Coordonator: Av. Marius-Cătălin Preduţ

Prima pagină » Ştiri juridice » Populaţia va obţine sume mai mari la credite ipotecare

Populaţia va obţine sume mai mari la credite ipotecare

  Publicat: 15 Jan 2009       3287 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


Populaţia va putea obţine sume mai mari la creditele ipotecare, prin creşterea gradului de îndatorare acceptat de bănci, după ce Consiliul de Administraţie al BNR a decis, joi, să elimine din regulamentul de creditare obligativitatea aplicării testului de stres pentru acest tip de împrumuturi.

Institutie specializata care desfasoara o activitate complexa si care are ca functii: efectuarea de operatiuni intre titularii de conturi bancare
Suma de bani acordata cu anticipatie de catre o persoana pentru procurarea unui bun, executarea unei lucrari sau pentru prestarea unui serviciu.
Persoana care cumpara frecvent produsele sau serviciile unei firme, sau dintr-un magazin, consumator obisnuit al unui local.
Modalitate de plata des utilizata in decontarea platilor interne si internationale, intrucat ofera suficiente garantii, atat vanzatorului cat si cumparatorului:
Folosirea bunurilor corporale si incorporale, folosire care antreneaza pierderea imediata sau treptata a utilitatilor lor.
Consum de resurse (mijloace de productie, forta de munca, mijloace banesti) pentru satisfacerea unor necesitati de productie sau individuale.
Tranzactia este un contract prin care partile termina un proces inceput sau preintampina un proces ce se poate naste (art. 1704 Cod Civil) prin concesii reciproce, .
Denumire data monedei unice europene.
Denumire data monedei unice europene.
Consiliul de Administraţie al BNR a acceptat să elimine obligaţia de a aplica teste de stres pentru clienţii care solicită credite ipotecare şi imobiliare cu garanţii ipotecare, dar a menţinut prevederea privind acceptarea veniturilor în funcţie de cele declarate anul anterior în fişa fiscală, cu o marjă de 20%.

Totodată, banca centrală a stabilit ca în noile norme interne băncile să prevadă un avans minim plătit de client la creditele ipotecare şi imobiliare, care vor fi luate în calcul la stabilirea gradelor de îndatorare propuse de instituţiile de credit .

Noile norme vor intra în vigoare din momentul aprobării lor de către organele statutare ale fiecărei bănci, dar vor fi ulterior avizate de BNR, care poate solicita anumite modificări, în funcţie de profilul de risc al băncii.

Potrivit regulamentului BNR actual, intrat în vigoare în luna octombrie, fundamentarea nivelurilor maxime admise pentru gradul total de îndatorare se face diferenţiat pe categorii de clientelă, pe destinaţia creditului (credit de consum sau ipotecar), pe tipul creditului (defalcat în funcţie de moneda de exprimare, sau de indexare), de tipul de dobândă, respectiv fixă sau variabilă şi comportamentul clientului în legătură cu onorarea serviciului datoriei determinat de calitatea garanţiei.

La determinarea gradului de îndatorare sunt luate în considerare, prin teste de stresare, riscul valutar, riscul de rată a dobânzii, precum şi posibilitatea de majorare a costului creditului provenind din comisioane şi alte cheltuieli din administrare prevăzute în contract .

Astfel, gradul de îndatorare a coborât cu 5 - 10 puncte procentuale, pe diferite categorii de credite, de la 60 - 70% din venituri, cât reprezenta înainte de luna octombrie.

Modificarea regulamentului va permite astfel băncilor să revină la grade mai mari de îndatorare, care, însă, nu vor depăşi 70% din veniturile nete lunare ale familiei clientului.

Reprezentanţii BNR şi Consiliul de Administraţie al Asociaţiei Române a Băncilor (ARB) s-au întâlnit, la finele săptămânii trecute, pentru a discuta propunerile de modificare a regulamentului privind creditarea populaţiei, după ce bancherii au transmis o serie de solicitări, la finele anului trecut.

Creditul neguvernamental a crescut în noiembrie cu 1,1% faţă de luna precedentă, în contextul în care împrumuturile în lei s-au diminuat cu 0,4% (-0,7% în termeni reali), iar cele în valută, exprimate în lei, s-au majorat cu 2,3%. Exprimat în euro, creditul în valută a scăzut însă cu 0,9%, astfel că avansul pe total a fost determinat doar de aprecierea monedei europene.

Pe segmentul gospodăriilor, creditul în lei s-a redus cu 0,2% faţă de octombrie, iar creditul în valută exprimat în euro a coborât cu aproximativ 1%. Soldul finanţărilor în lei pentru firme s-a diminuat cu 0,6% în noiembrie, iar împrumuturile în valută au coborât cu 0,9%, exprimate în euro.

Analiştii estimează o scădere a soldului creditului şi în luna decembrie.


Citeşte mai multe despre:   

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Articole Juridice

Acordurile verticale si acorduri de furnizare si distributie
Sursa: Consiliul Concurentei - Ghidul privind intelegerile verticale

Distributia exclusiva si restrictionarea vanzarilor pasive
Sursa: Consiliul Concurentei - Ghidul privind intelegerile verticale

Un salariat are dreptul, pentru perioada cuprinsa intre concedierea sa nelegala si reintegrarea sa in functia detinuta anterior, la concediu anual pla
Sursa: EuroAvocatura.roJurisprudenţă

Carantina nelegala. Ordonanta presedintiala privind incetarea de indata a masurii carantinarii institutionalizate
Pronuntaţă de: Judecatoria BAIA MARE - SENTINTA CIVILA NR. 3787- Sedinta publica din 18 iunie 2020

Mandatul dat in calitate de asociat unic si administrator al societatii, care vizeaza intreaga activitate comerciala a societatii are natura comercia
Pronuntaţă de: Inalta Curte de Casatie si Justitie - Sectia a II-a civila, Decizia nr. 2003 din 7 noiembrie 2019

Conflict de interese. Folosirea functiei pentru favorizarea unor persoane
Pronuntaţă de: I.C.C.J., Sectia penala, decizia nr. 69/RC din 20 februarie 2020

Legislaţie

OUG privind unele masuri pentru implementarea proiectelor cu finantare din fonduri europene in vederea evitarii riscului de dezangajare pentru perioad
Ordonanta de urgenta nr. 101/2020 privind unele masuri pentru implementarea proiectelor cu finantare ...

Legea nr. 87/2020 pentru modificarea Legii fondului funciar nr. 18/1991
Legea nr. 87/2020 pentru modificarea Legii fondului funciar nr. 18/1991 ...

OUG 99/2020 privind unele masuri fiscale, modificarea unor acte normative si prorogarea unor termene
Ordonanta de urgenta nr. 99/2020 privind unele masuri fiscale, modificarea unor acte normative si pr ...