din anul 2007, atuul tau de DREPT!
2981 de useri online



Prima pagină » Ştiri juridice » Primarul comunei Manesti, judetul Prahova, trimis in judecata pentru abuz in serviciu contra intereselor publice

Primarul comunei Manesti, judetul Prahova, trimis in judecata pentru abuz in serviciu contra intereselor publice

  Publicat: 17 Nov 2011       3624 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


Reglementata in cap. IV, t. I, C. proc. pen., partea speciala, consta in inaintarea instantei de judecata competente a doasrului de cercetare penala,
Este fapta ce prezinta pericol social, care a fost savarsita cu vinovatie si este prevazuta de legea penala.
Depasire a legalitatii,
Termen folosit in t. VIII, art. 145, C. pen., partea generala, prin el intelegandu-se tot ce priveste autoritatile publice,
Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie � Serviciul Teritorial Ploiesti au dispus trimiterea in judecata a inculpatului GRIGORE NICOLAE, primar al comunei Manesti, judetul Prahova, in sarcina caruia s-a retinut infractiunea de abuz in serviciu contra intereselor publice, in forma calificata, daca functionarul public a obtinut pentru altul un avantaj patrimonial.

Este persoana impotriva careia a fost pusa in miscare actiunea penala, moment din care acesta devine parte in procesul penal.
Grigore Callimachi, fiul lui Ioan Teodor Callimachi si fratele lui Alexandru Callimachi, a fost domnitor al Moldovei intre 11 iunie 1761 - 29 martie 1764 si 3 februarie 1767 - 14 iunie 1769.
Tranzactia este un contract prin care partile termina un proces inceput sau preintampina un proces ce se poate naste (art. 1704 Cod Civil) prin concesii reciproce, .
(Concession) (1) In general: drept legal de folosire a unei proprietati in anumite scopuri.
Legea 10 din 2001. Intervalul de timp in care s-a facut preluarea abuziva, cuprins intre 6 martie 1945 si 22 decembrie 1989, in cazul Legii nr. 10 din 2001 si al O.U.G. nr.94/2000, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 501/2002, respectiv cuprins intre 6 septembrie 1940 si 22 decembrie 1989, in cazul O.U.G. nr. 83/1999, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 66/2004;
Propunere ce o adreseaza un subiect de drept, persoana fizica sau juridica, unui alt subiect de drept, cu privire la incheierea unei conventii, in conditii determinate.
Este persoana impotriva careia a fost pusa in miscare actiunea penala, moment din care acesta devine parte in procesul penal.
Activitatea organizata sau autorizata de o autoritate publica, in scopul satisfacerii, dupa caz, a unui interes public.
Acord liber consimtit intre doua sau mai multe persoane fizice sau juridice, in scopul nasterii, modificarii sau stingerii unor raporturi juridice, rezultat al unor negocieri.
Suma de bani platita periodic de catre persoane care au concesionat anumite bunuri [mine, terenuri etc.] ori au contractat licente prin know-how.
Desemneaza o invitatie publica adresata de catre AM/OI unei categorii clar identificate de solicitanti, in vederea depunerii cererilor de finantare pentru proiecte, in cadrul unui domeniu de interventie al axelor prioritare din Programul Operational Regional 2007-2013 sau din Programele Operationale Sectoriale.
(Concession) (1) In general: drept legal de folosire a unei proprietati in anumite scopuri.
1. Din punct de vedere filozofic, acel fenomen care produce, genereaza efectul. Fenomenul care determina nasterea altui fenomen.
In materie civila, Codul de procedura civila prevede, alaturi de poprirea asiguratoare, inca doua masuri asiguratorii, si anume: sechestrul asigurator si sechestrul judiciar.
Subiect al raportului juridic de asigurare, caruia, in ipoteza producerii riscului asigurat, ii revine obligatia
Denumire generica pentru toate felurile de monede si semne ale valorii. Au aparut din necesitatea de a facilita schimburile de marfuri.
Potrivit dispozitiilor procesual penale, invinuitul dau inculpatul nu este obligat sa probeze nevinovatia sa,

In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut urmatoarea stare de fapt:

La data de 2 octombrie 2006, inculpatul Grigore Nicolae, in calitate de primar al comunei Manesti, judetul Prahova, a incheiat cu o societate comerciala din Ploiesti un contract de concesiune a unui teren in suprafata de 14,5 hectare pe o perioada de 49 ani. In conditiile in care, cu ocazia desfasurarii licitatiei pentru concesionarea acestui teren, firma respectiva mentionase in oferta pretul redeventei de 10 lei/ m2 (pretul oferit era cel mai mare), inculpatul Grigore Nicolae si-a incalcat atributiile de serviciu si a fixat prin contract o redeventa in suma totala de 145.000 lei (calculata cu 1 leu/m2 ).

In aceasta modalitate, bugetul local a fost prejudiciat cu suma de 1.305.000 lei (aproximativ 300.000 euro), reprezentand diferenta intre pretul ofertat la licitatie si cel mentionat in contractul de concesiune.
Consiliul Local al comunei Manesti s-a constituit parte civila in cauza cu suma de 1.305.000 lei si, pentru recuperarea acestei pagube, procurorii au instituit sechestru asigurator asupra unor sume de bani apartinand inculpatului.

Dosarul a fost inaintat spre judecare la Judecatoria Ploiesti.

Precizam ca aceasta etapa a procesului penal reprezinta, conform Codului de procedura penala, finalizarea anchetei penale si trimiterea rechizitoriului la instanta, spre judecare, situatie care nu poate in niciun fel sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie.



Citeşte mai multe despre:    Abuz in serviciu contra intereselor publice    Rechizitoriu    DNA    Trimitere in judecata    Judecatoria Ploiesti

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte titluri

RIL admis. Termenul prev. de art. 344 alin. (2) CPP are natura juridica a unui termen de recomandare
30 Aug 2018 | 2370

Sinteza cauzelor finalizate de procurorii anticoruptie in luna iulie 2017, altele decat cele deja mediatizate
15 Aug 2017 | 2747

Fostul sef al DGSP Tulcea trimis in judecata pentru abuz in serviciu
15 Aug 2017 | 1649

Neconstitutionalitatea art. 347 alin. (1) CPP, in forma anterioara modificarii prin Legea nr. 75/2016
03 May 2017 | 1825

Sinteza a cauzelor finalizate de procurorii DNA in luna februarie 2017, altele decat cele deja mediatizate
12 Mar 2017 | 1517

Procurorii DNA au trimis in instanta al VIII-lea dosar Posta Romana (abuz in serviciu si trafic de influenta)
04 Mar 2017 | 1323



Articole Juridice

Constitutionalitatea acordului de recunoastere a vinovatiei
Sursa: Irina Maria Diculescu

Principiul controlului ierarhic al activitatii procurorului � masura benefica sau permisiva de abuz?
Sursa: Irina Maria Diculescu

[OPINIE] Serviciul de cazare AIRBNB constituie un serviciu al societatii informationale
Sursa: EuroAvocatura.ro

Poate fi obligat Statul Roman la plata cheltuielilor de judecata efectuate de inculpatul achitat pentru ca fapta penala nu exista?
Sursa: Av. Andrei-Gheorghe Gherasim

Jurisprudenţă

Cuantificarea prejudiciilor materiale si morale in cazul accidentelor de munca
Pronuntaţă de: Judecatoria Sectorul 3 Bucuresti - Sentinta Penala nr. 358 din 25.04.2019

Data incetarii de drept a contractului individual de munca ca urmare a condamnarii la executarea unei pedepse privative de libertate
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Craiova - DECIZIE Nr. 107 sedinta publica de la 17 Ianuarie 2017

Cazurile in care poate opera modificarea unilaterala a contractului individual de munca
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Timisoara, Sectia Litigii de munca si Asigurari sociale, Decizia nr. 785

Suspendarea judecarii apelului in baza dispozitiilor CPC din 1865. Perimarea apelului
Pronuntaţă de: Inalta Curte de Casatie si Justitie - Sectia a II-a civila, Decizia nr. 467 din 3 martie 2016