Coordonator: Av. Marius-Cătălin Preduţ

Prima pagină » Ştiri juridice » PCA Alba Iulia: Trimitere in judecata pentru detectii si sapaturi neautorizate in situri arheologice

PCA Alba Iulia: Trimitere in judecata pentru detectii si sapaturi neautorizate in situri arheologice

  Publicat: 28 Aug 2013       1732 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


Codul muncii comentat Marius-Catalin Predut
Cale de atac; actiune introdusa la instanta judecatoreasca superioara celei care a pronuntat o hotarare in prima instanta, prin care se solicita anularea hotararii judecatoresti si judecarea in fond a cauzei; cerere de apel
Prevazuta in cap. IV, t. I, C. proc. pen., partea speciala, activitate prin care procurorul sau instanta de judecata declanseaza actiunea penala impotriva invinuitului,
Conform art.208 Cod Penal, luarea unui bun mobil din posesia sau detentia altuia, fara consimtamintul acestuia, in scopul de a si-l insusi pe nedrept, se pedepseste cu inchisoare de la unu la 12 ani.
Lucruri utile omului, cu valoare economica si susceptibile de apropiere.
Infractiune care face parte din grupul infractiunilor privitoare la regimul stabilit pentru unele activitati reglementate de lege,
Lucruri utile omului, cu valoare economica si susceptibile de apropiere.
(Hard dollars) Banii pe care o firma broker/dealer ii plateste pentru analiza, cercetare sau alte servicii financiare prestate clientilor.
Procurori ai Parchetului de pe langa Curtea de Apel Alba Iulia au dispus, prin rechizitoriu, la data de 26.08.2013, punerea in miscare a actiunii penale si trimiterea in judecata, in stare de arest preventiv, a inculpatului Stoicoi Adrian pentru: asociere in vederea savarsirii de infractiuni, efectuarea de detectii si sapaturi neautorizate in situri arheologice, furt calificat de bunuri culturale, nerespectarea regimului de ocrotire a unor bunuri si spalare de bani .

Este persoana impotriva careia a fost pusa in miscare actiunea penala, moment din care acesta devine parte in procesul penal.
Grupare de persoane fizice sau juridice organizata pe baza unui statut in vederea realizarii unui scop comun (stiintific, cultural, artistic, sportiv).
Efect negativ, cu caracter patrimonial sau nepatrimonial, produs unei persoane prin fapta ilicita a altei persoane ori prin actiunea lucrurilor sau animalelor care se afla sub paza juridica a altei persoane.
Denumire data monedei unice europene.
Denumire data monedei unice europene.
Din punct de vedere contabil, totalul lichiditatilor monetare curente (piese monetare, bilete de banca nationale si traine)
Masura de siguranta, prevazuta in cap. II, t. VI, art. 118, C. pen., partea generala,
Este format din relatiile sociale care sunt vatamate sau puse in pericolprin actul de conduita (actiunea-inactiunea) al faptuitorului.
1. Din punct de vedere filozofic, acel fenomen care produce, genereaza efectul. Fenomenul care determina nasterea altui fenomen.
In materie civila, Codul de procedura civila prevede, alaturi de poprirea asiguratoare, inca doua masuri asiguratorii, si anume: sechestrul asigurator si sechestrul judiciar.
Subiect al raportului juridic de asigurare, caruia, in ipoteza producerii riscului asigurat, ii revine obligatia
Denumire data monedei unice europene.
Organ de stat insarcinat cu solutionarea litigiilor dintre persoane fizice sau dintre acestea si persoanele juricide.
Din punctul de vedere al dreptului civil, o fapta ilicita savarsita cu intentie, prin care se cauzeaza un prejudiciu altei persoane si care obliga pe autorul sau la reparatie (art.998 Cod Civil).
Prevazut in sectiunea II, cap. II., t. I, C. proc. pen., partea generala
Cauza de impiedicare a punerii in miscare sau exercitarea actiunii penale,
Este organul judiciar ce face parte din structura Ministerului Public, incadrat cu procurori care exercita atributiile ce revin acestui minister.
Cale de atac; actiune introdusa la instanta judecatoreasca superioara celei care a pronuntat o hotarare in prima instanta, prin care se solicita anularea hotararii judecatoresti si judecarea in fond a cauzei; cerere de apel
Institutie specializata a statului din structura M.A.I., a carei organizare si functionare este reglementata prin lege organica.
Ansamblul atributiilor stabilite de lege, care confera autoritatilor si institutiilor administratiei publice drepturi si obligatii de a desfasura,
Potrivit dispozitiilor procesual penale, invinuitul dau inculpatul nu este obligat sa probeze nevinovatia sa,

In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut urmatoarea situatie de fapt:

In perioada 1998 - 2013, inculpatul a aderat la o asociatie infractionala avand ca scop comiterea de infractiuni la regimul de protectie a Patrimoniului Cultural National, in urma carora a valorificat ilegal pe piata neagra a antichitatilor si spalat mai multe tezaure monetare (stateri Lysimach, Koson si denari romani), bratari spiralice din aur si alte artefacte sustrase din situl arheologic Sarmizegetusa Regia, monument UNESCO, care au fost pierdute pentru Patrimoniul Cultural National, cauzand un prejudiciu de 2.548.300 euro.

Au fost recuperate in cursul urmaririi penale: 37 monede antice (25 denari romani si 12 tetradrahme dacice) in valoare de 6.323 euro, 149 monede Koson (142 recuperate in Romania, 2 din Dublin, Irlanda, iar 5 din Munchen, Germania) in valoare de 2750 euro; 3 monede Lysimach, din aur, in valoare de 2.850 euro; un depozit de 22 unelte dacice in valoare de 13.050 euro.

Au ramas nerecuperate: 1 bratara (450.000 euro) oferita spre vanzare la casa Christiea€™s, New York, aflata in urmarire internationala, 800 monede Lysimach, din aur (600.000 Euro), 27 monede Lysimach, din aur (20.250 euro); 1051 monede Koson din aur (578.050 euro) - din care 145 piese sunt indisponibilizate de autoritatile britanice la British Museum, Londra - si 2 bratari spiralice din aur (2 x 450.000 euro).

In vederea recuperarii prejudiciului adus statului, precum si pentru confiscarea speciala a bunurilor si valorilor care au format obiectul infractiunii de spalare a banilor, in cauza s-au luat masuri asiguratorii, indisponibilizandu-se prin sechestru asigurator bunurile mobile si imobile ale inculpatului, in valoare totala de 30.000 de Euro.

In temeiul art. 118 lit. b si e din C. pen., s-a solicitat confiscarea de catre instanta a urmatoarelor obiecte corp delict ridicate de la domiciliul inculpatului, care au fost folosite la savarsirea infractiunilor: cagule pentru mascare, manusi pentru detectorul de metale, aparate de emise-receptie, casti pentru detectorul de metale, un telefon, harti militare reprezentand situl Sarmizegetusa Regia, un detector; totodata s-a solicitat si confiscarea sumei de 100.000 lei RON (1.000.000.000 lei ROL), reprezentand partea de 100.000 marci germane, dobandita si spalata de inculpat prin savarsirea faptei .

Urmarirea penala a fost efectuata de Parchetul de pe langa Curtea de Apel Alba Iulia si organele politiei judiciare din cadrul I.G.P.R., Directia de Investigatii Criminale, Inspectoratelor de Politie ale Judetelor Hunedoara si Alba.

Dosarul a fost inaintat, spre competenta solutionare, Tribunalului Hunedoara.

Precizam ca aceasta etapa a procesului penal reprezinta, conform Codului de procedura penala, finalizarea anchetei penale si trimiterea rechizitoriului la instanta, spre judecare, situatie care nu poate in niciun fel sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie.Citeşte mai multe despre:    Parchetul de pe langa Curtea de Apel Alba Iulia    Confiscare    Trimitere in judecata    Tribunalul Hunedoara    Sit arheologic

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte titluri

Procurori eliberati din functie la data de 28 februarie 2020
29 Feb 2020 | 443

Proiectele de acte normative adoptate sau de care Guvernul a luat act in cadrul sedintei din 2 octombrie 2019
02 Oct 2019 | 406

CEDO: Rusia a incalcat drepturile elevilor vorbitori de romana/moldoveneasca din Trasnistria
21 Sep 2019 | 342

MFP scoate din Legea prevenirii incalcarea termenului de utilizare a noilor case de marcat
17 Jul 2019 | 264

CEDO - confiscarea integrala a unei sume nedeclarate la vama a reprezentat o sarcina individuala si excesiva
14 Jul 2019 | 186

Pozitia DNA privind modificarea Codului Penal, a Codului de procedura penala si a altor acte normative
26 Apr 2019 | 424Articole Juridice

Legalitatea sanctiunilor contraventionale/amenzilor aplicate pe durata starii de urgenta, conform OUG 1/1999
Sursa: avocat Gales Iulian | MCP Cabinet avocati

Dreptul Uniunii nu impiedica statele membre sa prevada proceduri civile de confiscare independent de constatarea unei infractiuni
Sursa: EuroAvocatura.ro

Telefonul mobil - sursa de tragedii in trafic. Propunerile MAI de modificare a Codului Rutier
Sursa: Irina Maria Diculescu

Consimtamantul inculpatului la prestarea unei munci in folosul comunitatii inainte de stabilirea vinovatiei – intre protectia impotriva muncii fortate si antepronuntarea judecatorului
Sursa: Irina Maria Diculescu

Jurisprudenţă

Confiscare extinsa. Infractiune prevazuta in art. 7 alin. (2) din Legea nr. 241/2005
Pronuntaţă de: Inalta Curte de Casatie si Justitie - Sectia penala, decizia nr. 129/A din 30 martie 2016

Procedura de preluare a judecatii
Pronuntaţă de: Inalta Curte de Casatie si Justitie - Sectia penala, incheierea nr. 124 din 25 ianuarie 2012

Desfiintarea actului. Titlu nevalabil. Inaplicabilitatea Legii nr. 10/2001 in lipsa unei ”preluari abuzive”
Pronuntaţă de: Inalta Curte de Casatie si Justitie - Sectia I civila, decizia nr. 1046 din 28 februarie 2013

Lipsire de libertate in mod ilegal. Trafic de minori si proxenetism
Pronuntaţă de: Inalta Curte de Casatie si Justitie, Sectia Penala, Decizia nr. 1100 din 10.04.2012