Coordonator: Av. Marius-Cătălin Preduţ

Prima pagină » Ştiri juridice » Valoarea pietei de fuziuni si achizitii din Romania a crescut cu 86 la suta in primul semestru al anului 2012

Valoarea pietei de fuziuni si achizitii din Romania a crescut cu 86 la suta in primul semestru al anului 2012

  Publicat: 11 Oct 2012       1201 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


Contract prin care partile termina un proces inceput ori preintampina un proces ce poate sa se nasca, facandu-si concesii reciproce.
Valoarea pietei de fuziuni si achizitii din Romania a crescut cu 86%, pana la valoarea de 901 milioane USD, in timp ce valoarea medie per tranzactie a avansat cu 67% in primul semestru al anului 2012, conform studiului M&A Barometer realizat de Ernst & Young.

Definirea pietei relevante este un instrument in vederea identificarii si a definirii perimetrului in interiorul caruia se desfasoara concurenta dintre firme.
Din punctul de vedere al resurselor umane, o persoana care conduce o institutie, o intreprindere, o publicatie etc. sau un sector al acestora; functie detinuta de aceasta persoana.
Totalitatea cheltuielilor care se fac pentru cumpararea bunurilor de capital.
Totalitatea cheltuielilor care se fac pentru cumpararea bunurilor de capital.
Persoana fizica sau juridica care aloca importante fonduri pentru realizarea unei investitii.
reprezinta o investitie in active corporale sau necorporale in scopul:
Este acea stare a patrimoniului debitorului care se caracterizeaza prin insuficienta fondurilor banesti disponibile pentru plata datoriilor exigibile:
Totalitatea cheltuielilor care se fac pentru cumpararea bunurilor de capital.
Contract prin care partile termina un proces inceput ori preintampina un proces ce poate sa se nasca, facandu-si concesii reciproce.
Societate care detine cea mai mare parte de actiuni a mai multor firme (filiale). Fiecare firma din holding isi pastreaza identitatea si forma de organizare, precum si pietele de aprovizionare si desfacere.
Organ de stat insarcinat cu solutionarea litigiilor dintre persoane fizice sau dintre acestea si persoanele juricide.
Totalitatea cheltuielilor care se fac pentru cumpararea bunurilor de capital.
Totalitatea cheltuielilor care se fac pentru cumpararea bunurilor de capital.
Denumire data monedei unice europene.
Contract prin care partile termina un proces inceput ori preintampina un proces ce poate sa se nasca, facandu-si concesii reciproce.
Modalitate a actului juridic, obligatie, care consta intr-un eveniment viitor si sigur, care suspenda, pana la indeplinirea lui, punerea in executare a actului sau exigibilitatea obligatiei, termen suspensiv,
Ansamblu de conditii si elemente naturale qle Terrei: aerul, apa, solul si subsolul, toate straturile atmosferice, toate materiile organice si anorganice, precum si fiintele vii, sistemele naturale în interactiune cuprinzand elementele enumerate anterior, inclusiv valorile materiale si spirituale.

Astfel, desi numarul tranzactiilor efectuate in prima jumatate a anului a scazut usor fata de aceeasi perioada a lui 2011, valoarea totala a pietei locale a crescut semnificativ, cu 86% in termeni de valoare de piata extrapolata, si cu 74% in ceea ce priveste valorile publice ale tranzactiilor.

``Anul acesta a demarat cu o revigorare mult asteptata a tranzactiilor, piata inregistrand miscari in mai multe zone de activitate, in special real-estate, servicii, FMCG, industria producatoare, sau telecom si media``, explica Florin Vasilica, Partener si Director al departamentului de Asistenta in tranzactii, Ernst & Young Romania.

In primele 6 luni ale anului, piata romaneasca de M&A a fost impartita aproape in mod egal intre investitorii straini si cei locali. Procentajul investitorilor straini a crescut cu 9% in totalul celor prezenti pe piata, ceea ce ilustreaza faptul ca acestia monitorizeaza Romania in cautarea unor tinte atractive. Cu toate acestea, procentajul fondurilor de investitii si private equity a scazut, de la 39% in H1 2011, la 19% in H1 2012. Acest lucru subliniaza dificultatea investitorilor financiari de a identifica obiective interesante in Romania, pe masura portofoliului lor, pe de o parte, si intentia de a vinde investitii care si-au depasit scadenta, pe de alta.

Investitiile au provenit in aceasta perioada din SUA (7 tranzactii), Germania, Italia, Marea Britanie, Spania, Franta si Elvetia (cate 2 tranzactii fiecare). Germania, principalul investitor in mod traditional, a fost inlocuit de SUA. De cealalta parte, nu s-a concretizat nicio investitie romaneasca in afara granitelor (outbound), indicand faptul ca jucatorii locali sunt mai concentrati pe consolidarea afacerilor in tara.

Dupa tendinta conturata in 2010 si 2011, cand companiile aflate in insolventa sau in situatii dificile dominau tranzactiile locale, in prima jumatate a lui 2012 observam o crestere a numarului de tranzactii care implica tinte de investitii puternice. Mai mult decat atat, valoarea medie a tranzactiilor realizate a crescut cu 67% in aceasta perioada, iar piata a inregistrat cea mai mare tranzactie din ultimii doi ani - achizitia producatorului de ingrasaminte chimice, Azomures, de catre Ameropa Holding. Toate acestea indica in ultima instanta o crestere a increderii investitorilor in economia romaneasca.

In primele 6 luni ale anului, piata romaneasca de M&A a fost impartita aproape in mod egal intre investitorii straini si cei locali. Procentajul investitorilor straini a crescut cu 9% in totalul celor prezenti pe piata, ceea ce ilustreaza faptul ca acestia monitorizeaza Romania in cautarea unor tinte atractive. Cu toate acestea, procentajul fondurilor de investitii si private equity a scazut, de la 39% in H1 2011, la 19% in H1 2012. Acest lucru subliniaza dificultatea investitorilor financiari de a identifica obiective interesante in Romania, pe masura portofoliului lor, pe de o parte, si intentia de a vinde investitii care si-au depasit scadenta, pe de alta. Previziuni pentru a doua jumatate a anului 2012

Tranzactiile importante care se conturau pentru restul anului vizau privatizarile planificate prin acordul cu FMI. Avand in vedere insa timpul scurt care a mai ramas pana la sfarsitul anului, finalizarea acestor privatizari in 2012, este sub semnul intrebarii. In contextul actual al incertitudinii prelungite in zona Euro si al apropierii alegerilor electorale, investitorii si companiile vor fi probabil mai precauti in luarea deciziilor privind fuziunile si achizitiile.

``Dupa un inceput de 2012 marcat de interesul investitorilor straini pentru piata locala, contextul politic dificil si situatia complicata din Europa au schimbat dramatic trendul. Ma astept, astfel, ca 2013 sa fie dominat de vanzari ale companiilor in dificultate, de vanzari sau consolidari in diferite sectoare, precum si de privatizarile cu care Romania trebuie sa mearga inainte. Estimez ca nu vom vedea un numar semnificativ de tranzactii mari sau sofisticate, cel putin in prima jumatate a anului``, a adaugat Florin Vasilica.

Agribusiness, sectorul unde s-a materializat cea mai mare tranzactie a primei jumatati de an, va continua sa alimenteze piata M&A pe termen mediu. In plus, achizitia eMAG de catre Naspers, anuntata in iulie, care este posibil sa depaseasca 100 milioane Euro, si achizitionarea eJobs de catre Ringier demonstreaza potentialul sectorului online, care se va concretiza probabil spre finalul lui 2012, dar mai ales in 2013.Citeşte mai multe despre:    Achizitii    Fuziuni    FMI    eMag    eJobs    Naspers

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte titluri

MFP: Proiect de OUG privind scutirea de la plata impozitului a firmelor din industria HoReCa si a jocurilor de noroc
17 Jun 2020 | 298

ICCJ: Hotararea pronuntata in prima instanta in procesele si cererile care decurg din executarea contractelor administrative se ataca cu recurs
25 May 2020 | 485

M. Finantelor: Masuri fiscal-bugetare pentru sprijinirea economiei si companiilor afectate de raspandirea virusului COVID-19
20 Mar 2020 | 428

Proiectele de acte normative adoptate de Guvern in sedinta din 18 martie 2020
19 Mar 2020 | 600

Tribunalul Bucuresti isi suspenda activitatea, termenele vor fi preschimbate
11 Mar 2020 | 550

ICCJ: Procedura ordonantei presedintiale nu este admisibila in materia suspendarii executarii unei garantii de buna executie aferente unui contract de achizitie publica
03 Mar 2020 | 388Articole Juridice

Codul Fiscal: Stabilirea de catre Presedintele A.N.A.F. a criteriilor pentru evaluarea riscului fiscal – o incalcare a principiului separatiei puterilor in stat?
Sursa: Irina Maria Diculescu

Dreptul de retragere al consumatorilor in cazul unei achizitii online. Situatia bunurilor ambalate si desigilate
Sursa: EuroAvocatura.ro

Stabilirea salariului minim diferentiat si modul de contestare a decizilor emise de angajator. Lista functiilor si ocupatiilor care necesita studii superioare
Sursa: MCP Cabinet avocati

Controverse jurisprudentiale in aplicarea Deciziei CCR nr. 405/2016 privind abuzul in serviciu
Sursa: Av. Andrei-Gheorghe Gherasim

Jurisprudenţă

Dreptul de deducere a TVA este conditionat de completarea in facturi a elementelor obligatorii prevazute de lege si-sau cu alte documente justificative anexate acestor facturi
Pronuntaţă de: INALTA CURTE DE CASATIE SI JUSTITIE Sectia de Contencios Administrativ si Fiscal Decizia nr. 2718/2019

ICCJ. Fals in inscrisuri sub semnatura privata. Continutul infractiunilor de folosire sau prezentare cu rea-credinta de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete
Pronuntaţă de: Inalta Curte de Casatie si Justitie - ICCJ

Prin faptul ca judecatorul fondului a apreciat culpa ambelor parti in savarsirea neregulii nu este de natura sa se admita intrunirea ipotezei existentei unor motive contradictorii in cuprinsul sentintei
Pronuntaţă de: INALTA CURTE DE CASATIE SI JUSTITIE Sectia de Contencios Administrativ si Fiscal Decizia nr. 1702/2019

Nu constituie o conduita abuziva a autoritatii contractante solicitarea prezentarii de catre ofertanti a certificatului ISO din partea producatorilor dispozitivelor medicale
Pronuntaţă de: Inalta Curte de Casatie si Justitie - Decizia nr. 41/2019