Coordonator: Av. Marius-Cătălin Preduţ

Codul muncii comentat 2019 Avocat Marius-Catalin Predut
Prima pagină » Articole juridice » Drept Civil » Scurta analiza a raspunderii contractuale a bancherului. Raspunderea bancara

Scurta analiza a raspunderii contractuale a bancherului. Raspunderea bancara

  Publicat: 27 May 2010       4799 citiri       Sursa: Avocat Marius-Catalin Predut        Secţiunea: Drept Civil  


Codul muncii comentat Marius-Catalin Predut
Responsabilitatea bancherului este altfel decat a celorlalti profesionisti.

Contract prin care este asigurata plata de catre debitor/garantul/garantii sai a obligatiilor sale fata de creditorul sau.
(Hard dollars) Banii pe care o firma broker/dealer ii plateste pentru analiza, cercetare sau alte servicii financiare prestate clientilor.
Ansamblu de solutii pronuntate de catre organele de jurisdictie in legatura cu probleme de drept sau institutiile juridice examinate cu prilejul desfasurarii litigiilor din competenta lor.
Ca si componenta a structurii organizatorice, totalitate a posturilor care au aceleasi caracteristici principale referitoare la obiective, sarcini, autoritate si responsabilitate.
Este acea stare a patrimoniului debitorului care se caracterizeaza prin insuficienta fondurilor banesti disponibile pentru plata datoriilor exigibile:
Act normativ emis de catre organul legislativ al puterii de stat (in Romania acesta este Parlamentul), ce cuprinde norme generale, de conduita, obligatorii si impersonale.
Boom - boom economic Explozie economica caracterizata prin dezvoltarea afacerilor, somaj redus, diminuarea stocurilor, profituri crescute
Modalitate a actului juridic, obligatie, care consta intr-un eveniment viitor si sigur, care suspenda, pana la indeplinirea lui, punerea in executare a actului sau exigibilitatea obligatiei, termen suspensiv,
Ansamblu de conditii si elemente naturale qle Terrei: aerul, apa, solul si subsolul, toate straturile atmosferice, toate materiile organice si anorganice, precum si fiintele vii, sistemele naturale n interactiune cuprinzand elementele enumerate anterior, inclusiv valorile materiale si spirituale.
Organ de stat insarcinat cu solutionarea litigiilor dintre persoane fizice sau dintre acestea si persoanele juricide.
Suma pe care un imprumutat (debitor) o plateste unui imprumutator (creditor), pentru banii imprumutati pe o anumita perioada.

Raspunderea trebuie sa fie o garantie oferita clientilor in schimbul increderii care i se acorda, a prerogativelor care ii sunt recunoscute si a pozitiei dominante pe care o detine in comertul cu bani .
Urmand o evolutie fireasca, raspunderea contractuala a bancherului a trecut de la regimul general al raspunderii civile, la raspunderea specifica profesionala.In prezent, in doctrina si jurisprudenta internationala , centrul de gravitatie al raspunderii exprima tendinta de a se deplasa de la dreptul comun spre raspunderea functiune.
Bancherul indeplineste o functie sociala, ceea ce justifica prerogativele recunoscute, dar, de indata ce indeplineste aceasta functie, raspunderea lui este angajata.Bancile sunt intreprinderi originale, justificand reguli derogatorii care li se aplica (de exemplu, incetarea platilor si procedura de insolventa au dispozitii derogatorii fata de dreptul comun al insolventei).Originalitatea intreprinderii, antreneaza si originalitatea raspunderii contractuale aaaAaaA raspunderea bancara. Aceasta raspudere este complexa, pentru ca desi in toate cazurile decurge din neindeplinirea unei obligatii, uneori aceasta este prea putin vadida, fie pentru ca este foarte indepartata de activitatea bancherului, fie pentru ca este demonstrata pe baza unei obligatii latente. Astfel, raspunderea lui este complexa, si, prin anumite aspecte, poate parea paradoxala.Insa bancherul este un profesionist al banilor si al evolutiilor macroeconomice. Activitatea lui se bazeaza pe analize si introspectii, uneori foarte, complexe. Dincolo de aceste analize, o lege economica este universal valabila:
- ciclicitatea economica: perioada de la inceputul unei crize pana la inceputul altei crize.. Activitatile economice nu evolueaza uniform, ci cunosc fluctuatii. Invocarea acestor aspecte pentru inlaturarea raspunderii contractuale a bancherului, nu poate fi primita. El este un profesionist al pietei banilor, piata care ii este cunoscuta in profunzime.


Crizele si perioadele de boom economic sunt cuprinse in planurile de activitate pe termen mediu si lung. Erorile de prognoza ii apartin, si este raspunzator de acestea. De aceea el nu poate ab initio sa invoce criza pentru neindeplinirea obligatiilor contractuale.


Vezi si "VolksBank obligata in instanta sa revenina la dobanda initiala si sa compenseze sumele luate in plus prin marirea ratei dobanzii" AICI


Autor Avocat Marius-Catalin Predut
Citeşte mai multe despre:    Avocati    Baroul Bucuresti    Banci    Credite    Rata dobanzii    Debite    Grafic de rambursare    Plan de rambusareComentează: Scurta analiza a raspunderii contractuale a bancherului. Raspunderea bancara
Alte Titluri

Deconcentrarea administrativa principiu al administratiei publice in Codul Administrativ. Serviciile publice deconcentrate (VI)
Sursa: Irina Maria Diculescu

Constituirea unei fundatii. Patrimoniu si documente necesare
Sursa: Irina Maria Diculescu

Raspunderea coordonatorului activitatii salariatului in accidentele de munca. Plata daunelor morale
Sursa: Irina Maria Diculescu

Pierderea unui membru de familie. Gradul de apreciere al instantei in acordarea daunelor morale
Sursa: Irina Maria Diculescu

Functia publica sub imperiul Noului Cod Administrativ (V)
Sursa: Irina Maria Diculescu

Aplicarea unui spor obligatoriu la pedeapsa principala a inchisorii pedeapsa echitabila sau asuprire neconstitutionala
Sursa: Irina Maria Diculescu

Autonomia locala. Principiu al administratiei publice in Noul Codul Administrativ (IV)
Sursa: Irina Maria DiculescuJurisprudenţă

Rejudecarea cauzei. Lipsa motivarii hotararii judecatoresti
Pronuntaţă de: ICCJ, Decizia nr. 124 din 23 ianuarie 2019

Decizia nr. 209/2019 referitoare la respingerea exceptiei de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 31 din OUG 44/2008
Pronuntaţă de: Curtea Constitutionala a Romaniei

Decizia nr. 362/2019 referitoare la respingerea exceptiei de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 32 alin. (7) fraza finala din Legea cetateniei romane nr. 21/1991
Pronuntaţă de: Curtea Constitutionala a Romaniei

Hotararea in cauza Brisc impotriva Romaniei din 11.12.2018
Pronuntaţă de: Curtea Europeana a Drepturilor Omului

Decizia C.C.R. nr. 833/2018 referitoare la respingerea exceptiei de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 4 alin. (1) din OUG nr. 44/2015
Pronuntaţă de: Curtea Constitutionala a Romaniei