Coordonator: Av. Marius-Cătălin Preduţ


Prima pagină » Ştiri juridice » Fostul primar al municipiului Ramnicu Valcea trimis in judecata pentru luare de mita

Fostul primar al municipiului Ramnicu Valcea trimis in judecata pentru luare de mita

  Publicat: 20 May 2013       1265 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


Este fapta ce prezinta pericol social, care a fost savarsita cu vinovatie si este prevazuta de legea penala.
Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie au dispus trimiterea in judecata, in stare de arest preventiv, a inculpatului, FRANCU EMILIAN-VALENTIN, primar al municipiului Ramnicu Valcea (la data faptelor), in prezent suspendat, in sarcina caruia s-a retinut infractiunea de luare de mita.

Termen folosit in t. VIII, art. 145, C. pen., partea generala, prin el intelegandu-se tot ce priveste autoritatile publice,
Denumire data monedei unice europene.
Este persoana impotriva careia a fost pusa in miscare actiunea penala, moment din care acesta devine parte in procesul penal.
Ansamblul complex de masuri si actiuni realizate pentru a raspunde nevoilor sociale ale persoanelor, familiilor, grupurilor sau comunitatilor,
Este persoana impotriva careia a fost pusa in miscare actiunea penala, moment din care acesta devine parte in procesul penal.
Desemneaza persoana juridica, autoritatea publica locala, asociatia de persoane juridice/autoritati publice locale, care beneficiaza de finantare provenind din asistenta financiara nerambursabila, ca urmare a selectarii cererii de finantare.
Este persoana impotriva careia a fost pusa in miscare actiunea penala, moment din care acesta devine parte in procesul penal.
Acord liber consimtit intre doua sau mai multe persoane fizice sau juridice, in scopul nasterii, modificarii sau stingerii unor raporturi juridice, rezultat al unor negocieri.
Este instanta judecatoreasca ce judeca in prima instanta procesele si cererile date prin lege in competenta sa.
Privare de libertate a unei persoane prin arestarea sa.Arestare preventiva,
Modalitate a actului juridic, obligatie, care consta intr-un eveniment viitor si sigur, care suspenda, pana la indeplinirea lui, punerea in executare a actului sau exigibilitatea obligatiei, termen suspensiv,
Zile in care se cuprinde intreg intervalul de timp dintre momentul inceperii si implinirii termenului, inclusiv prima si ultima zi a termenului.
Este instanta judecatoreasca ce judeca in prima instanta procesele si cererile date prin lege in competenta sa.
Potrivit dispozitiilor procesual penale, invinuitul dau inculpatul nu este obligat sa probeze nevinovatia sa,

In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut urmatoarea stare de fapt:
La inceputul anului 2013, primaria Ramnicu Valcea a incredintat unei firme de arhitectura un proiect cu denumirea ``Reorganizarea si amenajarea spatiului public central din municipiul Ramnicu Valcea``, avand ca obiect amenajarea unei piete publice, a unei parcari subterane si a unui pasaj pietonal in aceasta localitate. Costul serviciilor de proiectare a fost fixat la suma de aproximativ 200.000 euro.
In luna ianuarie 2013, inculpatul Francu Emilian Valentin i-a pretins administratorului firmei de arhitectura, denuntator in cauza, firma careia ii fusese incredintat contractul de prestari de servicii in valoare de 200.000 de euro, un procentaj de 10% din aceasta suma, in schimbul semnarii tuturor actelor ce intrau in atributiile sale de serviciu in legatura cu incheierea, derularea si executarea contractului de prestari servicii .
Dupa finalizarea lucrarilor mentionate in contractul de prestari de servicii si dupa plata unei prime transe din banii datorati de primarie, la data de 22 aprilie 2013, inculpatul Francu Emilian Valentin, i-a pretins aceluiasi denuntator sa ii remita, printr-un intermediar, suma de 50.000 lei pentru ca, in schimb sa semneze documentele care conditionau efectuarea platii celei de-a doua transe catre firma denuntatorului, in contul prestarii de servicii al caror beneficiar era primaria Ramnicu Valcea.
De asemenea, inculpatul i-a mai solicitat aceluiasi denuntator sa mai achite si suma de 40.000 lei, disimulata intr-un contract de sponsorizare, dupa plata ultimei transe pentru prestarea serviciilor de catre firma denuntatorului.
La data de 25 aprilie 2013, conform intelegerii anterioare, denuntatorul i-a remis inculpatului Francu Emilian Valentin, prin intermediar, suma de 50.000 lei, imprejurare in care procurorii au procedat la constatarea infractiunii flagrante.

La data de 26 aprilie 2013, Tribunalul Bucuresti a dispus arestarea preventiva a inculpatului FRANCU EMILIAN VALENTIN pe un termen de 29 de zile .
Dosarul a fost inaintat spre judecare la Tribunalul Bucuresti.

Precizam ca aceasta etapa a procesului penal reprezinta, conform Codului de procedura penala, finalizarea anchetei penale si trimiterea rechizitoriului la instanta, spre judecare, situatie care nu poate in niciun fel sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie.Citeşte mai multe despre:    Tribunalul Bucuresti    Luare de mita    DNA    Trimitere in judecata

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte titluri

Tribunalul Bucuresti isi suspenda activitatea, termenele vor fi preschimbate
11 Mar 2020 | 991

Judecatori si Procurori eliberati din functie la data de 28 februarie 2020
29 Feb 2020 | 956

Tribunalul Bucuresti anunta protest: toate dosarele care au termen in intervalul 28 februarie - 7 martie, cu exceptia urgentelor, vor fi amanate
28 Feb 2019 | 1492

Cauze luate in dezbatere de CCR in data de 29 ianuarie 2019. Solutiile pronuntate.
31 Jan 2019 | 1571

Conferinta: Legea nr. 310/2018 privind modificarea Codului de procedura civila, intre reforma si restauratie
22 Jan 2019 | 1589

Daune morale de 18.000 de lei pentru hartuirea salariatului la locul de munca
30 Sep 2018 | 11296Articole Juridice

Plata drepturilor cuvenite salariatilor detasati. Aspecte particulare
Sursa: avocat Andreea-Cristina Deaconu | MCP Cabinet avocati

Perimarea executarii silite. Termenul de invocare
Sursa: avocat Andreea-Cristina Deaconu | MCP Cabinet avocati

Hotarare definitiva pronuntata intr-un litigiu privind nerespectarea dreptului de interventie asupra datelor si a dreptului de opozitie
Sursa: Raportul pe anul 2020 al ANSPDCP

Cererea abuziva a falimentului introdusa de catre creditor. Mijloacele de aparare ale debitorului vizat
Sursa: avocat Irina Maria Diculescu | MCP Cabinet avocati

Jurisprudenţă

Comunicarea publica a fonogramelor. Obligatia utilizatorului de a achita organismelor de gestiune colectiva remuneratiile cuvenite atat artistilor interpreti sau executanti cat si producatorilor de fonograme
Pronuntaţă de: I.C.C.J., Sectia I civila, decizia nr. 2516 din 24 noiembrie 2020

Contract de asigurare obligatorie RCA. Neindeplinirea obligatiilor de plata a despagubirii de catre asiguratorul RCA. Momentul de la care incep sa curga penalitatile de intarziere
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Iasi, Sectia civila, Decizia civila nr. 692/21.10.2020

Exceptie de neconstitutionalitate. Inadmisibilitate. Lipsa legaturii cu cauza care se judeca in apel
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Iasi, Sectia Civila, Decizia civila nr. 518/2.11.2020

Incheiere de respingere a ordonantei de plata. Autoritate de lucru judecat. Conditii si efecte
Pronuntaţă de: I.C.C.J., Sectia a II-a civila, decizia nr. 929 din 3 iunie 2020