Coordonator: Av. Marius-Cătălin Preduţ

Prima pagină » Articole juridice » Intrebari si Raspunsuri Juridice » [Av. muncii] Clauza de interzicere a initiativei depunerii demisiei formare profesionala

[Av. muncii] Clauza de interzicere a initiativei depunerii demisiei formare profesionala

  Publicat: 28 Dec 2016       1536 citiri       Sursa: MCP Cabinet avocati        Secţiunea: Intrebari si Raspunsuri Juridice  


Prevedere cuprinsa intr-un contract, tratat etc. ce are drept
Orice forma de educatie care pregateste calificarea pentru o anumita profesie, sau pentru un anumit loc de munca, competentele necesare exercitarii profesiei respective sau ocuparii unui loc de munca adecvat acesteia.
Opinie juridica privind Clauza de interzicere a initiativei depunerii demisiei formare profesionala

Parere a unui membru al completului de judecata, care a ramas in minoritate fata de ceilalti membri ai completului cu prilejul deliberarii cauzei.
Prevedere cuprinsa intr-un contract, tratat etc. ce are drept
Prevazuta in cap. IV, t. III, art. 64, C. pen., partea generala,
Orice forma de educatie care pregateste calificarea pentru o anumita profesie, sau pentru un anumit loc de munca, competentele necesare exercitarii profesiei respective sau ocuparii unui loc de munca adecvat acesteia.
Prevedere cuprinsa intr-un contract, tratat etc. ce are drept
Orice forma de educatie care pregateste calificarea pentru o anumita profesie, sau pentru un anumit loc de munca, competentele necesare exercitarii profesiei respective sau ocuparii unui loc de munca adecvat acesteia.
Una din formele importante prin care se manifesta dreptul de aparare,
Orice munca sau serviciu impus unei persoane sub amenintare ori pentru care persoana nu si-a exprimat consimtamantul in mod liber.
Buna ziua.
Ma adresez dvs. cu rugamintea de a ma ajutaa cu o opinie .
In prezent lucrez pentru o companie (SRL) din domeniul consultantei, deschisa in Romania, dar care apartine de compania mama din Germania (x).

In contractul pe care mi l-au furnizat si pe care l-am semnat in urma cu ceva mai mult de 1 an (01.04.2015) este mentionat ca:
"Salariatul se angajeaza; sa; nu aiba initiativa incetarii contractului individual de munca pentru o anume perioada; de timp, calculata de la data absolvirii programului de formare profesionala, dupa cum urmeaza", iar mai jos, este mentionat ca, pentru valoarea totala a cheltuielilor de training "Minimum 2001 EUR - Perioada necesara pentru continurea contractului individual de munca, calculata de la data finalizarii trainingului este de 24 de luni.

Pentru ca aceasta companie m-a trimis deja in luna iunie a anului trecut, la un training cu valoare mai mare de 2001 EUR (nu a fost la solicitarea mea, a fost initiativa lor) rezulta ca eu ar trebui sa mai lucrez in aceasta companie inca un an, pana in iunie 2017.

Pe de alta parte, trecand peste faptul ca in alte companii in care am lucrat, aceste prevederi au fost pana la urma eliminate, am primit un email, care imi este adresat direct si mie si unei colege, in care, conducatorul conmpaniei, Partner-ul, afirma: "both of you donat have a future in this company!"

Aceasta "amenintare" sau afirmatie, am mai primit-o si verbal. Am pastrat email-ul si, in acest context, in care mi se transmite clar ca nu mai am niciun viitor si nici motive sa mai lucrez in companie, va rog frumos sa imi spuneti daca, in cazul in care imi dau demisia in urmatoarea perioada, deci pana la implinirea celor 2 ani, compania imi mai poate imputa plata acelor training-uri la care m-a trimis anul trecut?

Va multumesc.
Cu stima,

Raspuns Avocat dreptul muncii:
Clauza privind interzicerea initiativei dumneavoastra de a inceta contractul individual de munca pe perioada celor 2 ani de la data absolvirii cursului de formare profesionala va trebui respectata, fiind insusita prin semnarea contractului individual de munca/actului aditional la acesta.
In cazul in care nu o veti respecta, veti putea fi obligat, prin intermediul instantei de judecata, la suportarea tuturor cheltuielilor ocazionate de pregatirea dumneavoastra profesionala (valoarea totala a cursului), proportional cu perioada nelucrata din perioada celor 2 ani.
Nu va puteti prevala de nerespectarea acestei clauze prin depunerea demisiei ca urmare a mesajului primit de la angajator, ci va trebui sa asteptati implinirea celor 2 ani.
De aceasta dovada a intentiei angajatorului de a va inlatura din cadrul societatii va veti putea folosi in eventualitatea in care se va proceda la desfacerea contractului individual de munca (ca urmare a desfiintarii postului, pentru necorespundere profesionala sau ca sanctiune disciplinara), pe calea contestatiei impotriva unei astfel de decizii. Acest aspect intereseaza, in special, in situatia in care angajatorul va opta pentru desfacerea disciplinara a contractului individual de munca pentru a putea activa clauza de raspundere a dumneavoastra in vederea suportarii cheltuielilor de formare profesionala (art. 198 alin. 4 din Codul muncii).

*


Despre MCP Cabinet avocati: - Functionand din anul 2008, Cabinet de avocat ``Marius-Catalin Predut`` este specializat in consultanta juridica, asistenta juridica si reprezentare in litigii si conflicte de munca .


Citeşte mai multe despre:    Demisie    formare profesionala    Codul muncii    avocat dreptul muncii

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte Titluri

Dialogurile MCP Oportunitatea reorganizarii angajatorului vs. Legalitarea concedierii salariatilor
Sursa: Avocat Marius-Catalin Predut

Modificarea contractelor de munca in contextul noilor realitati economice
Sursa: avocat Irina Maria Diculescu

Protectia sociala a salariatilor. Drepturi si Proceduri de care acestia pot beneficia (II pe durata starii de urgenta)
Sursa: avocat Irina Maria Diculescu

Protectia sociala a salariatilor. Drepturi si Proceduri de care acestia pot beneficia (I in general)
Sursa: avocat Irina Maria Diculescu

Evitati abuzurile! Informati-va despre suspendarea, modificarea si incetarea contractului individual de munca!
Sursa: av. Emilia Alexandra Ioana

Tratamentul inegal aplicat salariatilor. Discriminare. Solutii jurisprudentiale
Sursa: avocat Andreea-Cristina Deaconu

Nerespectarea prevederilor legale la concediere
Sursa: MCP Cabinet avocatiJurisprudenţă

Incetarea contractului individual de munca in temeiul art. 55 lit. b din Codul muncii. Neintrunirea acordului de vointa a partilor pentru incetarea raporturilor de munca
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Iasi, Sectia Litigii de munca si asigurari sociale, Decizia civila nr. 836/11.12.2018

Incetarea contractului de munca din initiativa angajatului. Nedatorare a cheltuielilor privind cursurile de perfectionare profesionala
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Bacau Sectia I Civila - Decizia civila nr. 501 din 24 iunie 2019

Mobbing-ul este considerat un fenomen la granita cu discriminarea
Pronuntaţă de: Tribunalul Arad - Sentinta civila nr. 571 din data de 08 septembrie 2020

Nu orice conditie pentru exercitarea unui drept constituie si criteriu de discriminare
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Bucuresti - Decizia civila nr. 4058 din data de 09 Noiembrie 2020

Clauza penala privind nedenuntarea unilaterala a contractului de munca intr-un anumit termen in schimbul unei prime este contrara principiului libertatii muncii
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Pitesti - Decizia civila nr. 2493 din data de 20 Mai 2019