din anul 2007, atuul tau de DREPT!
2420 de useri online



Prima pagină » Ştiri juridice » Varstnicii vor primi asistenta juridica gratuita pentru tranzactiile imobiliare

Varstnicii vor primi asistenta juridica gratuita pentru tranzactiile imobiliare

  Publicat: 16 Oct 2008       3637 citiri       Sursa: Ziua  


Denumire a Camerei inferioare a Parlamentului in unele tari
Un proiect legislativ prin care batranii vor primi consiliere juridica gratuita pentru contractele de instrainare a unor imobile, astfel incat sa nu fie posibila incheierea unor tranzactii defavorabile, a fost votat, miercuri, de Camera Deputatilor.

Componenta a sistemului de protectie sociala, reprezinta ansamblul de institutii si masuri prin care statul, autoritatile publice ale administratiei locale si societatea civila asigura prevenirea, limitarea sau inlaturarea efectelor temporare sau permanente ale unor situatii care pot genera marginalizarea sau excluderea sociala a unor persoane.
Este organul de stat caruia ii revin, conform legii, atribute privitoare la stabilirea
Este organul de stat caruia ii revin, conform legii, atribute privitoare la stabilirea
Cercetare pe care delegatul autoritatii tutelare o efectueaza
Modalitate a actului juridic, obligatie, care consta intr-un eveniment viitor si sigur, care suspenda, pana la indeplinirea lui, punerea in executare a actului sau exigibilitatea obligatiei, termen suspensiv,
Ca si componenta a structurii organizatorice, totalitate a posturilor care au aceleasi caracteristici principale referitoare la obiective, sarcini, autoritate si responsabilitate.
Organ de stat insarcinat cu solutionarea litigiilor dintre persoane fizice sau dintre acestea si persoanele juricide.
Desfiintarea retroactiva a unui act juridic.
Asigurarea mijloacelor de existenta unui minor sau altei persoane fizice
Una din formele importante prin care se manifesta dreptul de aparare,
Asigurarea mijloacelor de existenta unui minor sau altei persoane fizice
1. Din punct de vedere filozofic, acel fenomen care produce, genereaza efectul. Fenomenul care determina nasterea altui fenomen.
Consimtamant la ceva, intelegere intre doua parti la incheierea unui act juridic.
Proiectul vizeaza modificarea Legii privind asistenta sociala a persoanelor varstnice in sensul extinderii domeniilor in care consilierea juridica este gratuita pentru batrani.

Astfel, consilierea juridica va fi asigurata, din oficiu sau la cerere, dupa caz, de catre autoritatea tutelara a consiliului local pe raza caruia domiciliaza persoana respectiva. Autoritatea tutelara este obligata sa incheie o ancheta sociala in termen de 10 zile de la depunerea sesizarii si, in functie de rezultatele acesteia, poate cere in instanta anularea contractului suspectat de malversatiuni. "Actuala forma a legii prevede asistarea persoanelor varstnice doar in cazul contractelor de intretinere. Consideram ca se impune extinderea acordarii de asistenta juridica gratuita si in cazul altor acte de instrainare ale unor imobile, cu atat mai mult cu cat, daca in cazul contractului de intretinere se poate solicita rezilierea lui pe parcurs, in cazul unor contracte de vanzare-cumparare, donatii sau garantii pentru imprumuturi imobiliare care au obiect bunurile mobile sau imobile ale persoanei varstnice, posibilitatea rezilierii acestora este dificila si foarte scazuta", apreciaza initiatorii proiectului, parlamentari din toate partidele.

Ei sustin ca proiectul este necesar din cauza numarului mare de cazuri in care unii batrani au fost pacaliti datorita informarii insuficiente asupra clauzelor contractuale continute de actele pe care le-au semnat. "Am initiat aceasta propunere legislativa deoarece am primit multe sesizari de la pensionari de bunacredinta care au fost pacaliti la incheierea unor contracte de vanzare-cumparare, donatii sau imprumuturi, din nestiinta sau naivitate, de catre rauvoitori sau profitori fara scrupule", se arata in expunerea de motive a legii, preluata de NewsIn. Reprezentantii Guvernului au fost de acord cu initiativa legislativa, iar Camera Deputatilor, decizionala, a adoptat legea cu 175 de voturi "pentru", unul impotriva si doua abtineri.


Citeşte mai multe despre:   

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Articole Juridice

Aspecte practice privind Cercetarea disciplinara a salariatilor
Sursa: MCP Cabinet avocati

Valoarea Tichetelor de masa in anul 2024
Sursa: MCP Cabinet avocati

Valoarea Tichetelor cadou in anul 2024
Sursa: MCP Cabinet avocati



Jurisprudenţă

In cat timp poate fi aplicata o sanctiune disciplinara unui salariat?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Concursul si perioada de proba. Modalitati diferite de verificare a aptitudinilor profesionale ale salariatului
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Executarea catre salariati a obligatiilor de plata ale institutiilor publice. Care sume pot fi esalonate?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Legislaţie

OUG 127/2023 pentru modificarea si completarea unor acte normative, prorogarea unor termene, precum si unele masuri bugetare
Ordonanta de urgenta 127/2023 pentru modificarea si completarea unor acte normative, prorogarea unor ...

OUG 128/2023 pentru unele masuri referitoare la salarizarea personalului din invatamant si alte sectoare de activitate bugetara
Ordonanta de urgenta 128/2023 pentru unele masuri referitoare la salarizarea personalului din invata ...

Legea 414/2023 privind desfasurarea actiunilor in reprezentare pentru protectia intereselor colective ale consumatorilor
Legea nr. 414/2023 privind desfasurarea actiunilor in reprezentare pentru protectia intereselor cole ...