Coordonator: Av. Marius-Cătălin Preduţ

Codul muncii comentat 2019 Avocat Marius-Catalin Predut
Prima pagină » Articole juridice » Medierea » Clauza de mediere

Clauza de mediere

  Publicat: 08 Mar 2013       3360 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro        Secţiunea: Medierea  


Codul muncii comentat Marius-Catalin Predut
1. Independenta clauzei de mediere

Prevedere cuprinsa intr-un contract, tratat etc. ce are drept
Acord liber consimtit intre doua sau mai multe persoane fizice sau juridice, in scopul nasterii, modificarii sau stingerii unor raporturi juridice, rezultat al unor negocieri.
Act procesual prin care reclamantul pune in miscare actiunea civila, sesizand instanta judecatoreasca cu rezolvarea acesteia.
Cerere formulata de una din partile procesului civil pentru introducerea in cauza a unei alte persoane,
Codul de procedura civila reglementeaza judecata in fond a cauzelor civile, judecata care cunoaste trei faze (etape):
Este procesul psihic care se manifesta prin actiuni constiente indreptate spre realizarea unor scopuri stabilite.
Situatie care consta in indeplinirea, potrivit cerintelor legii, a actelor de chemare a persoanelor interesate in fata organului de jurisdictie ori a organelor de urmarire penala.
Acord liber consimtit intre doua sau mai multe persoane fizice sau juridice, in scopul nasterii, modificarii sau stingerii unor raporturi juridice, rezultat al unor negocieri.
Expresie care face referire la Nulitatea relativa.
Sanctiune civila constand in desfiintarea casatoriei care a fost incheiata cu incalcare prevederilor legale.
Este o procedura diplomatica de reglementare a diferendelor internationale, drept conferit puterilor straine conflictului de a media ostilitatile, chiar in decursul acestora. Mediatorul trebuie sa fie un tertstat, un grup de state, O.N.U. sau institutiile sale specializate, alte organizatii internationale cu vocatie mondiala sau regionala sau o personalitate de prestigiu - acceptat de comun acord, de catre partile aflate in conflict.
Act normativ emis de catre organul legislativ al puterii de stat (in Romania acesta este Parlamentul), ce cuprinde norme generale, de conduita, obligatorii si impersonale.
Prevedere cuprinsa intr-un contract, tratat etc. ce are drept
Acord liber consimtit intre doua sau mai multe persoane fizice sau juridice, in scopul nasterii, modificarii sau stingerii unor raporturi juridice, rezultat al unor negocieri.
1. Din punct de vedere filozofic, acel fenomen care produce, genereaza efectul. Fenomenul care determina nasterea altui fenomen.
Prevedere cuprinsa intr-un contract, tratat etc. ce are drept
1. Din punct de vedere financiar, o actiune de inlocuire a unui titlu dintr-un portofoliu cu alt titlu pentru a obtine un randament mai mare sau un profit mai mare in perspectiva.

Art. 2 alin. (5) din legea medierii prevede ca partile pot introduce o clauza de mediere in orice contract ce are ca obiect drepturi de care acestea pot dispune, iar validitatea acestei clauze nu depinde de validitatea contractului. Desigur, este posibila si incheierea unei conventii distincte, aditionala celei initiale, prin care partile se obliga sa recurga la mediere inainte de a formula o cerere de chemare in judecata .


Care este utilitatea clauzei de mediere? Credem ca ea prezinta importanta pentru situatiile in care parcurgerea sedintei de informare nu este obligatorie prin lege, pentru ca efectul ei il constituie introducerea obligativitatii acestei proceduri prin vointa partilor contractante. Asadar, desi legea nu obliga partile sa participe la o sedinta de informare privind avantajele medierii, ele se obliga ca, in caz de divergente derivand din contract, sa parcurga aceasta procedura .


Despre ce fel de divergente poate fi vorba? Nu este intamplatoare prevederea referitoare la independenta clauzei de mediere fata de contract (sau a contractului aditional incheiat ulterior), pentru ca efectul acestei prevederi este ca chiar in cazul in care contractul este nul sau anulabil si exista divergente intre parti privind desfiintarea acestuia si repunerea lor in situatia anterioara, acestea vor fi obligate sa parcurga procedura prealabila referitoare la sedinta de informare [intrucat, potrivit dispozitiilor art. 1.246 alin. (3) NCC, nulitatea poate fi constatata sau declarata prin acordul partilor, deci nu este necesar sa recurga la instanta, fiind vorba de drepturi de care acestea pot dispune, daca legea nu prevede altfel)].


2. Deosebirea dintre medierea obligatorie prin lege si cea obligatorie prin conventia partilor - consecinte


Deosebirea fata de situatia in care parcurgerea acestei proceduri este obligatorie potrivit legii este aceea ca lipsa ei nu poate fi invocata din oficiu de catre instanta, ci numai de partea interesata, in temeiul art. 193 alin. (2) NCPC.


3. Ce obligatii naste in sarcina partilor clauza de mediere?


S-ar mai putea pune problema daca, in cazul in care partile ab initio, inca de la incheierea contractului ce naste obligatii in sarcina lor sau ulterior, insa inainte de declansarea litigiului, se inteleg sa recurga la mediere, o astfel de intelegere se refera la participarea la o sedinta de informare, ca in cazul medierii obligatorii sau inseamna ca partile sunt avizate asupra avantajelor medierii inca de la data incheierii contractului (sau a celui aditional), asadar, in aceasta situatie, ele ar trebui sa incheie un contract de mediere.


Credem ca cele doua situatii nu difera, intrucat avantajele concrete ale medierii depind cauza concreta a litigiului ivit intre parti in legatura cu contractul (indiferent ca este vorba de executarea acestuia sau de vreun motiv de ineficacitate si, eventual, repunerea in situatia anterioara).


4. Pot desemna partile un mediator la momentul incheierii contractului?


Daca pot insera o clauza de mediere in contract, nimic nu impiedica partile sa desemneze un posibil mediator (ca in cazul clauzei compromisorii sau a conventiei de arbitraj - art. 545 NCPC).


Jud. dr. Andrea A. CHIS
Citeşte mai multe despre:    Mediere    Mediator    Obiectul medierii    Clauza de mediere    Conventie de arbitraj    Clauza compromisorie    Contract de mediereComentează: Clauza de mediere
Alte Titluri

Legea anticoruptie: efectuarea de operatiuni financiare incompatibile cu functia ca acte de comert aspecte de constitutionalitate si previzibilitate
Sursa: Irina Maria Diculescu

Legea contenciosului administrativ: atacarea ordonantelor declarate neconstitutionale intre disciplinarea justitiabililor si incalcarea principiului neretroactivitatii legii
Sursa: Irina Maria Diculescu

Numarul minim de salariati pentru constituirea unui sindicat o incalcare a dreptului la libera asociere?
Sursa: Irina Maria Diculescu

Precizari privind evaluarea functionarilor publici pentru anul 2018, conform Legii nr. 24/2019
Sursa: MCP Cabinet avocati

Precizari si atentionari privind plasarea forta de munca in strainatate
Sursa: MCP Cabinet avocati

Stabilirea salariului minim diferentiat si modul de contestare a decizilor emise de angajator. Lista functiilor si ocupatiilor care necesita studii superioare
Sursa: MCP Cabinet avocati

Legea nr. 190/2018 privind masurile de aplicare a GDPR intra in vigoare
Sursa: Av. Andrei-Gheorghe GherasimJurisprudenţă

RIL: Decizia ICCJ nr. 4/2019 cu privire la interpretarea si aplicarea dispozitiilor art. 396 alin. (10) din Codul de procedura penala
Pronuntaţă de: Inalta Curte de Casatie si Justitie

Decizia ICCJ nr. 12/2019: regimul suspendarii conditionate a pedepsei ca efect al aplicarii legii penale mai favorabile sub vechiul Cod Penal se mentine si dupa intrarea in vigoare a Codului Penal actual
Pronuntaţă de: Inalta Curte de Casatie si Justitie

Decizia C.C.R. nr. 222/2019 asupra initiativei legislative a cetatenilor intitulate "Lege de revizuire a Constitutiei Romaniei"
Pronuntaţă de: Curtea Constitutionala a Romaniei

Decizia C.C.R. nr. 220/2019 referitoare la exceptia de neconstitutionalitate a unor dispozitii din OUG 70/2016
Pronuntaţă de: Curtea Constitutionala a Romaniei

Decizia CCR nr. 808/2018 referitoare la respingerea exceptiei de neconstitutionalitate a unor dispozitii din Codul de Procedura Penala
Pronuntaţă de: Curtea Constitutionala a Romaniei