Coordonator: Av. Marius-Cătălin Preduţ


Prima pagină » Jurisprudenţă » Drept Comunitar » Monsanto Europe S.A. si alte intreprinderi din domeniul biotehnologiei agroalimentare, au obtinut in Franta si in Marea Britanie autorizatia de a aduc

Monsanto Europe S.A. si alte intreprinderi din domeniul biotehnologiei agroalimentare, au obtinut in Franta si in Marea Britanie autorizatia de a aduc

  Publicat: 01 Jun 2007       835 citiri        Secţiunea: Drept Comunitar  


Ansamblul atributiilor stabilite de lege, care confera autoritatilor si institutiilor administratiei publice drepturi si obligatii de a desfasura,
Act normativ prin care se reglementeaza situatii generale si impersonale (decrete lege) sau situatii individuale concrete (numirea sau revocarea unui ambasador)
Produse agroalimentare care pot fi donate conform prevederilor prezentei legi
Reprezinta procedura prevazuta de prezenta lege, prin care debitorul care indeplineste conditiile prevazute la art. 1 alin. (2)
Ansamblu unitar al regulilor de conduita obligatorii, susceptibile de a fi aduse la indeplinire prin puterea de stat.
Evaluarea riscurilor este un proces care consta in evaluarea riscurilor pentru securitatea si sanatatea lucratorilor, generate de pericolele existente la locul de munca.
Riscul reputational este riscul inregistrarii de pierderi sau al nerealizarii profiturilor estimate, ca urmare a lipsei de incredere a publicului in integritatea Bancii.
Ansamblul atributiilor stabilite de lege, care confera autoritatilor si institutiilor administratiei publice drepturi si obligatii de a desfasura,
Definirea pietei relevante este un instrument in vederea identificarii si a definirii perimetrului in interiorul caruia se desfasoara concurenta dintre firme.
Reprezinta procedura prevazuta de prezenta lege, prin care debitorul care indeplineste conditiile prevazute la art. 1 alin. (2)
1. Grup comstituit de catre o autoritate cu scopul desfasurarii, coordonarii, supravegherii, controlului unei activitati din diferite domenii ale vietii sociale
Prevedere cuprinsa intr-un contract, tratat etc. ce are drept
Situatia de fapt
Monsanto Europe S.A. si alte intreprinderi din domeniul biotehnologiei agroalimentare, au obtinut in Franta si in Marea Britanie autorizatia de a aduce pe piata un hibrid de porumb modificat genetic pentru a avea rezistenta la anumite insecticide si erbicide.
In 1997 si 1998 Monsanto si celelalte firme au notificat Comisiei, in cadrul procedurii simplificate, intentia lor de a comercializa produse (cum ar fi faina) provenind din porumb modificat genetic.
Autoritatea competenta din Marea Britanie a atestat in prealabil ca aceste alimente „echivaleaza in substanta” cu alimentele traditionale. Comisia a trimis notificari statelor membre.
In anul 2000 un institut stiintific italian a constatat prezenta unor reziduuri de proteine transgenetice in faina in cauza, dar care nu prezentau riscuri pentru sanatatea umana.
Republica Italiana, avand unele indoieli in legatura cu acest verdict, a stabilit printr-un decret suspendarea preventiva a comercializarii si utilizarii acestui tip de produse .
Tribunalul italian a cerut CJCE sa stabileasca daca aceste noi alimente, continand reziduuri pot fi considerate ca fiind substantial echivalente cu alimentele deja existentesi, in consecinta comercializate dupa procedura simplificata.

Dreptul aplicabil
Regulamentul nr. 258/97/CE relativ la noile alimente si noile ingrediente alimentare.

Solutia si principiile degajate de CJCE
Regulamentul califica drept alimente substantial echivalente cele intre care exista unele diferente de compozitie, dar fara a exista pericol pentru sanatatea publica.
Pornind de la dispozitiile regulamentului, Curtea considera ca stabilirea echivalentei de substanta intre doua produse in cadrul procedurii simplificate, nu implica si evaluarea riscurilor ca in procedura normala. In cazul in care exista diferente intre cele doua produse, nu se poate aplica procedura simplificata, elementele diferite trebuind sa faca obiectul unei evaluari de risc .
In cazul in care, cu toate ca exista diferente intre produse, totusi ele pot fi calificate ca fiind echivalente, substantele diferite trebuie sa apara pe etichete.
Este de competenta autoritatilor nationale sa stabileasca daca exista echivalenta de substanta intre noile produse si cele deja existente pe piata . Pe motivul ca exista riscuri pentru sanatatea publica, un stat poate decide suspendarea comercializarii unor produse,fara a discuta in prealabil legalitatea recurgerii la procedura simplificata. Conditiile ce trebuie indeplinite pentru a justifica aplicarea acestei clauze derogatorii sunt: sa existe un risc real, fondat pe constatari deja verificate, nu pe simple supozitii; statul trebuie sa se bazeze pe consideratii specifice, nu de ordin general.
Evaluare
Sunt reamintite finalitatile acestui regulament:
- asigurarea functionarii pietei interne pentru noile produse
- protectia sanatatii publice
Clauza derogatorie este expresia principiului precautiunii si permite luarea de masuri de protectie fara a astepta ca realitatea si gravitatea riscurilor sa fie pe deplin demonstrata.
Prin cooperarea stransa intre Comisie si statele membre, stabilirea initiala a echivalentei de catre organismul statal competent face obiectul unui control la nivel comunitar. La fel si masura de protectie adoptata de catre un stat in conformitate cu clauza derogatorie.Pronuntata de: Cazul: Monsanto Italia S.p.A. e.a./ Presedintia Consiliului de Ministri, Italia – 9 septembrie 2003


Citeşte mai multe despre:   
Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Articole Juridice

Conditiile si durata perioadei de proba. Noi obligatii in sarcina angajatorilor
Sursa: MCP Cabinet avocati

Codul muncii aplicabil 2023 | Descarca integral PDF
Sursa: MCP Cabinet avocati

CIM 2023. Model contract individual de munca 2023
Sursa: Avocat Marius-Catalin PredutŞtiri Juridice
Legislaţie

LEGEA nr. 367/2022 a dialogului social
LEGEA nr. 367/2022 privind dialogul social (Inlocuieste Legea nr. 62/2011) Publicata in MONITORUL ...

Legea 283/2022 privind modificarea Codului muncii si a Codului administrativ
Legea nr. 283/2022 pentru modificarea si completarea Legii nr. 53/2003 - Codul muncii, precum si a O ...

OUG nr. 71/2022 pentru modificarea art. 155 din Codul Penal
Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 71/2022 pentru modificarea art. 155 alin. (1) din Legea nr. 28 ...