din anul 2007, atuul tau de DREPT!
4340 de useri online



Prima pagină » Jurisprudenţă » Dreptul Familiei » Stabilirea paternitatii. Exceptia prescriptiei dreptului la actiune

Stabilirea paternitatii. Exceptia prescriptiei dreptului la actiune

  Publicat: 06 Aug 2012       5467 citiri        Secţiunea: Dreptul Familiei  


inseamna o persoana fizica sau juridica stabilita in Uniune, desemnata in scris de catre operator sau persoana imputernicita de operator in temeiul articolului 27 din GDPR,
Asigurarea mijloacelor de existenta unui minor sau altei persoane fizice
Prin cererea inregistrata pe rolul acestei instante sub nr. _ reclamanta _, in numele si ca reprezentant legal al minorei _, a chemat in judecata pe paratul solicitand instantei ca prin hotararea ce o va pronunta sa dispuna stabilirea paternitatii minorei _, inscrierea numelui paratului in certificatul de nastere al minorei la rubrica �Tatal� si obligarea paratului la plata pensiei de intretinere in favoarea acestuia.

Denumire generica pentru toate felurile de monede si semne ale valorii. Au aparut din necesitatea de a facilita schimburile de marfuri.
Act procesual pe care paratul are facultatea sa-l indeplineasca inainte de a incepe dezbaterea orala a procesului
Hartie de valoare care reprezinta o cota fixa din capitalul unei societati pe actiuni.
Hartie de valoare care reprezinta o cota fixa din capitalul unei societati pe actiuni.
Asigurarea mijloacelor de existenta unui minor sau altei persoane fizice
Hartie de valoare care reprezinta o cota fixa din capitalul unei societati pe actiuni.
Hartie de valoare care reprezinta o cota fixa din capitalul unei societati pe actiuni.
Ansamblu unitar al regulilor de conduita obligatorii, susceptibile de a fi aduse la indeplinire prin puterea de stat.
Modalitate a actului juridic, obligatie, care consta intr-un eveniment viitor si sigur, care suspenda, pana la indeplinirea lui, punerea in executare a actului sau exigibilitatea obligatiei, termen suspensiv,
Unica autoritate de justitie din Romania, garantul suprematiei Constitutiei, care se supune numai Constitutiei si legii sale de organizare si functionare.
Pretul la care se vand si se cumpara hartiile de valoare si valuta straina.
Codul de procedura civila reglementeaza judecata in fond a cauzelor civile, judecata care cunoaste trei faze (etape):
Unica autoritate de justitie din Romania, garantul suprematiei Constitutiei, care se supune numai Constitutiei si legii sale de organizare si functionare.
Asigurarea mijloacelor de existenta unui minor sau altei persoane fizice
Organ de stat insarcinat cu solutionarea litigiilor dintre persoane fizice sau dintre acestea si persoanele juricide.
Hartie de valoare care reprezinta o cota fixa din capitalul unei societati pe actiuni.
Reglementata in C. proc. pen. in acelasi cadru ca si actiunea penala.
Codul de procedura civila reglementeaza judecata in fond a cauzelor civile, judecata care cunoaste trei faze (etape):

In motivarea cererii reclamanta a aratat ca in urma relatiilor intime intretinute cu paratul s-a nascut minora _ la data _.09.2007. Partile au inceput relatia in anul 2000 si chiar daca nu locuiau impreuna relatia lor de concubinaj era de notorietate. Cand minora a implinit varsta de trei luni partile au incetat relatia, dar paratul a mai contribuit cu sume de bani la intretinerea ei. La data de 30.01.2009 partile s-au intalnit pentru a discuta despre minora, data de la care au reluat legaturile.
La dosar a fost depusa copie de pe certificatul de nastere al minorei.
Legal citat, paratul a formulat intampinare prin care a invocat exceptia prescriptiei dreptului la actiune si a solicitat respingerea actiunii.
In motivarea aratat ca a avut relatii intime cu reclamanta incepand cu anul 2000, la intervale de timp de 3-4 luni, pana in anul 2006, dar nu au avut o relatie de concubinaj. Mai arata paratul ca nu au avut relatii intime in perioada de conceptie a minorei. Cu privire la exceptia prescriptiei dreptului la actiune se arata ca in conformitate cu art. 60 al. 1 din Codul familiei actiunea in stabilirea paternitatii se poate porni intr-un an de la nasterea copilului, exceptie de la aceasta regula fiind situatia in care paratul ar fi acordat intretinere minorei sau ar fi convietuit cu reclamanta. Cum paratul nu s-a aflat in aceasta situatie si din sustinerile reclamantei chiar rezulta ca termenul de la care ar fi inceput sa curga termenul de prescriptie este luna decembrie 2007, considera ca a fost depasit termenul de un an in care se putea introduce actiunea motiv pentru care solicita admiterea exceptiei si respingerea actiunii.
La data de _ reclamanta a depus precizari la actiune prin care a solicitat respingerea exceptiei prescriptiei dreptului la actiune motivand ca temeiul in drept al actiunii este art. 60 al. ultim din Codul familiei care prevede ca actiunea apartinand copilului nu se prescrie in timpul vietii acestuia, iar actiunea a fost formulata in numele copilului.
Analizand actele si lucrarile dosarului instanta retine ca:
La data de _.09.2007 s-a nascut minora, nasterea fiind inregistrata sub nr. _ in Registrul Starii Civile _.
In certificatul de nastere eliberat pe baza actului de nastere, in conditiile art. 11 din legea 119/1996, la rubrica ``Date privind parinti`` nu s-a mentionat numele tatalui minorei ci doar cel al mamei.
Conform art. 59 din Codul familiei actiunea in stabilirea paternitatii copilului din afara casatoriei apartine copilului si se porneste in numele sau de catre mama si conform art. 60 al. 1 actiunea in stabilirea paternitatii din afara casatoriei poate fi pornita de mama intr-un termen de un an de la nasterea copilului. Art. 60 al. 3 prevede ca in cazul in care mama a convietuit cu pretinsul tata, ori daca acesta din urma a prestat copilului intretinere, termenul de un an va curge de la incetarea convietuirii sau intretinerii, iar al. 4 al aceluiasi articol, ce a fost introdus prin Lg. 288/2007, prevede ca actiunea apartinand copilului nu se prescrie in timpul vietii acestuia.
Prin decizia nr. 1345/2008 Curtea Constitutionala a stabilit ca sunt neconstitutionale dispozitiile art. II din Lg. Nr. 288/2007 conform carora noile dispozitii privind stabilirea paternitatii copilului din afara casatoriei sunt aplicabile si in cazul copiilor nascuti inainte de intrarea sa in vigoare, chiar daca cererea este in curs de judecata . Astfel, avand in vedere prevederile constitutionale referitoare la neretroactivitatea legii civile, Curtea Constitutionala a constatat ca aplicarea retroactiva a prevederilor art. 60 al. 4 din Codul familiei contravine Constitutiei si principiului amintit.
In consecinta, in cazul promovarii unei actiuni in stabilirea paternitatii cu privire la un copil nascut anterior modificarilor aduse prin Lg. nr. 288/2007 se aplica legea in vigoare la acel moment, deci pentru minora din prezenta cauza, care a fost nascuta la data de _.09.2007 nu sunt aplicabile prevederile Lg. nr. 288/2007 cu privire la imprescriptibilitatea dreptului copilului de a promova actiunea in stabilirea paternitatii.
In ce priveste sustinerile reclamantei ca paratul a prestat intretinere minorei instanta constata ca din cuprinsul cererii de chemare in judecata nu rezulta cu certitudine data pana la care s-a prestat intretinere, precizarile cu privire la acest aspect sunt incomplete si nici nu au fost dovedite in vreun fel.
In consecinta instanta va admite exceptia prescriptiei dreptului la actiune si va respinge actiunea .
In temeiul art. 274 Cod procedura civila va respinge cererea reclamantei privind acordarea cheltuielilor de judecata .




Pronuntata de: Judecatoria Vaslui - Sentinta civila nr. 74 din data 01.03.2010


Citeşte mai multe despre:    Judecatoria Vaslui    Paternitate    Pensie de intretinere    Legea 119/1996    Legea 288/2007    Curtea Constitutionala
Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte Speţe

Uzucapiune. Inaplicabilitatea dispozitiilor referitore la achiesarea la pretentiile formulate de reclamant. Inexistenta justului titlu
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Iasi, Sectia civila, Decizia civila nr. 5/9.01.2020

Conditiile de exercitare a actiunii directe in contencios administrativ
Pronuntaţă de: INALTA CURTE DE CASATIE SI JUSTITIE Sectia de Contencios Administrativ si Fiscal Decizia nr. 1792/2019

ICCJ - Decizia nr. 14/2019 dispozitiile art. 43 alin. (2) din Codul penal presupun ca toate infractiunile concurente sa fie savarsite dupa condamnarea definitiva neexecutata sau executata partial
Pronuntaţă de: Inalta Curte de Casatie si Justitie

Decizia ICCJ nr. 10/2019: participantul la comiterea unei infractiuni care a fost judecat separat de ceilalti participanti si audiat ulterior ca martor, in cauza disjunsa, nu poate avea calitatea de subiect activ al infractiunii de marturie mincinoasa
Pronuntaţă de: Inalta Curte de Casatie si Justitie

ICCJ: actiunea de conducere a unui vehicul, astfel cum este prevazuta de art. 336 din Codul penal, nu presupune in mod necesar punerea in miscare a vehiculului prin actionarea sistemelor de autopropulsie.
Pronuntaţă de: Inalta Curte de Casatie si Justitie

Decizia C.C.R. nr. 54/2019 referitoare la respingerea exceptiei de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 336 alin. (1) din Codul de procedura penala
Pronuntaţă de: Curtea Constitutionala a Romaniei

Teren apartinand fondului forestier. Calitate procesuala activa a Regiei Nationale a Padurilor
Pronuntaţă de: Inalta Curte de Casatie si Justitie - Sectia I civila, decizia nr.412 din 23 februarie 2016

Solicitare despagubiri morale pentru incalcarea drepturilor de autor. Contract de cesiune
Pronuntaţă de: Inalta Curte de Casatie si Justitie - Sectia I civila, decizia nr.805 din 5 aprilie 2016

Act de recunoastere paternitate emis in Olanda. Recunoastere efecte pe teritoriul Romaniei
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Bucuresti - Decizie nr.384 din data 04.04.2011

Desfacere casatorie. Incredintare spre crestere si educare a minorului. Reluarea numelui avut anterior casatoriei
Pronuntaţă de: Judecatoria Buzau - Sentinta civila nr. 10347_142 din data 04.04.2011



Articole Juridice

Filiatia paterna in contextul reproducerii asistate
Sursa: EuroAvocatura.ro

X v. Letonia. Aspecte civile ale rapirii internationale de copii
Sursa: EuroAvocatura.ro

Stabilirea filiatiei. Dispozitii generale (Art. 408 - 413 - Noul Cod Civil)
Sursa: EuroAvocatura.ro

Prezumtia de paternitate (Art. 414 - Noul Cod Civil)
Sursa: EuroAvocatura.ro

Actiunea in stabilirea paternitatii din afara casatoriei (Art. 424 - 428 - Noul Cod Civil)
Sursa: EuroAvocatura.ro

Actiuni privind filiatia fata de tatal din casatorie (Art. 429 - 434 - Noul Cod Civil)
Sursa: EuroAvocatura.ro

Reproducerea umana asistata medical cu tert donator (Art. 441 - 447 - Noul Cod Civil)
Sursa: EuroAvocatura.ro