Coordonator: Av. Marius-Cătălin Preduţ

Codul muncii comentat 2019 Avocat Marius-Catalin Predut
Prima pagină » Ştiri juridice » Ministerul Educatiei si Ministerul Muncii au aprobat Metodologia de elaborare, actualizare si gestionare a Registrului national al calificarilor profesionale din Romania

Ministerul Educatiei si Ministerul Muncii au aprobat Metodologia de elaborare, actualizare si gestionare a Registrului national al calificarilor profesionale din Romania

  Publicat: 28 Mar 2019       233 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


Codul muncii comentat Marius-Catalin Predut
Monitorul Oficial al României este publicaţia oficială a statului român, în care se publică actele prevăzute de Constituţie, de prezenta lege şi alte acte normative.
In Monitorul Oficial nr. 238 din 28.03.2019 a fost publicata Metodologia de elaborare, actualizare si gestionare a Registrului national al calificarilor profesionale din Romania, din 18.02.2019.

Reprezinta ansamblul de competente profesionale care permit unei persoane sa desfasoare activitati specifice unei ocupatii sau profesii.
Reprezinta ansamblul de competente profesionale care permit unei persoane sa desfasoare activitati specifice unei ocupatii sau profesii.
Reprezinta ansamblul de competente profesionale care permit unei persoane sa desfasoare activitati specifice unei ocupatii sau profesii.
Foaie care evidentiaza sistematic un mijloc economic, un proces economic, o suma.
Furnizorii de formare profesionala sunt prestatorii de servicii de formare profesionala, persoane juridice de drept public sau privat ori persoane fizice, care au prevazut in actul de infiintare sau, dupa caz, in autorizatia pentru desfasurarea unor activitati independente activitati de formare profesionala.
Orice forma de educatie care pregateste calificarea pentru o anumita profesie, sau pentru un anumit loc de munca, competentele necesare exercitarii profesiei respective sau ocuparii unui loc de munca adecvat acesteia.

Metodologia reglementeaza procedura de introducere a calificarilor, de actualizare si gestionare a Registrului national al calificarilor profesionale din Romania (RNCP).O noua calificare se introduce in RNCP conditionat de existenta a minimum o ocupatie in Clasificarea ocupatiilor din Romania, ce poate fi practicata cu respectiva calificare .
Autoritatea Nationala pentru Calificari (ANC) actualizeaza, gestioneaza si publica pe site-ul sau Registrul national al calificarilor profesionale din Romania.
Autoritatea Nationala pentru Calificari, impreuna cu Ministerul Muncii si Justitiei Sociale, analizeaza fiecare calificare din nomenclatorul calificarilor prevazut in Metodologie si elaboreaza fisa calificarii in baza careia se va realiza introducerea calificarii in RNCP.
Calificarile inscrise in RNCP se actualizeaza de fiecare data cand standardele ocupationale/de pregatire profesionala se revizuiesc conform dinamicii pietei muncii, prin realizarea unei noi fise.
Actualizarea calificarii ca urmare a revizuirii informatiilor din standardul ocupational/de pregatire profesionala corespunzator poate presupune si redenumirea sau arhivarea calificarii, in situatia in care aceasta a fost revizuita intr-un procent mai mare de 50%.
Arhivarea unei calificari din RNCP poate fi solicitata de catre angajatori, ministere, Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca, organizatii sindicale, asociatii patronale, asociatii profesionale si furnizori de formare profesionala si/sau alte institutii abilitate sau de reglementare.
Activitatea de arhivare a calificarii care nu mai este ceruta pe piata muncii se realizeaza la solicitarea persoanelor juridice interesate, prin transmiterea catre ANC a unei cereri de arhivare.


Metodologia de elaborare, actualizare si gestionare a Registrului national al calificarilor profesionale din Romania poate fi consultata integral aici.Citeşte mai multe despre:    RNCP    ANC    Ministerul Muncii    Ministerul Educatiei    Registrul calificarilor profesionaleComentează: Ministerul Educatiei si Ministerul Muncii au aprobat Metodologia de elaborare, actualizare si gestionare a Registrului national al calificarilor profesionale din Romania
Alte titluri

Proiectele de acte normative aprobate sau de care Guvernul a luat act in sedinta din 31 iulie 2019
31 Jul 2019 | 145

CCR: Legea pentru modificarea si completarea Codului Penal si a Legii 78/2000 sunt neconstitutionale
29 Jul 2019 | 73

CEDO: Refuzul autoritatilor de a inregistra un ONG pentru drepturile omului a reprezentat o incalcare a Conventiei
28 Jul 2019 | 153

Decrete semnate de Presedintele Romaniei in data de 26.07.2019
26 Jul 2019 | 131

Proiectele de acte normative aprobate sau de care Guvernul a luat act in sedinta din 24 iulie 2019
24 Jul 2019 | 128

Decrete semnate de Presedintele Romaniei in data de iulie 2019
22 Jul 2019 | 104Articole Juridice

Operatorul de transport aerian care a efectuat primul zbor este obligat sa acorde compensatii pasagerilor care au suferit o intarziere prelungita
Sursa: EuroAvocatura.ro

Descentralizarea in Noul Cod Administrativ. Principiu si componenta esentiale in desfasurarea activitatilor administrative (III)
Sursa: Irina Maria Diculescu

Legea concurentei: raportarea amenzii la cifra de afaceri realizata in anul anterior – pedeapsa justa sau grava inechitate
Sursa: Irina Maria Diculescu

Respectarea principiului contributivitatii in sistemul public de pensii si aplicarea in timp a legii
Sursa: Irina Maria Diculescu

Jurisprudenţă

ICCJ: stipularea clauzei penale in CIM sau intr-un act aditional al acestuia, prin care este evaluata paguba produsa angajatorului de salariat din vina si in legatura cu munca sa, este interzisa si este sanctionata cu nulitatea clauzei.
Pronuntaţă de: Inalta Curte de Casatie si Justitie

Decizia C.C.R. nr. 110/2019 referitoare la respingerea exceptiei de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 18^1 alin. (1) din Legea nr. 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea si sanctionarea faptelor de coruptie.
Pronuntaţă de: Curtea Constitutionala a Romaniei

Decizia C.C.R. nr. 197/2019 referitoare la exceptia de neconstitutionalitate a unor dispozitii din Legea 171/2010 si OG 2/2001
Pronuntaţă de: Curtea Constitutionala a Romaniei

Decizia CCR nr. 139/2019 referitoare la admiterea obiectiei de neconstitutionalitate a Legii pentru completarea OG 13/2011 privind dobanda legala remuneratorie si penalizatoare pentru obligatii banesti, precum si pentru reglementarea unor masuri financiar-fiscale in domeniul bancar.
Pronuntaţă de: Curtea Constitutionala a Romaniei