Coordonator: Av. Marius-Cătălin Preduţ

Prima pagină » Ştiri juridice » CEDO: Cirstea c. Romaniei - arest preventiv nejustificat

CEDO: Cirstea c. Romaniei - arest preventiv nejustificat

  Publicat: 27 Jul 2019       280 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


Codul muncii comentat Marius-Catalin Predut
1. Din punct de vedere filozofic, acel fenomen care produce, genereaza efectul. Fenomenul care determina nasterea altui fenomen.
Curtea Europeana a Drepturilor Omului reprezinta un tribunal international care are sediul la Strasbourg.
Aceasta este un tratat international deschis spre semnare numai statelor membre ale Consiliului Europei.
In Hotararea Comitetului din data de 23.07.2019 in cauza Cirstea c. Romaniei, Curtea Europeana a Drepturilor Omului a retinut ca a existat o incalcare a art. 5 alin. (3) (justificarea arestului preventiv) din Conventia Europeana a Drepturilor Omului.

Expresie numerica rezultata din compararea a doua niveluri ale aceluiasi indicator, proces, fenomen etc. aflat in situatii diferite (perioade sau locuri diferite).
Expresie numerica rezultata din compararea a doua niveluri ale aceluiasi indicator, proces, fenomen etc. aflat in situatii diferite (perioade sau locuri diferite).
Este persoana impotriva careia a fost pusa in miscare actiunea penala, moment din care acesta devine parte in procesul penal.
Una din institutiile fundamentale ale dreptului penal,
Este acel raport juridic in continutul caruia intra dreptul subiectului activ, denumit creditor, de a cere subiectului pasiv, denumit debitor, sa dea, sa faca sau sa nu faca ceva, sub sanctiunea constrangerii de stat in cazul neexecutarii de buna voie.

Cauza privea punerea reclamantei sub arest preventiv in timpul cercetarilor penale privind un incendiu tragic intr-o sectiune de terapie intensiva pentru nou-nascuti de a carei supraveghere reclamanta era raspunzatoare.


Curtea a reiterat puctul sau de vedere confoorm caruia instantele nationale sunt obligate sa indice motive intemeiate (si sa le indice punctual) pentru care ordinea publica ar putea fi, in concret, pusa in pericol, daca inculpatul nu s-ar afla in stare de arest premergator judecatii. Arestul preventiv trebuie sa serveasca scopurilor urmaririi penale, ci nu posibila dorinta de razbunare si pedeapsa din partea publicului larg.


Justificarea arestului chiar si pentru o perioada scurta trebuie sa fie demonstrata in mod convingator de autoritati. Faptul ca arestul preventiv al reclamantei a durat doar in jur de doua luni nu inlatura obligatia autoritatilor nationale de a justifica si extinde masura.


Hotararea este definitiva.Citeşte mai multe despre:    CEDO    Arest preventiv    Dreptul la libertate si siguranta    Conventia Europeana a Drepturilor Omului    Cirstea c. Romaniei

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte titluri

CEDO: o disputa intre avocat si judecator poate afecta dreptul la un proces echitabil
03 Nov 2019 | 1303

CEDO: Educatia religioasa obligatorie in scoala si obligarea la dezvaluirea convingerilor religioase - o incalcare a Conventiei
02 Nov 2019 | 827

CEDO: Ilinca c. Romaniei - cererea privind retragerea permisului de port-arma - inadmisibila
28 Oct 2019 | 529

CEDO: Supravegherea video in secret a salariatilor nu reprezinta o incalcare a dreptului la viata privata atunci cand exista o justificare adecvata
23 Oct 2019 | 743

CEDO: Incalcari ale drepturilor unei mame si ale copiilor ei retinuti in regim de detentie a imigrantilor
23 Oct 2019 | 647

CEDO: Doua condamnari condamnari diferite pentru aceleasi fapte reprezinta o incalcare a conventiei. Curtea recomanda schimbari in sistemul penal al Rusiei.
13 Oct 2019 | 488Articole Juridice

Diferentierea termenelor de solutionare a cererilor de restituire a imobilelor preluate abuziv si egalitatea in drepturi
Sursa: Irina Maria Diculescu

Numarul minim de salariati pentru constituirea unui sindicat o incalcare a dreptului la libera asociere?
Sursa: Irina Maria Diculescu

Aplicarea in timp a legii 165/2013 privind finalizarea procesului de restituire a imobilelor preluate in mod abuziv aspecte de constitutionalitate
Sursa: Irina Maria Diculescu

Retinerea certificatului de inmatriculare al unui vehicul fara ITP valabil o incalcare a dreptului la proprietate privata?
Sursa: Irina Maria Diculescu

Jurisprudenţă

Instantele nationale procedeaza la adresarea unei intrebari CJUE numai dupa analizarea necesitatii si pertinentei acesteia
Pronuntaţă de: Inalta Curte de Casatie si Justitie - Decizia nr. 1704/2019

Hotararea in Cauza Deaconu impotriva Romaniei din 29.01.2019
Pronuntaţă de: Curtea Europeana a Drepturilor Omului

Hotararea in Cauza Ana Ionescu si altii impotriva Romaniei, din 26.02.2019
Pronuntaţă de: Curtea Europeana a Drepturilor Omului

CCR - Decizia 506/2019 asupra obiectiei de neconstitutionalitate a unor dispozitii din Legea pentru modificarea si completarea unor acte normative din domeniul ordinii si sigurantei publice
Pronuntaţă de: Curtea Constitutionala a Romaniei