Coordonator: Av. Marius-Cătălin Preduţ

Prima pagină » Jurisprudenţă » Dreptul Muncii » Modificarea unilaterala a contractului individual de munca

Modificarea unilaterala a contractului individual de munca

  Publicat: 13 Mar 2013       2650 citiri        Secţiunea: Dreptul Muncii  


1. Din punct de vedere economic, o cantitate dorita dintr-un anumit bun economic, care poate fi cumparata, intr-o perioada determinata, la anumite niveluri ale pretului.
Desfiintarea retroactiva a unui act juridic.
Codul de procedura civila reglementeaza judecata in fond a cauzelor civile, judecata care cunoaste trei faze (etape):
La data de 27.01.2011, reclamanta C.A. s-a adresat Tribunalului Dolj cu o cerere de chemare in judecara impotriva paratului SPITALUL CLINIC MUNICIPAL FILANTROPIA Craiova, solicitand anularea dispozitiei nr. 21 di 17.01.2011 emisa de parata, precum si a tuturor masurilor dispuse prin aceasta si repunerea in situatia anterioara emiterii acestei dispozitii si obligarea paratei la plata cheltuielilor de judecata .

Acord liber consimtit intre doua sau mai multe persoane fizice sau juridice, in scopul nasterii, modificarii sau stingerii unor raporturi juridice, rezultat al unor negocieri.
Orice munca sau serviciu impus unei persoane sub amenintare ori pentru care persoana nu si-a exprimat consimtamantul in mod liber.
Este parte in cadrul unui proces care se afla in situatia unui parat in caz de recurs sau in alta cale de atac, respectiv persoana impotriva careia se declara recursul.
A fost promulgat la 11.09.1865
Act normativ emis de catre organul legislativ al puterii de stat (in Romania acesta este Parlamentul), ce cuprinde norme generale, de conduita, obligatorii si impersonale.
Salariul reprezinta contraprestatia muncii depuse de salariat in baza contractului individual de munca.
Orice munca sau serviciu impus unei persoane sub amenintare ori pentru care persoana nu si-a exprimat consimtamantul in mod liber.
Este hotararea judecatoreasca prin care instanta de judecata solutioneaza cauza in prima instanta ori prin care aceasta se dezinvesteste fara a solutiona cauza.
Organ de stat insarcinat cu solutionarea litigiilor dintre persoane fizice sau dintre acestea si persoanele juricide.
Parte dintr-un proces
Acord liber consimtit intre doua sau mai multe persoane fizice sau juridice, in scopul nasterii, modificarii sau stingerii unor raporturi juridice, rezultat al unor negocieri.
A fost promulgat la 11.09.1865
Ansamblu unitar al regulilor de conduita obligatorii, susceptibile de a fi aduse la indeplinire prin puterea de stat.
Desfiintarea retroactiva a unui act juridic.
Este parte in cadrul unui proces care se afla in situatia unui parat in caz de recurs sau in alta cale de atac, respectiv persoana impotriva careia se declara recursul.
A fost promulgat la 11.09.1865
Obligatie ce revine partilor dintr-un proces de a face dovada imprejurarilor, faptelor, afirmatiilor, sustinerilor pe care isi intemeiaza pretentiile ori apararile prezentate in fata organului de jurisdictie.
Organ de stat insarcinat cu solutionarea litigiilor dintre persoane fizice sau dintre acestea si persoanele juricide.
Parte dintr-un proces

In motivare, a aratat ca este angajata cu contract individual de munca pe perioada nedeterminata in cadrul unitatii parate, incepand cu data de 01.12.1988, fiind salarizata numai de Clinica Medicala 80 paturi (Spital), conform pontajelor si statelor de plata, iar potrivit deciziei nr. 1031 din 17.12.1997, incepand cu data de 01.11.1997 a prestat activitate jumatate de norma la Clinica Medicala II (Spital) si jumatate de norma la Policlinica de Adulti, Cabinet Endocrinologie (Policlinica), pontajele si salarizarea fiind facuta separat de cele doua locuri de munca .

Reclamanta a mai aratat ca, la data de 17.01.2011, intimatul Spitalul Clinic Municipal Filantropia a emis dispozitia nr. 21, schimbandu-i locul de munca, fara acordul sau, urmand sa-si desfasoare activitatea numai la Cabinetul Endocrinologie din cadrul Ambulatoriului de Specialitate Adulti ( Policlinica). Considera ca dispozitia mentionata a fost emisa cu nerespectarea dispozitiilor art. 4 alin. 3 din Codul Muncii si ca este lovita de nulitate, fiind emisa de un organ neabilitat, respectiv managerul Spitalului Clinic Municipal Filantropia Craiova, fara acordul Consiliului de Administratie, asa cum prevede Lege nr. 95/2006.

In scop probator a depus la dosarul cauzei, in copie, carnetul de munca, dispozitia nr. 1021/17.12.1997, dispozitia nr. 21/17.01.2011 si fluturasii de salariu pentru luna decembrie 2010 emisi de cele doua locuri de munca .

Intimatul Spitalul Clinic Municipal Filantropia Craiova, desi a fost legal citat cu mentinea de a formula intampinare, fiindu-i acordate mai multe termene de judecata in acest scop, nu a inteles sa-si formuleze apararea.

Prin sentinta nr. 9486/08.09.2011 instanta a admis contestatia, a anulat dispozitia nr. 21/17.01.2011 emisa de intimat si a dispus repunerea partilor in situatia anterioara emiterii dispozitiei, in sensul ca activitatea contestatoarei se va desfasura conform deciziei nr. 1031/17.12.1997 retinand urmatoarele:

Contestatoarea este angajata ca medic in cadrul intimatului Spitalul Clinic Municipal Filantropia Craiova, cu contract individual de munca pe perioada nedeterminata, incepand cu data de 01. 12. 1988, iar in baza deciziei nr. 1031 din 17.12.1997, incepand cu dat de 01.11.1997 a prestat activitate diferentiat, jumatate de norma la Clinica Medicala II (Spital) si jumatate de norma in cadrul Policlinicii de Adulti , Cabinet Endocrinologie (Policlinica), fiind pontata si salarizata separat de cele doua locuri de munca, asa cum rezulta din fluturasii de salarii pe luna decembrie 2010, aflati la filele 11 si 12 din dosarul cauzei.

Prin dispozitia nr. 21 din 17.01.2011 emisa de unitatea intimata, s-a dispus , fara acordul contestatoarei, ca incepand cu data de 15.01.2011, aceasta sa-si desfasoare activitatea, cu norma intreaga, numai la Cabinetul Endocrinologie din cadrul Ambulatoriului de Specialitate Adulti (Policlinica), fara a mai putea sa presteze munca in cadrul Clinicii Medicale II a Spitalului Clinic Municipal Filantropia Craiova.

Executarea contractului individual de munca este guvernata de principiul stabilitatii in munca; modificarea sau incetarea acestuia poate interveni numai in conditiile prevazute de lege, aplicatie a principiului general prevazut de art. 969 C.civ.

Modificarea contractului individual de munca consta in mod obisnuit in trecerea salariatului intr-un alt loc de munca sau o alta activitate in mod temporar sau definitiv, insa printr-o asemenea masura nu trebuie sa se incalce drepturile salariatului care sunt ocrotite prin dispozitii legale imperative.

Inadmisibilitatea modificarii unilaterale a contractului individual de munca se refera in special la elementele esentiale ale contractului: felul muncii determinat de calificarea profesionala, functia sau meseria salariatului si locul muncii prin care se intelege unitatea si localitatea unde se presteaza munca si de achita salariul.

Potrivit dispozitiilor art. 41 alin. din Codul muncii , contractul individual e munca poate fi modificat numai prin acordul partilor, nerespectarea dispozitiilor legale avand drept consecinta anularea masurilor luate.

In cauza, unitatea intimata prin emiterea dispozitiei nr. 21 din 17.01.1011 a procedat la modificarea locului de munca al contestatoarei, fara consimtamantul acesteia, deci in mod unilateral, obligand-o pe aceasta sa desfasoare activitate, cu norma intreaga, numai la Cabinetul Endocrinologie din cadrul Ambulatoriului Integrat Adulti (Policlinica) si nu si la Clinica Medicala II a Spitalului Clinic Municipal Filantropia (Spital). Procedand astfel, intimatul a incalcat dispozitiile imperative ale art. 41 alin. 1 din Codul muncii.

Se retine, totodata ca, desi potrivit dispozitiilor art. 287, sarcina probei in conflictele de munca revine angajatorului, acesta fiind obligat sa depuna dovezile in apararea sa pana la prima zi de infatisare, unitatea intimata, careia i-au fost acordare mai multe termene de judecata in acest scop, nu si-a formulat apararea si nu a depus nici un fel de dovezi.

Fata de considerentele expuse, instanta apreciaza contestatia ca fiind intemeiata, urmand sa o admita, sa anuleze dispozitia nr. 21/17.01.2011 emisa de intimat si sa dispuna repunerea partilor in situatia anterioara emiterii dispozitiei, in sensul ca activitatea contestatoarei se va desfasura conform deciziei nr. 1031/17.12.1997.
Pronuntata de: Tribunalul Dolj - Sentinta civila nr. 9486 din 08-sep-2011


Citeşte mai multe despre:    Tribunalul Dolj    Contract individual de munca    Pontaj    Salarizare
Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte Speţe

ICCJ - Decizia 16/2019: in cadrul procedurii de revocare a suspendarii executarii pedepsei sub supraveghere, serviciul de probatiune este un subiect procesual la care hotararea atacata se refera
Pronuntaţă de: Inalta Curte de Casatie si Justitie

ICCJ - Stipularea clauzei penale in CIM prin care este evaluata paguba produsa de salariat angajatorului este nula
Pronuntaţă de: Inalta Curte de Casatie si Justitie

ICCJ - Decizia nr. 14/2019 dispozitiile art. 43 alin. (2) din Codul penal presupun ca toate infractiunile concurente sa fie savarsite dupa condamnarea definitiva neexecutata sau executata partial
Pronuntaţă de: Inalta Curte de Casatie si Justitie

Decizia ICCJ nr. 12/2019: regimul suspendarii conditionate a pedepsei ca efect al aplicarii legii penale mai favorabile sub vechiul Cod Penal se mentine si dupa intrarea in vigoare a Codului Penal actual
Pronuntaţă de: Inalta Curte de Casatie si Justitie

Decizia ICCJ nr. 13/2019: Lipsa autorizatiei de construire sau nerespectarea prevederilor acesteia - impedimente pentru recunoasterea dreptului de proprietate
Pronuntaţă de: Inalta Curte de Casatie si Justitie

Decizia C.C.R. nr. 830/2018 referitoare la respingerea exceptiei de neconstitutionalitate a unor dispozitii din OUG 28/1999
Pronuntaţă de: Curtea Constitutionala a Romaniei

Nu este interzisa conferirea de atributii suplimentare cu ocazia delegarii, atata timp cat noile atributii sunt in concordanta cu competentele salariatului si nu aduc o modificare semnificativa a atributiilor sale obisnuite
Pronuntaţă de: Tribunalul Iasi Sectia I Civila, Sentinta civila nr. 135/2017, in sedinta publica din 1 februarie 2017

Contestatorul a raspuns la intrebari fara sa cunoasca faptul ca este cercetat disciplinar, fiind astfel in imposibilitatea de a se apara efectiv
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Suceava Sectia I Civila, Decizia civila nr. 171/2017, in sedinta publica din 9 martie 2017

Decizia de concediere a salariatului aflat in perioada de proba reprezinta o prerogativa discretionara a angajatorului, exigentele acestuia neputand fi cenzurate pe calea contestatiei
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Craiova Sectia I Civila, Decizia civila nr. 681/2017, in sedinta publica din 9 martie 2017

Decizia ICCJ nr. 1/2017, privind clauzele abuzive din contractele incheiate intre profesionisti si consumatori. Credite in Franci elvetieni. Informare privind riscul ratei de schimb valutar
Pronuntaţă de: Inalta Curte de Casatie si JustitieArticole Juridice

Contractul de munca si lucratorul “au pair”
Sursa: avocat Andreea-Cristina Deaconu | MCP Cabinet avocati

Revizuire decizie de pensionare. Reintegrarea salariatului dupa incetarea de drept a contractului de munca pe temeiul pensionarii
Sursa: avocat Gales Iulia | MCP Cabinet avocati

Izolarea si carantina in coronacriza. Efecte juridice si economico-sociale
Sursa: avocat Irina Maria Diculescu

Protectia sociala a salariatilor. Drepturi si Proceduri de care acestia pot beneficia (I – in general)
Sursa: avocat Irina Maria Diculescu

Pastrati-va si protejati-va salariatii! Veti avea din nou nevoie de ei!
Sursa: avocat Irina Maria Diculescu

Forma si continutul contractului de munca la domiciliu, in cazul activitatii de telemunca
Sursa: MCP Cabinet avocati

Incetarea contractului de munca temporara. Concedierea salariatului temporar
Sursa: MCP Cabinet avocati