Deliberand asupra conflictului negativ de fata, constata urmatoarele:
Prin cererea inregistrata la data de 25.07.2019 sub nr. x pe rolul Judecatoriei Sectorului 3 Bucuresti, reclamanta DIRECTIA G.DE POLITIE A M. bUCURESTI in contradictoriu cu paratul N.C_- N. a solicitat obligarea acestuia la plata sumei de 544 lei actualizata cu rata inflatiei la data efectuarii platii, reprezentand norma de hrana incasata necuvenit pentru luna septembrie 2017.
In motivare, a mentionat ca paratul si-a desfasurat activitatea in cadrul DGPMB avand gradul de agent principal de politie.
Prin dispozitia nr. 15.09.2017, acestuia i-au incetat raporturile de serviciu cu unitatea pentru limita de varsta, cu drept de pensie, incepand cu 15.09.2017.
Astfel cum rezulta din nota de restituire emisa de Financiar-Biroul Salarii, paratul a incasat necuvenit suma de 544 lei reprezentand norma de hrana necuvenit pentru luna septembrie 2017.
In drept, a invocat dispozitiile art. 192, 194 C. proCod civ, art. 134 1, 1344, 1635 Cod civ., art. 28 Legea nr. 360/2002.
Prin Sentinta civila nr. x din 15.10.2019, Judecatoria Sectorului 3 Bucuresti a admis exceptia necompetentei materiale invocata din oficiu .
A declinat competenta de solutionare a cauzei formulata de reclamanta DIRECTIA G.DE POLITIE A M. bUCURESTI in contradictoriu cu paratul N.C_- N.catre Tribunalului Bucuresti.
Pentru a dispune astfel, Judecatoria Sectorului 3 Bucuresti a retinut urmatoarele:
Potrivit art. 231 din Legea nr. 53/2003-prin conflicte de munca se intelege conflictele dintre salariati si angajatori privind interesele cu caracter economic, profesional sau social ori drepturile rezultate din desfasurarea raporturilor de munca .
Conform art. 210 din Legea nr. 62/2011 - Cererile referitoare la solutionarea conflictelor individuale de munca se adreseaza Tribunalului in a carui circumscriptie isi are domiciliul sau locul de munca reclamantul.
De asemenea, potrivit art. 211 lit. c) Legea nr. 62/2011, plata despagubirilor pentru pagubele cauzate si restituirea unor sume care au format obiectul unor plati nedatorate pot fi cerute in termen de 3 ani de la data producerii pagubei.
Totodata, potrivit art. 266 Legea nr. 53/2003 Codul muncii (vezi Codul muncii comentat de avocat Marius-Catalin Predut - www.MCP-Avocati.ro), jurisdictia muncii are ca obiect solutionarea conflictelor de munca cu privire la incheierea, executarea, modificarea, suspendarea si incetarea contractelor individuale sau, dupa caz, colective de munca prevazute de prezentul cod, precum si a cererilor privind raporturile juridice dint re partenerii sociali, stabilite potrivit prezentului cod.
Prin urmare, instanta a apreciat ca cererea reclamantului se incadreaza intre cele care au ca natura un conflict de munca, respectiv solicitarea de despagubiri reprezentand prejudicii aduse angajatorului reclamant de catre parat, in calitate de angajat, efecte ce deriva din incetarea raporturilor de munca .
Pe rolul Tribunalului Bucuresti - Sectia a VIIi-a Conflicte de Munca si Asigurari Sociale, cauza a fost inregistrata sub nr. x la 20.12.2019.
Prin Incheierea din 15 ianuarie 2020 a Tribunalului Bucuresti - Sectia a VIIi-a Conflicte de Munca si Asigurari Sociale, aceasta instanta a admis exceptia de necompetenta functionala a Sectiei a VIIi-a Conflicte de Munc a si Asigurari Sociale a Tribunalului Bucuresti, invocata din oficiu
In temeiul art. 200 alin 2 C. pr. civ rap. la art. 536 C. administrativ, a dispus inaintarea cauzei privind pe reclamant DGPMB si pe parat N.C.N.spre competenta solutionare Sectiei a Ii-a C. administrativ si Fiscal a Tribunalului Bucuresti.
In drept, Tribunalul a retinut dispozitiile art. 536 C. administrativ, conform carora: ``Cauzele care au ca obiect raportul de serviciu al functionarului public sunt de competenta sectiei de contencios administrativ si fiscal a Tribunalului, cu exceptia situatiilor pentru care este stabilita expres prin lege competenta altor instante``
Drepturile banesti a caror restituire se solicita in prezenta cauza isi au izvorul in raporturile se serviciu ale paratului cu reclamanta si nu exista o dispozitie speciala care sa atribuie competenta solutionarii unor astfel de litigii instantelor de litigii de munca .
Prin Sentinta civila nr. 2707din 06 iulie 2020 a Tribunalului Bucuresti - Sectia a Ii-a de C. administrativ si Fiscal, s-a admis exceptia de necompetenta materiala.
s-a dispus declinarea competentei de solutionare a cauzei in favoarea Judecatoriei Sectorului 3 Bucuresti.
s-a constatat ivit conflictul negativ de competenta si s-a trimis cauza Curtii de Apel Bucuresti pentru solutionare.
Pentru a dispune astfel, Tribunalul a retinut, in esenta, ca cererea de fata are ca obiect pretentii intemeiate pe dreptul comun, reclamanta indicand expres temeiul de drept art. 1341, 1344 si art. 1635- 1639 Cod civ., raspunderea ramanand in afara raportului juridic de drept public.
Asupra conflictului negativ de competenta de fata, Curtea retine urmatoarele:
Paratul si-a desfasurat activitatea in cadrul DGPMB, avand gradul de agent principal de politie.
Prin dispozitia din 15.09.2017, acestuia i-au incetat raporturile de serviciu cu unitatea pentru limita de varsta, cu drept de pensie, incepand cu 15.09.2017.
Dupa incetarea raportului de serviciu, reclamanta a achitat paratului, din eroare, suma de 544 lei reprezentand norma de hrana necuvenit pentru luna septembrie 2017.
Asadar, obiectul cauzei nu il constituie componente ale raportului de serviciu al functionarului public, care deja incetase.
Dimpotriva, obiectul cauzei il constituie restituirea unei sume de bani platite nedatorat dupa momentul incetarii raportului de serviciu .
Temeiul acestei cereri de restituire il constituie plata nedatorata, astfel cum a aratat, de altfel, si reclamanta in actiune .
Potrivit art. 94 alin. 1 pct. 1 lit. j c. proCod civ., judecatoriile sunt competente sa se pronunte asupra cererilor evaluabile in bani de pana la 200.000 lei inclusiv, indiferent de calitatea partilor.
Intr-o situatie ca aceea din speta, in care functionarul public nu se mai afla in raport de serviciu cu autoritatea sau institutia publica prejudiciata, angajarea raspunderii patrimoniale nu poate fi facuta decat pe calea de drept comun, conform prevederilor cuprinse in Codul civil.
Asa fiind, se va stabili competenta de solutionare a cauzei in favoarea Judecatoriei Sectorului 3 Bucuresti.
PENTRU ACESTE MOTIVE
IN NUMELE LEGII
HOTARASTE:
Stabileste ca instanta competenta sa solutioneze cauza privind pe reclamanta DIRECTIA G.DE POLITIE A M. bUCURESTI, in contradictoriu cu paratul N.C.N., este Judecatoria Sectorului 3 Bucuresti, careia i se va trimite dosarul.
Definitiva.
Cercetata in Camera de Consiliu si pronuntata in sedinta publica azi, 25.08.2020.
Conflict negativ de competenta intre sectiile civile ale aceluiasi tribunal Pronuntaţă de: Decizia civila nr. 48 din 30 mai 2018 a Curtii de Apel Galati
Conflict negativ de competenta generat de obiectul actiunii in materia fondului funciar Pronuntaţă de: Decizia civila nr. 56 din 18 iunie 2018 a Curtii de Apel Galati
Conflict de competenta functionala intre sectiile instantei. Actiune introdusa de personalul silvic. Determinarea naturii juridice a actelor contestate Pronuntaţă de: Curtea de Apel Iasi, Sectia Litigii de munca si asigurari sociale, Sentinta civila nr. 8/3.03.2020
Conflict negativ de competenta ivit intre instanta civila si instanta de contencios administrativ. Despagubiri pentru lipsa de folosinta a terenului apartinand fondului forestier. Natura civila a pretentiilor Pronuntaţă de: I.C.C.J., Sectia I civila, decizia nr. 90 din 16 ianuarie 2020
Conflict de munca cu element de extraneitate. Competenta teritoriala. Conflict negativ de competenta Pronuntaţă de: I.C.C.J., Sectia a II-a civila, decizia nr. 208 din 28 ianuarie 2020
Dispozitia contestata priveste modificarea contractului de munca sub aspectul salarizarii ceea ce caracterizeaza litigiul ca fiind un conflict de munca Pronuntaţă de: Curtea de Apel Bucuresti - Sentinta civila nr. 6 din data de 22 Ianuarie 2019
Pretentiile intemeiate pe un contract de bursa. Inexistenta unor raporturi de munca ale partilor Pronuntaţă de: Curtea de Apel Bucuresti - Decizia civila nr. 43 din data de 02 Septembrie 2020
Tranzactia incheiata intre salariat si angajator priveste raporturi juridice de dreptul muncii. Aceasta prevede modul in care se vor stinge datoriile existente, derivate din contractul individual de munca Pronuntaţă de: Curtea de Apel Bucuresti - Sentinta civila nr. 9 din data de 04 Februarie 2019
Competenta este atrasa de obiect, iar nu de catre partile atrase in proces de catre reclamant sau de catre natura drepturilor care se pot naste ulterior in patrimoniul reclamantului Pronuntaţă de: Curtea de Apel Bucuresti - Sentinta civila nr. 14 din data de 10 ianuarie 2020
Necesitate sau absurditate? Formularea plangerii prealabile la autoritatea emintenta a actului administrativ de sanctionare disciplinara, inainte de sesizarea instantei competente Sursa: avocat Gales Iulian | MCP Cabinet avocati
Instanta competenta in cererile privind drepturile salariale ale magistratilor Sursa: Irina Maria Diculescu
Profesionistii, indiferent de statutul lor juridic sunt supusi regulilor de drept civil Sursa: Avocat Lacatus Igor
Notiunea de „domiciliu” in dreptul muncii Sursa: Larisa Stefana Mihalache