din anul 2007, atuul tau de DREPT!
2059 de useri online



Prima pagină » Ştiri juridice » MS a publicat Proiectul de Legea cadru privind organizarea si functionarea sistemului de sanatate

MS a publicat Proiectul de Legea cadru privind organizarea si functionarea sistemului de sanatate

  Publicat: 22 Dec 2011       2407 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


La elaborarea documentului au participat profesionisti din sistemul sanitar, reprezentantii Comisiei Prezidentiale, ai Ministerului Sanatatii, Casei Nationale de Asigurari de Sanatate.

Conform Ordonantei guvernamentale nr. 26/2000 cu privire la asociatii si fundatii, fundatia este subiectul de drept infiintat de una sau mai multe persoane care, pe baza unui act juridic intre vii ori pentru cauza de moarte, constituie un patrimoniu afectat, in mod permanent si irevocabil, realizarii unui scop de interes general sau, dupa caz, comunitar.
Hartie de valoare care reprezinta o cota fixa din capitalul unei societati pe actiuni.
Mod de organizare a vietii in comun a oamenilor,
Persoana care, in schimbul muncii, primeste un salariu.
Acord liber consimtit intre doua sau mai multe persoane fizice sau juridice, in scopul nasterii, modificarii sau stingerii unor raporturi juridice, rezultat al unor negocieri.
Act normativ emis de catre organul legislativ al puterii de stat (in Romania acesta este Parlamentul), ce cuprinde norme generale, de conduita, obligatorii si impersonale.

va fi transmis, pentru punct de vedere, catre toate organizatiile din sectorul sanitar sau interesate de acest sistem, respectiv Colegiul Medicilor din Romania, reprezentantii sindicatelor, reprezentantii asociatiilor de pacienti etc.

Conform proiectului de act normativ se va pastra in aceeasi forma sistemul actual de colectare a asigurarilor de sanatate. Modificarea care se va realiza, insa, vizeaza modul de alocare si gestionare a fondurilor colectate, prin introducerea caselor de asigurari private de sanatate in locul actualelor case judetene de asigurari de sanatate.

``Practic, o schimbare esentiala in sistem va fi legata de interpunerea intre CNAS si furnizorii de servicii medicale a unei verigi suplimentare, reprezentate de casele de asigurari private, care va aduce elemente de competitivitate si eficienta in gestionarea fondurilor, si care va stimula inclusiv cresterea calitatii serviciilor medicale pentru a atrage cat mai multi asigurati``, a declarat ministrul Sanatatii, RITLI Ladislau.

Un al doilea nivel la care sunt propuse modificari legislative semnificative in proiectul supus dezbaterii publice este cel al segmentului care consuma/utilizeaza peste 50% din buget, respectiv sectorul spitalicesc.

``Conform proiectului, spitalele vor avea posibilitatea de a se organiza ca unitati cu statut de fundatie sau chiar de societate comerciala. De asemenea, acestea se vor putea organiza in asociatii``, a mai adaugatministrul RITLI

Noua structura ar permite echipei manageriale o mai mare libertate de actiune la toate nivelele, de la personal (inclusiv salarizarea diferentiata) pana la structura si dotare, mentinand insa proprietatea la nivelul institutiilor publice (exista insa si varianta ca acolo unde se doreste sa fie atrasi noi parteneri sub diferite modalitati care astazi nu sunt posibile).

``Medicina primara va fi un alt sector in care se inregistreaza schimbari importante. Pe langa medicul de familie va apare medicul angajat direct de catre autoritatea locala. Acesta va fi sprijinit de o echipa multidisciplinara al carei nucleu de baza va fi format din asistenti comunitari si mediatori sanitari. Medicii, care vor avea contract cu primaria vor fi angajati in zone izolate, greu accesibile, acolo unde sunt dificultati in acordarea de asistenta medicala``, a declarat ministrul RITLI Ladislau.

Noul proiect legislativ, mai prevede modificari in ceea ce priveste utilizarea resurselor care se refera la zona medicamentului, dar si a calitatii serviciilor medicale in vederea eficientizarii acestor domenii. In acest sens, se propune creearea unei agentii pentru informatii si calitate in sanatate (ANCIS), ca o structura in coordonarea MS.


Proiectul de Lege privind organizarea si functionarea sistemului de sanatate din Romania este publicat pe pagina de web www.ms.ro, la sectiunea transparenta decizionala



Citeşte mai multe despre:    Ministerul Sanatatii

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte titluri

BNR a stabilit rata dobanzii platite la rezervele minime obligatorii constituite pentru 24 noiembrie-23 decembrie 2023
22 Dec 2023 | 465

BNR: Lansare moneda din argint cu tema 150 de ani de la nasterea lui Vladimir Ghika
22 Dec 2023 | 486

Zilele libere din 2024, acordate conform Codului muncii
19 Dec 2023 | 1262

CJUE impune sanctiuni financiare Romaniei pentru ca nu a inchis depozite de deseuri neautorizate
15 Dec 2023 | 482

Formularul 230 pe 2023 editabil si PDF
26 Dec 2022 | 54124

Casele de pensii vor avea obligatia de a informa angajatorii cu privire la pensionarea salariatului
06 Apr 2022 | 13705



Articole Juridice

Aspecte practice privind Cercetarea disciplinara a salariatilor
Sursa: MCP Cabinet avocati

Alocatia de stat pentru copii in anul 2024. Conditii de acordare si valoare alocatie
Sursa: MCP Cabinet avocati

Valoarea Tichetelor de cresa in anul 2024
Sursa: MCP Cabinet avocati

Valoarea Tichetelor culturale in anul 2024
Sursa: MCP Cabinet avocati

Jurisprudenţă

In cat timp poate fi aplicata o sanctiune disciplinara unui salariat?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Concursul si perioada de proba. Modalitati diferite de verificare a aptitudinilor profesionale ale salariatului
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Executarea catre salariati a obligatiilor de plata ale institutiilor publice. Care sume pot fi esalonate?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Conditiile speciale de munca presupun cote de contributii de asigurari sociale diferite
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti