispus arestarea preventiva a inculpatului pe o perioada de 29 de zile (comunicat nr. 91/VIII/3 din 25 februarie 2011).
La instrumentarea cauzei, procurorii au colaborat cu ofiteri din cadrul M.A.I - Directia Generala de Informatii si Protectie Interna.

Dosarul a fost inaintat spre judecare la Tribunalul Bucuresti..

Precizam ca aceasta etapa a procesului penal reprezinta, conform Codului de procedura penala, finalizarea anchetei penale si trimiterea rechizitoriului la instanta, spre judecare, situatie care nu poate in niciun fel sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie.



Citeşte mai multe despre:    Vama Prahova    Luare de mita    Fals intelectual    Tribunalul Bucuresti

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte titluri

Sinteza cauzelor finalizate de procurorii anticoruptie in luna iulie 2017, altele decat cele deja mediatizate
15 Aug 2017 | 2747

ICCJ. Dezlegare chestiune de drept - art. 7 alin. 1 din Legea nr. 78/2000
04 Mar 2017 | 1377

ICCJ. Decizie privind infractiunea de luare de mita - art. 7 alin. (1) din Legea nr. 78/2000
28 Jan 2017 | 1358

Cauzele finalizate de procurorii DNA in luna decembrie 2016, avand ca obiect infractiuni de fraudare a fondurilor europene, altele decat cele deja mediatizate
11 Jan 2017 | 2855

Cauzele finalizate de procurorii DNA in luna decembrie 2016, altele decat cele deja mediatizate
10 Jan 2017 | 2353

Seful Politiei rutiere Piatra Neamt si alti peste 60 de politisti trimisi in judecata pentru luare de mita
04 Jan 2017 | 1117



Articole Juridice

Infractiunile de coruptie in Noul Cod Penal (art. 288 - 294)
Sursa: EuroAvocatura.ro | Av. Marius-Catalin Predut

Judecatorul Sindic, subiect al infractiunii de remuneratie injusta
Sursa: PNA.ro | Autor: Dorin Ciuncan

Constituirea societatilor comerciale
Sursa: EuroAvocatura

Jurisprudenţă

Lipsa caracterului penal al faptei, raportata la valoarea derizorie a folosului obtinut
Pronuntaţă de: INALTA CURTE DE CASATIE SI JUSTITIE Sectia Penala Decizia nr. 29/RC/2020

Luare de mita. Functionar cu atributii de control. Elemente constitutive. Individualizarea pedepsei
Pronuntaţă de: Inalta Curte de Casatie si Justitie - Sectia penala, decizia nr. 148 din 19 ianuarie 2010

Infractiunea de luare de mita
Pronuntaţă de: Tribunalul Covasna, Sentinta penala nr. 52 din 14.12.2012

Luare de mita. Cerere de acordare a cheltuielilor de judecata
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Cluj - Decizie nr.760/R din data 04.10.2010