din anul 2007, atuul tau de DREPT!
1390 de useri online



Prima pagină » Jurisprudenţă » Drept Civil » Rezolutiune antecontract de vanzare-cumparare

Rezolutiune antecontract de vanzare-cumparare

  Publicat: 20 Aug 2012       4793 citiri        Secţiunea: Drept Civil  


Este hotararea judecatoreasca prin care instanta de judecata solutioneaza cauza in prima instanta ori prin care aceasta se dezinvesteste fara a solutiona cauza.
Ca si componenta a structurii organizatorice, totalitate a posturilor care au aceleasi caracteristici principale referitoare la obiective, sarcini, autoritate si responsabilitate.
Dezechilibru de ansamblu al economiei care consta in aparitia sau cresterea discrepantei dintre masa monetara si oferta de bunuri fata de situatia existenta anterior.
1. Din punct de vedere economic, o cantitate dorita dintr-un anumit bun economic, care poate fi cumparata, intr-o perioada determinata, la anumite niveluri ale pretului.
Prin sentinta civila nr. 4451/20.07.2009 pronuntata de Judecatoria Braila s-a admis in parte actiunea formulata de reclamantii PL si P M impotriva paratilor IG si IM, s-a constatat intervenita rezolutiunea conventionala a antecontractului de vanzare � cumparare incheiat intre parti la data de 07.10.1997 si au fost obligati paratii sa plateasca reclamantilor 1598,8 lei reprezetand pretul vanzarii reactualizat in functie de coeficientii de inflatie. au fost respinse celelalte capete de cerere ca neintemeiate.

Consum de resurse (mijloace de productie, forta de munca, mijloace banesti) pentru satisfacerea unor necesitati de productie sau individuale.
Codul de procedura civila reglementeaza judecata in fond a cauzelor civile, judecata care cunoaste trei faze (etape):
1. Din punct de vedere filozofic, acel fenomen care produce, genereaza efectul. Fenomenul care determina nasterea altui fenomen.
Acord liber consimtit intre doua sau mai multe persoane fizice sau juridice, in scopul nasterii, modificarii sau stingerii unor raporturi juridice, rezultat al unor negocieri.
Act normativ emis de catre organul legislativ al puterii de stat (in Romania acesta este Parlamentul), ce cuprinde norme generale, de conduita, obligatorii si impersonale.
Conventia prin care una din parti sau ambele parti se obliga sa incheie in viitor
Este acel raport juridic in continutul caruia intra dreptul subiectului activ, denumit creditor, de a cere subiectului pasiv, denumit debitor, sa dea, sa faca sau sa nu faca ceva, sub sanctiunea constrangerii de stat in cazul neexecutarii de buna voie.
Ansamblu unitar al regulilor de conduita obligatorii, susceptibile de a fi aduse la indeplinire prin puterea de stat.
Facultatea proprietarului de a intrebuinta bunul sau, culegand sau percepand in proprietate toate fructele pe care acesta le produce.
Hartie de valoare care reprezinta o cota fixa din capitalul unei societati pe actiuni.
Hartie de valoare care reprezinta o cota fixa din capitalul unei societati pe actiuni.
Hartie de valoare care reprezinta o cota fixa din capitalul unei societati pe actiuni.
Act normativ emis de catre organul legislativ al puterii de stat (in Romania acesta este Parlamentul), ce cuprinde norme generale, de conduita, obligatorii si impersonale.
Conventia prin care una din parti sau ambele parti se obliga sa incheie in viitor
Prevedere cuprinsa intr-un contract, tratat etc. ce are drept
Sunt mijloace de convingere prin care se stabileste existenta unor acte sau fapte juridice si, automat, a unor drepturi si obligatii ce rezulta din acestea.
Consimtamant la ceva, intelegere intre doua parti la incheierea unui act juridic.
Denumire generica pentru toate felurile de monede si semne ale valorii. Au aparut din necesitatea de a facilita schimburile de marfuri.
Este procesul psihic care se manifesta prin actiuni constiente indreptate spre realizarea unor scopuri stabilite.
Este procesul psihic care se manifesta prin actiuni constiente indreptate spre realizarea unor scopuri stabilite.
Organ de stat insarcinat cu solutionarea litigiilor dintre persoane fizice sau dintre acestea si persoanele juricide.
Ca si componenta a structurii organizatorice, totalitate a posturilor care au aceleasi caracteristici principale referitoare la obiective, sarcini, autoritate si responsabilitate.
Este relatarea facuta de catre expertul desemnat de instanta, in scris sau oral, in care acesta expune constatarile si concluziile sale cu privire la imprejurarile de fapt a caror lamurire a fost solicitata.
( lat. expertus, de la experior "incerc, dovedesc"). Mijloc de proba, prevazut in sectiunea X, cap. II, t. III, C. proc. pen., partea generala si in diferite legi speciale, consta in rezolvarea unor probleme de stricta specialitate de catre persoane care poseda cunostinte profunde intr-un domneiu dat.
1. Din punct de vedere filozofic, acel fenomen care produce, genereaza efectul. Fenomenul care determina nasterea altui fenomen.
Este instanta judecatoreasca ce judeca in prima instanta procesele si cererile date prin lege in competenta sa.
Este calea de atac ordinara prin care la cererea procurorului si a partilor interesate se asigura repararea erorilor din hotararile judecatoresti pronuntate in fond, constituind al treilea grad de jurisdictie.

Reclamantii au solicitat instantei ca prin hotararea ce se va pronunta sa se dispuna desfiintarea antecontractului de vanzare cumparare intervenit intre parti la data de 7.10.1997, cu privire la suprafata de teren situata in Braila, str. C, pe calea rezolutiunii, sa se dispuna obligarea paratilor la plata sumei de 480 lei, reprezentand pretul platit la valoarea actualizata, plus sanctiunea celui ce se razgandeste, prevazuta contractual si suma de 500 lei data pentru cadastru, cu cheltuieli de judecata .
Instanta a retinut ca, potrivit inscrisului sub semnatura privata intitulat ``chitanta`` incheiat la data de 7.10.1997 paratii din prezenta cauza au ``vandut jumatate din suprafata terenului 8,50 latime si 23 m lungime din prima parte din dreapta casei`` catre reclamanti, cu suma de 2.400.000 lei.
S-a retinut ca actul incheiat este nul ca si contract de vanzare cumparare dat fiind faptul ca nu a fost respectata forma autentica ceruta de lege pentru contractele de vanzare cumparare avand ca obiect terenuri, dar in urma aplicarii principiului conversiunii actului juridic, acesta este valabil ca si antecontract de vanzare cumparare, act juridic sinalagmatic care da nastere la obligatii reciproce ale partilor, si anume la obligatia de a face - de a incheia pe viitor actul de vanzare cumparare in forma autentica. Astfel in patrimoniul reclamantilor nu s-a nascut decat dreptul de a solitia paratilor promitenti vanzatori sa se prezinte la notariat pentru a incheia contractul de vanazre cumparare in forma autentica, si, nicidecum un drept de folosinta asupra terenului.
Rezolutiunea este o sanctiune a neexecutarii culpabile a contractului sinalagmatic, constand in desfiintarea retroactiva a acestuia si repunerea partilor in situatia avuta anterior incheierii contractului.
Potrivit art.1021 C.civ, rezolutiunea nu opereaza de drept, partea indreptatita trebuie sa se adreseze instantei judecatoresti cu o actiune in rezolutiune, aceasta actiune putand fi intentata numai de partea care a executat sau care se declara gata sa execute contractul, iar pentru a fi admisibila o asemenea actiune trebuie indeplinite urmatoarele conditii: una dintre parti sa nu-si fi executat obligatiile care ii revin, neexecutarea sa fie imputabila partii care nu si-a indeplinit obligatia, debitorul obligatiei sa fi fost pus in intarziere in conditiile prevazute de lege.
S-a retinut totodata ca partile au inserat in antecontract o clauza penala, conform careia, cel care ``va intoarce, va plati dublu``.
Din toate probele administrate, reclamantii nu au facut dovada faptului ca le-au solicitat paratilor promitenti vanzatori sa se prezinte la notariat, iar acestia, in mod culpabil, au refuzat incheierea contractului de vanzare -cumparare, si nici faptul ca le-au predat acestora suma de 500 lei pentru cadastru, desi aveau aceasta obligatie potrivit art.129 alin.1 teza finala C.pr.civ si art.1169 C.civ.
Vazand insa pozitia procesuala a paratilor care au fost de acord cu incetarea contractului si restituirea sumei de bani primita cu titlu de pret, avand in vedere principiul irevocabilitatii actului juridic, potrivit caruia actului juridic bilateral nu i se poate pune capat prin vointa numai a uneia dintre parti, interpretand vointa partilor, instanta a constatat ca partile au urmarit sa puna capat contractului incheiat, operand astfel rezolutiunea (revocarea) conventionala a acestuia, paratii fiind obligati sa restituie reclamantilor suma de 1598,8 lei reprezentand pretul vanzarii actualizat in functie de coeficientii de inflatie, astfel cum rezulta din raportul de expertiza contabila intocmit in cauza.
Prin decizia civila nr. 370/16.12.2009, Tribunalul Braila a respins recursul ca nefondat.




Pronuntata de: Judecatoria Braila - Sentinta civila nr. 4451 din data 20.07.2009


Citeşte mai multe despre:    Judecatoria Braila    Antecontract vanzare-cumparare    Inflatie    Rezolutiune    Raport de expertiza contabila    Contract de vanzare-cumparare    Principiul irevocabilitatii    Contract sinalagmatic
Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte Speţe

Masuri de siguranta. Obligarea la tratament medical
Pronuntaţă de: Decizia penala nr. 864/19.09.2018 a Curtii de Apel Galati

ICCJ - Decizia 16/2019: in cadrul procedurii de revocare a suspendarii executarii pedepsei sub supraveghere, serviciul de probatiune este un subiect procesual la care hotararea atacata se refera
Pronuntaţă de: Inalta Curte de Casatie si Justitie

ICCJ - Decizia nr. 14/2019 dispozitiile art. 43 alin. (2) din Codul penal presupun ca toate infractiunile concurente sa fie savarsite dupa condamnarea definitiva neexecutata sau executata partial
Pronuntaţă de: Inalta Curte de Casatie si Justitie

Decizia ICCJ nr. 12/2019: regimul suspendarii conditionate a pedepsei ca efect al aplicarii legii penale mai favorabile sub vechiul Cod Penal se mentine si dupa intrarea in vigoare a Codului Penal actual
Pronuntaţă de: Inalta Curte de Casatie si Justitie

ICCJ: actiunea de conducere a unui vehicul, astfel cum este prevazuta de art. 336 din Codul penal, nu presupune in mod necesar punerea in miscare a vehiculului prin actionarea sistemelor de autopropulsie.
Pronuntaţă de: Inalta Curte de Casatie si Justitie

Art. 178 Cod penal- Ucidere din culpa. Aprecierea culpei conducatorului auto.
Pronuntaţă de: CURTEA DE APEL - GALATI, SECTIA PENALA Decizie 257 (22.03.2006)

Competenta materiala dupa valoarea obiectului actiunii, actiune de partaj bunuri comune separata de actiunea de divort.
Pronuntaţă de: Sectia civila a Curtii de apel Galati Decizie nr. 161R/1997 din 23/12/1997

Competenta materiala dupa valoare, situatii in care opereaza prorogarea de competenta prevazuta de art. 17 Cod procedura civila in privinta cererii de
Pronuntaţă de: Sectia civila a Curtii de apel Galati Decizie nr. 1616R/1996 din 23/12/1996

Art. 178 Cod penal- Ucidere din culpa. Aprecierea culpei conducatorului auto.
Pronuntaţă de: CURTEA DE APEL - GALATI, SECTIA PENALA Decizie 257 (22.03.2006)

Competenta materiala dupa valoarea obiectului actiunii, actiune de partaj bunuri comune separata de actiunea de divort.
Pronuntaţă de: Sectia civila a Curtii de apel Galati Decizie nr. 161R/1997 din 23/12/1997



Articole Juridice

Aplicarea in timp a legii darii in plata � aspecte de constitutionalitate
Sursa: Irina Maria Diculescu