din anul 2007, atuul tau de DREPT!
2663 de useri online



Prima pagină » Ştiri juridice » Galileo: Europa lanseaza primii sai sateliti pentru sistemul inteligent de navigatie

Galileo: Europa lanseaza primii sai sateliti pentru sistemul inteligent de navigatie

  Publicat: 21 Oct 2011       1645 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


Astazi, Europa face un pas important in istoria sa prin plasarea pe orbita la 23 000 de kilometri a primilor doi sateliti operationali Galileo, la 12h30 CET din Kourou, Guyana Franceza, cu o racheta de lansare Soyuz.

Europa "cu geometrie variabila" este termenul utilizat pentru a descrie o metoda de integrare diferentiata, care tine seama de diferentele ireconciliabile care exista in interiorul structurii de integrare, si care face posibila, prin urmare, o separare permanenta intre un grup de state membre si un numar de unitati de integrare mai putin dezvoltate.
Ramura economica a activitatii economice constituita pe baza diviziunii muncii, care transforma obiecte preluate din natura sau alte materii prime (produse agricole, piscicole)
Activitatea organizata sau autorizata de o autoritate publica, in scopul satisfacerii, dupa caz, a unui interes public.
Termen folosit in t. VIII, art. 145, C. pen., partea generala, prin el intelegandu-se tot ce priveste autoritatile publice,
Suma stabilita de banca de comun acord cu clientul cu ocazia incheierii contractului de credit,
Termen folosit in t. VIII, art. 145, C. pen., partea generala, prin el intelegandu-se tot ce priveste autoritatile publice,
Ansamblul atributiilor stabilite de lege, care confera autoritatilor si institutiilor administratiei publice drepturi si obligatii de a desfasura,

se afla acum cu un pas mai aproape de a avea propriul sistem inteligent de navigatie prin satelit care va aduce numeroase beneficii economiilor si vietilor noastre de zi cu zi. Industria europeana se afla in cea mai buna pozitie pentru a beneficia de pe urma programului Galileo, oferind intreprinderilor si cetatenilor acces direct la un semnal de navigatie prin satelit generat in Europa .

Din 2014, noua constelatie va oferi posibilitatea furnizarii unor servicii imbunatatite incepand cu o navigatie mai precisa pentru automobile, o gestionare eficienta a transportului rutier, servicii de cautare si salvare, tranzactii bancare mai sigure, precum si furnizare fiabila de energie electrica, toate puternic dependente, pentru o functionare eficienta, de tehnologii de navigatie prin satelit. Impactul economic total este estimat la aproximativ 90 de miliarde EUR pentru urmatorii 20 de ani.

Vicepresedintele Antonio Tajani, responsabil pentru intreprinderi si industrie a declarat: ``Este un moment de mandrie pentru toti europenii; lansarea de astazi reprezinta dovada performantei europene in domeniul activitatii spatiale. Indemn acum industria si IMM-urile europene sa profite fara intarziere de oportunitatile economice importante oferite de acest sistem - incepeti imediat sa inovati! Cetatenii europeni se pot obisnui cu ideea ca Galileo este pe punctul de a deveni o parte din viata noastra de zi cu zi``.

Galileo: un sistem global de navigatie prin satelit imbunatatit pentru Europa

Programul Galileo instituie un sistem global de navigatie prin satelit imbunatatit care ofera servicii de pozitionare globala garantate, de inalta precizie. Acesta va oferi, incepand din 2014, trei servicii: serviciul cu acces liber (gratuit), un serviciu public reglementat (PRS) si serviciul cauta-si-salveaza. Serviciile suplimentare care vor urma vor include un serviciu comercial si un serviciu de salvgardare a vietii pentru o rata mai mare a mediei fluxului de date si o acuratete mai mare a datelor autentificate.

Lansarea de astazi constituie primul pas concret catre realizarea intregii constelatii care va duce la furnizarea de servicii esentiale din 2014. Cei doi sateliti, care transporta cele mai precise ceasuri atomice Maser construite vreodata - cu o precizie de o secunda la trei milioane de ani - arata ca validarea viitoarei constelatii de 30 de sateliti poate fi acum accelerata.

Galileo este interoperabil si compatibil cu GPS.

Galileo este asteptat sa asigure venituri suplimentare de 90 de miliarde EUR pentru industrie

Fara indoiala, sistemul european de navigatie prin satelit este pe cale sa devina operational si, prin urmare, atentia trebuie sa se indrepte acum catre furnizarea de servicii in beneficiul cetatenilor si economiei europene, in conformitate cu strategia ``Europa 2020`` a Comisiei. Sistemul sprijina multe sectoare ale economiei europene prin intermediul serviciilor oferite: retelele de electricitate, companiile de administrare a flotelor, tranzactiile financiare, industria vapoarelor, operatiunile de salvare, misiunile de mentinere a pacii, toate acestea beneficiind de serviciul cu acces liber si gratuit, de serviciul reglementat public si de serviciul cauta-si-salveaza.

In plus, programul Galileo asigura competenta europeana intr-un domeniu tehnologic care devine critic, incluzand sectoare precum distributia electricitatii si retelele de telecomunicatii. Sistemul instituit in cadrul programului Galileo este asteptat sa genereze 90 de miliarde EUR de-a lungul unei perioade de 20 de ani, sub forma unor venituri suplimentare pentru industrie, precum si a avantajelor publice si sociale.

EGNOS (Serviciul european geostationar mixt de navigare) este sistemul european regional de amplificare pentru semnalele GPS. El este precursorul sistemului Galileo. Serviciul EGNOS cu acces liber, este operational din octombrie 2009, iar Comisia a lansat recent serviciul EGNOS ``siguranta vietii`` in domeniul aviatiei (IP/11/247).



Citeşte mai multe despre:    Galileo    GPS

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte titluri

Ministerul Transporturilor: proiect pentru legiferarea companiilor de ridesharing. Conditiile in care acestea ar urma sa functioneze.
27 May 2019 | 734

CJUE confirma amenda de aproape 60 de milioane de euro aplicata grupului Roullier in cadrul intelegerii privind fosfatii
12 Jan 2017 | 1114

Politistii de investigare a fraudelor romani vor fi inzestrati cu mijloace de transport si echipamente tehnice noi
09 Oct 2014 | 1757

Precizari ref. tigaretele cu tendinta redusa de aprindere
16 Nov 2011 | 2059

CNADNR: Intreaga "retea" de autostrazi va fi taxata
07 Jun 2011 | 3691



Articole Juridice

Utilizarea senzorilor GPS pe masinile de serviciu ale salariatilor
Sursa: Raportul pe anul 2020 al ANSPDCP

Prelucrare nelegala a datelor cu caracter personal prin utilizarea unor sisteme de supraveghere audio-video portabile in activitatea politistilor locali
Sursa: Raportul pe anul 2020 al ANSPDCP

Restrangerea dreptului la viata privata, intima si de familie prin metodele speciale de supraveghere tehnica. Proportionalitatea actiunilor
Sursa: Liliana Gologan

Exemple de date si informatii care constituie date cu caracter personal
Sursa: MCP Cabinet avocati