Coordonator: Av. Marius-Cătălin Preduţ

Prima pagină » Ştiri juridice » Conditiile de detentie in Romania. Intalnire ANP-SRDO

Conditiile de detentie in Romania. Intalnire ANP-SRDO

  Publicat: 16 Jul 2014       932 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


Codul muncii comentat Marius-Catalin Predut
In data de 15.07.2014, la sediul Adminsitratei Nationale a Penitenciarelor, a avut loc o intalnire intre reprezentantii organizatiilor ce promoveaza apararea drepturilor omului in Romania si cei ai ANP.

inseamna o persoana fizica sau juridica stabilita in Uniune, desemnata in scris de catre operator sau persoana imputernicita de operator in temeiul articolului 27 din GDPR,
inseamna o incalcare a securitatii care duce, in mod accidental sau ilegal,
Despagubiri ce se acorda partii vatamate
Acte juridice si operatiuni prevazute de Codul Comercial si calificate ca atare. Prin savarsirea de fapte de comert se nasc raporturi juridice specifice, de comert, reglementate tot de Codul Comercial
Potrivit legii nr 58/1998 privind activitatea bancilor comerciale, acestea (atat persoanele juridice romane, cat si sucursalele unor banci straine) pot desfasura, in limita autorizatiei primite de la BNR, urmatoarele activitati:
Intreprindere comuna. Asociatie de intreprinderi sau de persoane fizice, constituita pentru a realiza un anumit proiect de afacere. Conform regulilor de concurenta comunitare, „intreprinderile comune” sunt intreprinderi controlate in comun de catre cel putin alte doua intreprinderi.
Termen folosit in t. VIII, art. 145, C. pen., partea generala, prin el intelegandu-se tot ce priveste autoritatile publice,

Discutiile au vizat aspect privind respectarea drepturilor omului in spatiile de detentie custodiate de ANP precum si implicarea organizatiilor ce activeaza in acest domeniu in scopul eficientizarii prevenirii unor acte de incalcare a drepturilor omului.
Societatea Romana pentru Drepturile Omului (SRDO) a fost reprezentata la discutii de catre dl. Artin Sarchizian, care a pus in discutii mai multe aspect precum:
Lipsa unei proceduri simple si eficace, sub aspectul duratei in timp, prin care reprezentantii organizatiilor de profil sa poata avea acces si dialoga cu detinutii ce reclama diverse incalcari, aratand in acest sens, ca este esential in astfel de situatii ``urgente`` ca un reprezentant obiectiv si independent sa poata stabili un contact imediat cu cel care reclama ingerinta, si nu doar verbal, in conditii de ``supraveghere vizuala`` in camera de grefa, ci, la fata locului, mai prA©cis in locul de detentie (camera de detienere, ori alt spatiu) unde se afirma ca se petrece incalcarea . Numai astfel se poate asigura ``efectivitatea`` unei astfel de vizite.
Sub acest aspect, s-a propus, ca ANP - structura centrala- sa puna la dispzoitia organizatiilor de profil un numar de telefon la care acestea, indiferent de ora si situatie, sa poata apela si semnala diverse situatii si sa ceara, permisunie neintarziata, de a merge in acele locatii.
Totodata, s-a propus, stabilirea unui calendar al intalnirilor dintre ANP si organziatiile de profile, fiind agreata periodicitatea trimestriala, cand, sa poata fi expuse toate aspectele semnalate si dificultatile intalnite, fiind deplin recunoscuta existent unor ``incidente`` la nivelul unitatilor subordonate ANP privind accesul reprezentantilor organizatiilor.
S-a pus in discutie si chestiunea condamnarilor pronuntate de Curtea Europeana impotriva Romaniei, privind ``conditiile de detentie`` si tratamentele inumale, degradante, semnalata, situatie in care, directorul SRDO a afirmat nevoia atragerii raspunderi personale a celor ce se fac vinovati de acestea, in cazul in care pot fi indivizualizate, si nevoia recuperarii banilor platiti de de stat, ca despagubiri . In acest mod, pot fi responsabilizati cei care lucreaza in sistem, si pe viitor prevenite astfel de fapte . Urmeaza ca discutia ``regresul statului impotriva autorilor, pentru sumele achitate cu titlu de despagubiri`` sa fie pusa in discutie si intr-un cadru mai larg de discutie.
Au mai fost discutate situatii punctuale, precum, lipsa unor psihiatri in sistem, conditiile precare din anumite penitenicarea, problem transmiterii bolilor grave, precum si alte aspect ce tin de resepectarea demnitatii si integritatii fizice si pishice a persoanei private de libertate.
Nu in ultim rand, directorul SRDO dl. Artin Sarchizian, observa numarul ``modest`` al participantilor la intrunire, anume, numai cinci organziatii, fapt ce denota o realitate deloc de neglijat, anume ca, foarte putine organizatii ce pretind ca militeaza pentru apararea drepturilor omului, desfasura, in realitate aceste activitati .Trebuie sa fie un motiv de reflectie pentru autoritati, dar in egala masura, un motiv de ingrijorarea pentru societate .
Societatea Romana pentru Drepturile Omului, din luna august, va initia o ampla campanie de observare a conditiilor de detentie, prin vizite concrete in penitenciare, si contacte cu detinutii, pentru a putea prezenta public o imagine cat mai obiectiva si indepdendenta a situatiei reale din penitenicare.Citeşte mai multe despre:    Societatea Romana pentru Drepturile Omului    Adminsitrata Nationala a Penitenciarelor

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte titluri

Opozitie SRDO privind organizarea expozitiei “Human Body”; demers judiciar adresat Procurolului General
30 Apr 2013 | 9104

Societatea civila, la temelia “spatiului de libertate, securitate si justitie europeana”. Cateva concluzii ale intalnirilor S.R.D.O. de la Bruxelles
18 Mar 2013 | 7052Articole Juridice

Noi reglementari europene ref. dreptul la informare in cadrul procedurilor penale. Directiva 2012/13/UE
Sursa: EuroAvocatura.ro

Orientarea europeana ref. raspunderea magistratiilor
Sursa: EuroAvocatura.ro

Obligatia operatorului aerian de a despagubi pasageri in caz de ajungere cu intazriere la destinatie
Sursa: EuroAvocatura.ro

Libertatea Persoanei. Obligarea unei persoane, ce nu este retinuta sau arestata, de a nu parasi o incinta de catre un reprezentant al autoritatii
Sursa: EuroAvocatura.ro