Coordonator: Av. Marius-Cătălin Preduţ

Prima pagină » Ştiri juridice » Care sunt modificarile aduse Statutului avocatilor prin Hotararea nr. 1069/2015 a Consiliului UNBR?

Care sunt modificarile aduse Statutului avocatilor prin Hotararea nr. 1069/2015 a Consiliului UNBR?

  Publicat: 17 Mar 2015       1731 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


Monitorul Oficial al Romāniei este publicaţia oficială a statului romān, īn care se publică actele prevăzute de Constituţie, de prezenta lege şi alte acte normative.
Monitorul Oficial al Romāniei este publicaţia oficială a statului romān, īn care se publică actele prevăzute de Constituţie, de prezenta lege şi alte acte normative.
In Monitorul Oficial nr. 173 din 12 martie 2015 a fost publicata Hotararea nr. 1069/2015 a Consiliului UNBR privind completarea Statutului profesiei de avocat, adoptat prin Hotararea nr. 64/2011 (publicata in Monitorul Oficial nr. 898 din 19 decembrie 2011).

Societatea civila este formata din cetateni, asociati sub diferite forme, care au aceleasi interese si care isi dedica timpul, cunostintele si experienta pentru a-si promova si apara aceste drepturi si interese.
Calitate a unui act juridic sau a unui drept subiectiv, de a produce efecte intre partile raportului juridic si de a impune respectarea lui si de catre alte persoane.
Act normativ emis de catre organul legislativ al puterii de stat (in Romania acesta este Parlamentul), ce cuprinde norme generale, de conduita, obligatorii si impersonale.
Calitate a unui act juridic sau a unui drept subiectiv, de a produce efecte intre partile raportului juridic si de a impune respectarea lui si de catre alte persoane.
Institutie constituita cu scopul de a apara drepturile si libertatile cetatenilor
Persoana care, in cadrul unui raport juridic de obligatie este indreptatita sa pretinda unei alte persoane, denumita debitor, executarea unei prestatii determinate; de a da, de a face ori de a nu face ceva.
Drept al uneia dintre persoanele care sunt subiect intr-un raport juridic de obligatie, denumita creditor, de a pretinde celeilalte parti, denumita debitor, indeplinirea obligatiei acesteia.
Baroul este constituit din toti avocatii inscrisi pe Tabloul avocatilor, care au sediul profesional principal in localitatile de pe raza acestuia.

Intrucat era necesara o clarificare a modalitatii de operare a diviziunii patrimoniale in materia profesiei de avocat pana la adoptarea Regulamentului de organizare si functionare a Registrului electronic al evidentei patrimoniului de afectatiune al avocatilor, prin Hotararea nr. 1069/2015 Consiliul UNBR a decis introducerea alin. 3-5 in cuprinsul art. 180 din Statutul profesiei de avocat din 2011.


Astfel, s-a decis ca la constituirea formelor de exercitare a profesiei (cabinet individual, cabinet asociat, societate civila profesionala, societate profesionala cu raspundere limitata), precum si ulterior acestui moment, avocatii au dreptul sa stabileasca patrimoniul afectat exercitarii profesiei, in conditiile legii, cu respectarea procedurii reglementate de Consiliul U.N.B.R. cu privire la constituirea Registrului electronic al evidentei patrimoniului de afectatiune al avocatilor. Inscrierea efectuata in registru are efecte de opozabilitate fata de terti in conditiile prevazute de lege.


In plus, se precizeaza expres ca dispozitiile indicate privind necesitatea respectarii procedurii reglementate de Consiliul U.N.B.R. si efectul de opozabilitate fata de terti al inscrierii in registru devin aplicabile de la data ce se va stabili in acest scop prin hotararea Consiliului U.N.B.R. pentru aprobarea Regulamentului de organizare si functionare a Registrului electronic al evidentei patrimoniului de afectatiune al avocatilor.


Pana la stabilirea datei de catre Consiliul UNBR, operarea diviziunii patrimoniale se face prin declaratie inscrisa in statutul societatii civile profesionale, in actul de infiintare al cabinetului individual de avocat, in conventia de asociere a cabinetelor individuale de avocati, dupa caz, sau prin declaratie separata, intocmita in forma scrisa si inregistrata la baroul din care face parte avocatul .


Hotararea sus-mentionata prevede ca orice creditor al unui avocat a carui creanta s-a nascut in legatura cu profesia poate solicita baroului informatii privind masa patrimoniala afectata exercitarii profesiei avocatului conform declaratiilor inregistrate la barou.


Avocat Andrei GherasimCiteşte mai multe despre:    UNBR    Avocati    Statutul avocatilor    Patrimoniu

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte titluri

UpDate Work. Banca orelor de munca, Saptamana comprimata sau Munca la dispozitia angajatorului
25 Sep 2020 | 545

Avocat Bucuresti - obtinere cazier judiciar, specimen de semnatura ONRC si certificate de stare civila
23 Sep 2020 | 530

[VIDEO MCP Cabinet avocati] Flexicuritate si digitalizare in contextul noilor tendinte din piata muncii din Romania
23 Jun 2020 | 570

Beneficiarii OUG 92/2020 privind sprijinirea angajatorilor si salariatilor afectati de CoVid-19
31 May 2020 | 1091

MCP Cabinet avocati a lansat serviciul de Programari online
26 May 2020 | 728

[CUM A FOST] Conferintele Online UpDate Work (V): Masurile de protectie a salariatilor in contextul crizei economice
04 May 2020 | 1250Articole Juridice

Particularitati privind procedura concilierii in litigiile de munca
Sursa: avocat Andreea-Cristina Deaconu | MCP Cabinet avocati

Procedura concilierii conflictelor de munca. Suspendarea termenelor de solutionare a conflictelor de munca pe durata concilierii
Sursa: avocat Ioana Emilia | MCP Cabinet avocati

Consultantul extern specializat in legislatia muncii. Calitate, atributii si responsabilitati
Sursa: avocat Gales Iulian | MCP Cabinet avocati

Updatarea Regulamentului intern al angajatorului cu procedura de solutionare amiabila a conflictelor de munca
Sursa: avocat Irina Maria Diculescu | MCP Cabinet avocati.

Jurisprudenţă

Tribunalul admite exceptia prescriptiei dreptului material la actiune invocata din oficiu !
Pronuntaţă de: Tribunalul Olt Sectia I Civila, Sentinta civila nr. 112/2017, in sedinta publica din 21 februarie 2017

Tardivitatea modificarii cererii introductive. Distinctie neta cerere precizatoare - cerere modificatoare
Pronuntaţă de: Tribunalul Iasi Sectia I civila, pronuntata in Sedinta publica din 20 August 2015

Cauza Cazan impotriva Romaniei. Rele tratamente aplicate unui avocat in timpul reprezentarii unui client in faza de urmariere penala
Pronuntaţă de: CURTEA EUROPEANA A DREPTURILOR OMULUI, SECTIA A PATRA - HOTARAREA din 5 aprilie 2016

Cheltuieli de judecata. Reducere onorariu avocat
Pronuntaţă de: Inalta Curte de Casatie si Justitie - Sectia I civila, decizia nr. 866 din 12 aprilie 2016