din anul 2007, atuul tau de DREPT!
1838 de useri online



Prima pagină » Ştiri juridice » CE propune obtinerea de bani din informatiile detinute de administratiilor publice

CE propune obtinerea de bani din informatiile detinute de administratiilor publice

  Publicat: 12 Dec 2011       2022 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


Comisia a lansat o strategie aplicabila datelor deschise pentru Europa, care ar trebui sa impulsioneze economia UE, aducand beneficii de 40 miliarde EUR in fiecare an .

Termen folosit in t. VIII, art. 145, C. pen., partea generala, prin el intelegandu-se tot ce priveste autoritatile publice,
Termen folosit in t. VIII, art. 145, C. pen., partea generala, prin el intelegandu-se tot ce priveste autoritatile publice,
Ramura economica a activitatii economice constituita pe baza diviziunii muncii, care transforma obiecte preluate din natura sau alte materii prime (produse agricole, piscicole)
Termen folosit in t. VIII, art. 145, C. pen., partea generala, prin el intelegandu-se tot ce priveste autoritatile publice,
1. Din punctul de vedere al drepului civil, dreptul de dispozitie este alcatuit din dreptul de dispozitie materiala si dreptul de dispizitie juridica.
Termen folosit in t. VIII, art. 145, C. pen., partea generala, prin el intelegandu-se tot ce priveste autoritatile publice,
Participant la savarsirea unei infractiuni,
Acord liber consimtit intre doua sau mai multe persoane fizice sau juridice, in scopul nasterii, modificarii sau stingerii unor raporturi juridice, rezultat al unor negocieri.
1. Grup comstituit de catre o autoritate cu scopul desfasurarii, coordonarii, supravegherii, controlului unei activitati din diferite domenii ale vietii sociale
Ansamblu unitar al regulilor de conduita obligatorii, susceptibile de a fi aduse la indeplinire prin puterea de stat.
Forma specifica a motivatiei care consta in orientarea activa si durabila a persoanei spre anumite domenii de activitate, fiind cel mai puternic mobil al actiunilor omenesti.
In sens general, cheltuiala in bani ce trebuie suportata pentru a putea beneficia de un bun sau serviciu.
Termen folosit in t. VIII, art. 145, C. pen., partea generala, prin el intelegandu-se tot ce priveste autoritatile publice,
Europa "cu geometrie variabila" este termenul utilizat pentru a descrie o metoda de integrare diferentiata, care tine seama de diferentele ireconciliabile care exista in interiorul structurii de integrare, si care face posibila, prin urmare, o separare permanenta intre un grup de state membre si un numar de unitati de integrare mai putin dezvoltate.
1. Autorizarea eliberata de catre o administratie unei persoane pentru a exercita o profesie sau meserie.
Termen folosit in t. VIII, art. 145, C. pen., partea generala, prin el intelegandu-se tot ce priveste autoritatile publice,
Puterile publice existente in stat.
In dreptul comunitar, directiva este un instrument legislativ obligatoriu pentru statele membre carora li se adreseaza in ceea ce priveste rezultatul care trebuie atins, dar lasa la latitudinea lor forma si metodele de obtinere a acestuia.

Administratiile publice europene stau pe o ``mina de aur`` cu un potential economic neutilizat, reprezentat de volumele mari de informatii colectate de numeroase autoritati si servicii publice. Regatul Unit si Franta exploateaza deja acest filon. Strategia pentru cresterea performantelor la nivelul intregii Uniuni Europene are o tripla dimensiune: in primul rand, Comisia va conduce prin puterea exemplului, deschizandu-si zacamintele de informatii catre public prin intermediul unui nou portal de date cu acces gratuit. In al doilea rand, se vor stabili conditii de piata echitabile pentru datele deschise, valabile pe intreg teritoriul UE. In cele din urma, aceste masuri noi sunt sustinute de cele 100 de milioane EUR care se vor acorda in 2011-2013 pentru finantarea cercetarilor menite a imbunatati tehnologiile de prelucrare a datelor.

Aceste actiuni plaseaza UE in pozitia de lider mondial in domeniul reutilizarii informatiilor din sectorul public. Ele vor stimula o industrie infloritoare care transforma datele brute in materialul de care depind sute de milioane de utilizatori ai TIC, de exemplu app-uri (aplicatii) pentru telefoanele inteligente: harti, informatii de trafic in timp real, informatii meteo, instrumente de comparare a preturilor si multe altele. Printre alti beneficiari importanti se numara jurnalistii si persoanele din mediul academic.

Vicepresedintele Comisiei Europene, Neelie Kroes, a afirmat: ``Astazi transmitem un semnal puternic administratiilor. Datele de care dispuneti valoreaza mai mult daca le dati mai departe. Puneti-le acum la dispozitia publicului: utilizand acest cadru pentru a va alatura altor lideri inteligenti care profita deja de pe urma deschiderii datelor. Contribuabilii au platit deja pentru aceste informatii si s-ar cuveni ca noi sa le punem la acum dispozitia acelora care doresc sa le utilizeze in moduri noi, care sa ajute cetatenii si sa creeze locuri de munca si crestere economica.`` A se vedea mesajul video al doamnei Kroes aici.

Comisia propune actualizarea directivei din 2003 privind reutilizarea informatiilor din sectorul public prin:

generalizarea regulii conform careia toate documentele puse la dispozitie de catre autoritatile din sectorul public pot fi reutilizate in orice scop, comercial sau necomercial, cu conditia sa nu fie protejate de drepturi de autor apartinand unor terti;

stabilirea principiului conform caruia autoritatilor publice nu ar trebui sa li se permita sa perceapa sume mai mari decat costurile generate de cererile individuale de date (care sunt costuri marginale); in practica, acest lucru inseamna ca majoritatea datelor vor fi oferite gratuit sau aproape gratuit, cu exceptia cazurilor justificate corespunzator.

obligativitatea de a furniza date in formate obisnuite, care sa poata fi recunoscute automat, pentru a se asigura ca datele pot fi reutilizate cu eficacitate.

introducerea supravegherii reglementare in vederea aplicarii acestor principii;

cresterea spectaculoasa a sferei de aplicare a directivei in sensul includerii in premiera a bibliotecilor, muzeelor si arhivelor; normele din 2003 se vor aplica datelor provenite de la aceste institutii.

In plus, Comisia isi va publica propriile date prin intermediul unui nou portal de date care face obiectul unui contract aprobat deja de Comisie. In prezent, acest portal este in versiunea beta (etapa de dezvoltare si testare), lansarea fiind preconizata in primavara anului 2012. In timp, portalul va servi drept punct unic de acces pentru reutilizarea datelor de la toate institutiile, organismele si agentiile UE si de la autoritatile nationale.

Datele deschise sunt informatii de interes general care pot fi folosite in mod liber, reutilizate si redistribuite de catre oricine - fie gratuit, fie contra unui cost marginal.

Propunerea de astazi a Comisiei ar urma sa functioneze cu respectarea deplina a normelor privind prelucrarea datelor cu caracter personal.

Studiile realizate in numele Comisiei Europene arata faptul ca industria si cetatenii inca se confrunta cu dificultati in a gasi si reutiliza informatiile din sectorul public. Cu alte cuvinte, acest sistem al datelor deschise este, in general, insuficient dezvoltat in Europa .

In sectorul important al informatiilor geografice, aproape 80% dintre respondentii la sondajele Comisiei sustin ca nu li se permite sa utilizeze pe deplin informatiile detinute de organismele publice. Printre motive se numara taxele mari, normele si practicile de reutilizare a datelor prea putin transparente, faptul ca nu se stie ce tip de date sunt detinute si de catre cine si contractele de licenta exclusiva care pot conduce la subminarea concurentei.

In cadrul Agendei digitale pentru Europa, Comisia a identificat reutilizarea informatiilor din sectorul public, impreuna cu accesul rapid si ultrarapid la internet, ca fiind esentiale pentru realizarea unei piete unice digitale.

Directiva 2003/98/CE privind reutilizarea informatiilor din sectorul public a introdus un prim set de masuri cu scopul de a sprijini companiile in demersurile acestora de obtinere a accesului la informatiile detinute de autoritatile publice si a permisiunii de a le refolosi. De asemenea, directiva a generat un proces prin care agentiile guvernamentale au redus taxele percepute pentru obtinerea informatiilor. Propunerea de astazi extinde accesul si domeniul de aplicare al directivei.



Citeşte mai multe despre:    Comisia Europeana

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte titluri

BNR a stabilit rata dobanzii platite la rezervele minime obligatorii constituite pentru 24 noiembrie-23 decembrie 2023
22 Dec 2023 | 465

BNR: Lansare moneda din argint cu tema 150 de ani de la nasterea lui Vladimir Ghika
22 Dec 2023 | 486

Zilele libere din 2024, acordate conform Codului muncii
19 Dec 2023 | 1262

CJUE impune sanctiuni financiare Romaniei pentru ca nu a inchis depozite de deseuri neautorizate
15 Dec 2023 | 482

Formularul 230 pe 2023 editabil si PDF
26 Dec 2022 | 54124

Casele de pensii vor avea obligatia de a informa angajatorii cu privire la pensionarea salariatului
06 Apr 2022 | 13705



Articole Juridice

Aspecte practice privind Cercetarea disciplinara a salariatilor
Sursa: MCP Cabinet avocati

Alocatia de stat pentru copii in anul 2024. Conditii de acordare si valoare alocatie
Sursa: MCP Cabinet avocati

Valoarea Tichetelor de cresa in anul 2024
Sursa: MCP Cabinet avocati

Valoarea Tichetelor culturale in anul 2024
Sursa: MCP Cabinet avocati

Jurisprudenţă

In cat timp poate fi aplicata o sanctiune disciplinara unui salariat?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Concursul si perioada de proba. Modalitati diferite de verificare a aptitudinilor profesionale ale salariatului
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Executarea catre salariati a obligatiilor de plata ale institutiilor publice. Care sume pot fi esalonate?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Conditiile speciale de munca presupun cote de contributii de asigurari sociale diferite
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti