Coordonator: Av. Marius-Cătălin Preduţ

Prima pagină » Ştiri juridice » Despagubiri pentru inventatori

Despagubiri pentru inventatori

  Publicat: 06 Oct 2008       1314 citiri       Sursa: Saptamana Financiara  


Pagube, stricaciuni produse in contul cuiva ca urmare a unor evenimente neprevazute (incendiu, inundatie etc.).
Zeci de mii de inventatori si mostenitorii acestora ar putea cere daune pentru folosirea abuziva a drepturilor lor.

Despagubiri ce se acorda partii vatamate
Act normativ emis de catre organul legislativ al puterii de stat (in Romania acesta este Parlamentul), ce cuprinde norme generale, de conduita, obligatorii si impersonale.
Se organizeaza in subordinea consiliilor judetene, respectiv a consiliilor locale ale sectoarelor municipiului Bucuresti, si au activitati decizionale in materia incadrarii persoanelor in grad de handicap.
Partea introductive a hotararii judecatoresti, care cuprinde: denumirea instantei; ziua, luna si anul sedintei de judecata, cu mentiunea daca aceasta a fost sau nu publica; numele si prenumele judecatorilor,
Act normativ emis de catre organul legislativ al puterii de stat (in Romania acesta este Parlamentul), ce cuprinde norme generale, de conduita, obligatorii si impersonale.
Potrivit Legii 213/1998 privind proprietatea publica si regimul juridic al acesteia, totalitatea bunurilor care formeaza obiectul dreptului de proprietate publica.
Depasire a legalitatii,
Opera de creatie stiintifica sau tehnica, care prezinta noutate si progres fata de stadiul cunoscut al tehnicii mondiale
1. Modalitate de savarsire a unei fapte ilicite, care consta in neindeplinirea de catre autorul ei a ceea ce era obligat sa faca.
Act normativ emis de catre organul legislativ al puterii de stat (in Romania acesta este Parlamentul), ce cuprinde norme generale, de conduita, obligatorii si impersonale.
Modalitate a actului juridic, obligatie, care consta intr-un eveniment viitor si sigur, care suspenda, pana la indeplinirea lui, punerea in executare a actului sau exigibilitatea obligatiei, termen suspensiv,
Despagubiri ce se acorda partii vatamate
Act normativ emis de catre organul legislativ al puterii de stat (in Romania acesta este Parlamentul), ce cuprinde norme generale, de conduita, obligatorii si impersonale.
Monitorul Oficial al României este publicaţia oficială a statului român, în care se publică actele prevăzute de Constituţie, de prezenta lege şi alte acte normative.
Dupa 19 ani de la caderea regimului comunist, parlamentarii si-au amintit si de intelectualii carora le-au fost „confiscate” drepturile asupra inventiilor. Acestia vor avea dreptul sa ceara despagubiri . Un proiect de lege care a fost deja adoptat de Senat se afla pe ordinea de zi a Camerei Deputatilor cu rezolutii de adoptare de la comisii . Insa aplicarea in practica a acestei legi va da de furca tuturor partilor implicate, mai rau decat retrocedarea imobilelor. Sunt cel putin trei probleme pe care proiectul de lege nu le rezolva: pe cine dai in judecata, cum dovedesti abuzul si cum stabilesti prejudiciul.

Dupa Revolutie s-au cautat tot felul de masuri juridice pentru restituirea proprietatii imobiliare, insa nimeni nu s-a gandit la proprietatea intelectuala, desi s-au facut mari abuzuri si in acest domeniu . Cel mai frecvent abuz a fost obligarea titularului brevetului de inventie sa cesioneze statului drepturile sale. Printr-o initiativa a 56 de senatori din toate partidele reprezentate in Parlament, aceasta omisiune a fost remediata, cel putin teoretic, printr-un proiect de lege care prevede acordarea de despagubiri inventatorilor. Practic insa, va fi extrem de dificil de pus in aplicare.

Persoanele ale caror drepturi asupra inventiilor au fost incalcate in perioada comunista vor fi repuse in termen pentru a solicita despagubiri .

Aceasta lege se va aplica din momentul intrarii in vigoare, adica la 30 de zile de la publicarea ei in Monitorul Oficial. In faza in care se afla acum, acest moment va fi peste aproximativ doua luni.


Citeşte mai multe despre:   

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Articole Juridice

O clauza contractuala care nu a fost negociata se aplica intre parti in lipsa unui acord diferit in aceasta privinta
Sursa: EuroAvocatura.ro

La incarcarea nelegala a unui film pe o platforma online nu poate solicita si adresa sa de e-mail sau IP ori numarul de telefon
Sursa: EuroAvocatura.ro

Un constructor de automobile ale carui vehicule manipulate ilicit sunt revandute in alte state membre poate fi chemat in judecata in fata instantelor
Sursa: EuroAvocatura.roJurisprudenţă

Carantina nelegala. Ordonanta presedintiala privind incetarea de indata a masurii carantinarii institutionalizate
Pronuntaţă de: Judecatoria BAIA MARE - SENTINTA CIVILA NR. 3787- Sedinta publica din 18 iunie 2020

Mandatul dat in calitate de asociat unic si administrator al societatii, care vizeaza intreaga activitate comerciala a societatii are natura comercia
Pronuntaţă de: Inalta Curte de Casatie si Justitie - Sectia a II-a civila, Decizia nr. 2003 din 7 noiembrie 2019

Conflict de interese. Folosirea functiei pentru favorizarea unor persoane
Pronuntaţă de: I.C.C.J., Sectia penala, decizia nr. 69/RC din 20 februarie 2020

Legislaţie

Legea nr. 112/2020 pentru modificarea si completarea Legii nr. 84/1998 privind marcile si indicatiile geografice
Legea nr. 112/2020 pentru modificarea si completarea Legii nr. 84/1998 privind marcile si indicatiil ...

Legea nr. 109/2020 pentru completarea Legii educatiei nationale nr. 1/2011
Legea nr. 109/2020 pentru completarea Legii educatiei nationale nr. 1/2011 ...

Legea nr. 102/2020 pentru modificarea si completarea Legii societatilor nr. 31/1990
Legea nr. 102/2020 pentru modificarea si completarea Legii societatilor nr. 31/1990 ...