Coordonator: Av. Marius-Cătălin Preduţ

Prima pagină » Articole juridice » Intrebari si Raspunsuri Juridice » [Av. muncii] Ocuparea posturilor vacante in cadrul institutiilor publice

[Av. muncii] Ocuparea posturilor vacante in cadrul institutiilor publice

  Publicat: 28 Dec 2016       1144 citiri       Sursa: MCP Cabinet avocati        Secţiunea: Intrebari si Raspunsuri Juridice  


Opinie juridica privind Ocuparea posturilor vacante in cadrul institutiilor publice

Interval de timp in care un angajat este scutit conform legii sa lucreze si sa vina la lucru in cadrul unitatii cu care aceasta are incheiat un contract de munca.
Infractiune constand in conducerea unui autovehicul pe drumurile publice de catre o persoana care are in sange o concentrare alcoolica ce depaseste 0,001
1. Indicatie pe scrisori, colete, etc., ce contine numele si domiciliul destinatarului.
Interval de timp in care un angajat este scutit conform legii sa lucreze si sa vina la lucru in cadrul unitatii cu care aceasta are incheiat un contract de munca.
Stare a unei persoane de a fi lipsita de capacitate juridica. Nepricepere, nepregatire, lipsa de aptitudini pentru indeplinirea unei activitati,functii, meserii, profesii sau ocupatii.
Acord liber consimtit intre doua sau mai multe persoane fizice sau juridice, in scopul nasterii, modificarii sau stingerii unor raporturi juridice, rezultat al unor negocieri.
Este acel raport juridic in continutul caruia intra dreptul subiectului activ, denumit creditor, de a cere subiectului pasiv, denumit debitor, sa dea, sa faca sau sa nu faca ceva, sub sanctiunea constrangerii de stat in cazul neexecutarii de buna voie.
(termen CNA). Ansamblul programelor de radiodifuziune sau de televiziune, al emisiunilor si al celorlalte elemente ale unor servicii specifice, furnizat de un radiodifuzor,
Categorie de fapte juridice, care se produc independent de vointa omului si de care legea leaga anumite efecte juridice.
Interval de timp in care un angajat este scutit conform legii sa lucreze si sa vina la lucru in cadrul unitatii cu care aceasta are incheiat un contract de munca.
Plata efectuata din eroare de catre o persoana pentru o datorie inexistenta sau de care nu era tinuta sa raspunda, avand ca urmare obligatia beneficiarului de a restitui cee ce a primit in mod necuvenit.
Este acel raport juridic in continutul caruia intra dreptul subiectului activ, denumit creditor, de a cere subiectului pasiv, denumit debitor, sa dea, sa faca sau sa nu faca ceva, sub sanctiunea constrangerii de stat in cazul neexecutarii de buna voie.
1. Indicatie pe scrisori, colete, etc., ce contine numele si domiciliul destinatarului.
1. Indicatie pe scrisori, colete, etc., ce contine numele si domiciliul destinatarului.
Una din formele importante prin care se manifesta dreptul de aparare,
Orice munca sau serviciu impus unei persoane sub amenintare ori pentru care persoana nu si-a exprimat consimtamantul in mod liber.
Eu lucrez la ......... , sunt referent la ......... si o mare problema! Colega mea a suferit o operatie,. se afla in concediu medical de o luna si va mai sta, plus ca este in an de pensionare. De atunci eu sunt singura care asigura functionarea biroului in conditiile in care este deschis publicului zilnic intre orele 8.30-16. Am facut o solicitare in urma cu 3 saptamani catre conducerea ........ in care solicitam o persoana care sa-i tina locul colegei mele. N-am primit nici un raspuns. Ma intereseaza de la DVS cum pot actiona eu mai departe, pentru ca am obosit si vreau sa-mi pot lua niste zile libere. Daca eu imi iau medical biroul asta va avea lacatul pus pe el! Ma intereseaza ce drepturi am conform Codului Muncii si daca ma pot adresa Inspectoratului Teritorial al Muncii. Va multumesc anticipat!

Raspuns Avocat dreptul muncii:
Dat fiind faptul ca ........... este un organ de specialitate al administratiei publice centrale, salarizarea efectuandu-se din fonduri publice, ocuparea unui post vacant sau temporar vacant se realizeaza exclusiv prin modalitatea concursului sau examenului.
Pentru perioada in care colega dvs. se afla in concediu pentru incapacitate temporara de munca, exista posibilitatea incheierii unui contract individual de munca pe durata determinata cu o alta persoana, in urma organizarii unui astfel de concurs sau examen, insa institutia la care va desfasurati activitatea nu are obligatia de a dispune in acest sens.
O alternativa ar fi incredintarea unor sarcini suplimentare catre dvs., pentru a suplini lipsa celeilalte angajate. Angajatorul dispune de aceasta prerogativa, in virtutea dreptului de a organiza activitatea angajatilor si a le repartiza sarcini de serviciu .
Cu toate acestea, potrivit dispozitiilor Codului muncii, in cazul unor evenimente familiale deosebite, aveti dreptul la zile libere platite, care nu se includ in durata concediului de odihna. De asemenea, pentru rezolvarea unor situatii personale, aveti dreptul si la zile de concediu fara plata .
Faptul ca ar fi ingreunata functionarea Biroului in cadrul caruia va desfasurati activitatea nu trebuie sa va afecteze drepturile de care beneficiati in conditiile legii, angajatorului revenindu-i obligatia de a va suplini lipsa si de a lua masurile necesare in acest scop.
In situatia in care v-ati adresa Inspectoratului Teritorial de Munca, eventual se va efectua un control la institutia la care va desfasurati activitatea, insa ITM-ul nu reprezinta organ jurisdictional, ceea ce inseamna ca, in situatia unor nemultumiri pe care le aveti, va puteti adresa instantelor judecatoresti.

*


Despre MCP Cabinet avocati: - Functionand din anul 2008, Cabinet de avocat ``Marius-Catalin Predut`` este specializat in consultanta juridica, asistenta juridica si reprezentare in litigii si conflicte de munca .


Citeşte mai multe despre:    functionar public    Codul muncii    avocat dreptul muncii

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte Titluri

Contract individual de munca, Model 2021. PDF si Word editabil
Sursa: MCP Cabinet avocati

Particularitati privind procedura concilierii in litigiile de munca
Sursa: avocat Andreea-Cristina Deaconu | MCP Cabinet avocati

Procedura concilierii conflictelor de munca. Suspendarea termenelor de solutionare a conflictelor de munca pe durata concilierii
Sursa: avocat Ioana Emilia | MCP Cabinet avocati

Consultantul extern specializat in legislatia muncii. Calitate, atributii si responsabilitati
Sursa: avocat Gales Iulian | MCP Cabinet avocati

Updatarea Regulamentului intern al angajatorului cu procedura de solutionare amiabila a conflictelor de munca
Sursa: avocat Irina Maria Diculescu | MCP Cabinet avocati.

Magazinul online prin prisma Regulamentului General privind protectia Datelor Personale
Sursa: avocat STOICA IOANA, BAROUL CONSTANTA

Discriminarea, victimizarea si hartuirea la locul de munca. Modificarile si completarile aduse Codului muncii prin Legea 151/2020
Sursa: avocat Andreea-Cristina Deaconu | MCP Cabinet avocatiJurisprudenţă

Decizia nr. 30/2020 privind examinarea recursului in interesul legii privind cauza reala si serioasa a concedierii. Selectarea salariatilor ce ar urma a fi concediati
Pronuntaţă de: Inalta Curte de Casatie si Justitie

Obligarea angajatorului la plata orelor suplimentare prestate peste programul de 4 ore/zi si a concediului de odihna
Pronuntaţă de: TRIBUNALUL IASI - SENTINtA Nr. 907 din 22 Iulie 2020

Cerere privind constatarea ca durata contractului de munca incheiat intre parti este de 8 h/zi. Reconstituirea vechimii in munca. Plata drepturilor salariale cuvenite si neachitate
Pronuntaţă de: Curtea de Apel CONSTANTA - DECIZIA CIVILa NR. 342 din 05 noiembrie 2019

Primirea la munca a unui numar de 3 (trei) salariati in afara programului de lucru stabilit in cadrul contractelor individuale de munca cu timp partial
Pronuntaţă de: Judecatoria PITESTI - Sentinta civila nr. 1318 din 04.03.2019

Contestare decizie de concediere. Solictare plata drepturi banesti si a indemnizatiei de concediu
Pronuntaţă de: Curtea de Apel CLUJ - DECIZIA CIVILa Nr. 993 din 9 septembrie 2019