din anul 2007, atuul tau de DREPT!
1996 de useri online



Prima pagină » Articole juridice » Intrebari si Raspunsuri Juridice » [Av. muncii] Concediu fara plata pentru rezolvare situatii personale

[Av. muncii] Concediu fara plata pentru rezolvare situatii personale

  Publicat: 28 Dec 2016       2110 citiri       Sursa: MCP Cabinet avocati        Secţiunea: Intrebari si Raspunsuri Juridice  


Interval de timp in care un angajat este scutit conform legii sa lucreze si sa vina la lucru in cadrul unitatii cu care aceasta are incheiat un contract de munca.
Opinie juridica privind Concediu fara plata pentru rezolvare situatii personale

Este persoana numita intr-o functie publica.
Termen folosit in t. VIII, art. 145, C. pen., partea generala, prin el intelegandu-se tot ce priveste autoritatile publice,
Unitate de baza a organizarii administrativ-teritoriale a statului, alcatuita dintr-unul sau mai multe sate si
Persoana fizica sau juridica imputernicita de adunarea generala a unei societati comerciale care, in limita atributiilor si functiilor acordate, exercita vointa societatii.
Interval de timp in care un angajat este scutit conform legii sa lucreze si sa vina la lucru in cadrul unitatii cu care aceasta are incheiat un contract de munca.
Consimtamant la ceva, intelegere intre doua parti la incheierea unui act juridic.
Depasire a legalitatii,
Una din formele importante prin care se manifesta dreptul de aparare,
Orice munca sau serviciu impus unei persoane sub amenintare ori pentru care persoana nu si-a exprimat consimtamantul in mod liber.
Buna ziua, revin cu rugamintea de a ma ajuta intr-o problema. Sunt functionar public la o primarie de comuna - inspector achizitii publice si as dori sa ma angajez la o societate comerciala pe un post de administrator. As putea sa cer suspendarea activitatii pe o perioada de 3 luni - concediu fara plata, fara a fi nevoita sa plec prin demisie?
Va multumesc

Raspuns Avocat dreptul muncii:
Dispozitiile art. 54 coroborat cu art. 153 din Codul muncii, republicat, permit suspendarea contractului individual de munca pe durata concediului fara plata fie pentru formare profesionala, fie pentru rezolvarea unor situatii personale.
In ambele situatii, suspendarea contractului individual de munca se poate dispune pentru motive temeinice, in cazul formarii profesionale, pe durata urmarii cursurilor/sustinerii examenelor, iar pentru rezolvarea unor situatii personale, pe durata necesara rezolvarii acestor situatii.
Durata concediului pentru astfel de cazuri se stabileste prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern, iar, in lipsa, prin acordul partilor.
In consecinta, daca angajatorul este de acord sa aprobe acordarea concediului fara plata pe o perioada de 3 luni, fara a-i afecta activitatea, puteti beneficia de aceasta oportunitate si sa va angajati la o alta societate (trebuind sa aveti in vedere inexistenta unor eventuale incompatibilitati).
In cazul in care angajatorul refuza acordarea concediului fara plata in situatia data, nu va constitui un abuz de putere din partea sa.

*


Despre MCP Cabinet avocati: - Functionand din anul 2008, Cabinet de avocat ``Marius-Catalin Predut`` este specializat in consultanta juridica, asistenta juridica si reprezentare in litigii si conflicte de munca .


Citeşte mai multe despre:    Concediun fara plata    suspendarea contractului individual de munca    Codul muncii    avocat dreptul muncii

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte Titluri

Modificarea contractelor de munca in contextul noilor realitati economice
Sursa: avocat Irina Maria Diculescu

Izolarea si carantina in coronacriza. Efecte juridice si economico-sociale
Sursa: avocat Irina Maria Diculescu

Protectia sociala a salariatilor. Drepturi si Proceduri de care acestia pot beneficia (II � pe durata starii de urgenta)
Sursa: avocat Irina Maria Diculescu

Evitati abuzurile! Informati-va despre suspendarea, modificarea si incetarea contractului individual de munca!
Sursa: av. Emilia Alexandra Ioana

Beneficiarii si procedura de atribuire a somajului tehnic pe perioada starii de urgenta
Sursa: MCP Cabinet avocati

Pastrati-va si protejati-va salariatii! Veti avea din nou nevoie de ei!
Sursa: avocat Irina Maria Diculescu

Suspendarea contractului de munca ca urmare a carantinei sau fortei majore
Sursa: Avocat Marius-Catalin Predut



Jurisprudenţă

Plata de despagubiri salariatului in cazul suspendarii contractului de munca. Principiul raspunderii civile contractuale
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Craiova - Decizia civila nr. 2351/2019

Decizia CCR 279/17.06.2015 nu este aplicabila atunci cand decizia de suspendare fost consolidata prin trimiterea in judecata a salariatului pentru fapte penale incompatibile cu functia detinuta
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Brasov - Decizia civila nr. 897/26.06.2019

Despagubirile pe perioada suspendarii neintemeiate a contractului de munca. Renuntarea la judecata nu inlatura posibilitatea salariatului de a solicita despagubiri pe cale separata.
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Craiova - Decizia civila nr. 87/16.01.2020

Angajatorul este obligat sa plateasca impozite specifice si contributii pentru despagubirile cuvenite salariatului pe perioada in care i s-a suspendat netemeinic contractul de munca
Pronuntaţă de: Tribunalul Vrancea - Sentinta Civila nr. 605 din 18.12.2019

Absentele nemotivate ale salaratului de la locul de munca pot atrage suspendarea contractului individual de munca si sanctionarea disciplinara a salariatului
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Brasov - Decizia civila nr. 1803/26.11.2018