Coordonator: Av. Marius-Cătălin Preduţ


Prima pagină » Ştiri juridice » Populaţia va obţine sume mai mari la credite ipotecare

Populaţia va obţine sume mai mari la credite ipotecare

  Publicat: 15 Jan 2009       4217 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


Populaţia va putea obţine sume mai mari la creditele ipotecare, prin creşterea gradului de īndatorare acceptat de bănci, după ce Consiliul de Administraţie al BNR a decis, joi, să elimine din regulamentul de creditare obligativitatea aplicării testului de stres pentru acest tip de īmprumuturi.

Institutie specializata care desfasoara o activitate complexa si care are ca functii: efectuarea de operatiuni intre titularii de conturi bancare
Suma de bani acordata cu anticipatie de catre o persoana pentru procurarea unui bun, executarea unei lucrari sau pentru prestarea unui serviciu.
Persoana care cumpara frecvent produsele sau serviciile unei firme, sau dintr-un magazin, consumator obisnuit al unui local.
Modalitate de plata des utilizata in decontarea platilor interne si internationale, intrucat ofera suficiente garantii, atat vanzatorului cat si cumparatorului:
Folosirea bunurilor corporale si incorporale, folosire care antreneaza pierderea imediata sau treptata a utilitatilor lor.
Consum de resurse (mijloace de productie, forta de munca, mijloace banesti) pentru satisfacerea unor necesitati de productie sau individuale.
Tranzactia este un contract prin care partile termina un proces inceput sau preintampina un proces ce se poate naste (art. 1704 Cod Civil) prin concesii reciproce, .
Denumire data monedei unice europene.
Denumire data monedei unice europene.
Consiliul de Administraţie al BNR a acceptat să elimine obligaţia de a aplica teste de stres pentru clienţii care solicită credite ipotecare şi imobiliare cu garanţii ipotecare, dar a menţinut prevederea privind acceptarea veniturilor īn funcţie de cele declarate anul anterior īn fişa fiscală, cu o marjă de 20%.

Totodată, banca centrală a stabilit ca īn noile norme interne băncile să prevadă un avans minim plătit de client la creditele ipotecare şi imobiliare, care vor fi luate īn calcul la stabilirea gradelor de īndatorare propuse de instituţiile de credit .

Noile norme vor intra īn vigoare din momentul aprobării lor de către organele statutare ale fiecărei bănci, dar vor fi ulterior avizate de BNR, care poate solicita anumite modificări, īn funcţie de profilul de risc al băncii.

Potrivit regulamentului BNR actual, intrat īn vigoare īn luna octombrie, fundamentarea nivelurilor maxime admise pentru gradul total de īndatorare se face diferenţiat pe categorii de clientelă, pe destinaţia creditului (credit de consum sau ipotecar), pe tipul creditului (defalcat īn funcţie de moneda de exprimare, sau de indexare), de tipul de dobāndă, respectiv fixă sau variabilă şi comportamentul clientului īn legătură cu onorarea serviciului datoriei determinat de calitatea garanţiei.

La determinarea gradului de īndatorare sunt luate īn considerare, prin teste de stresare, riscul valutar, riscul de rată a dobānzii, precum şi posibilitatea de majorare a costului creditului provenind din comisioane şi alte cheltuieli din administrare prevăzute īn contract .

Astfel, gradul de īndatorare a coborāt cu 5 - 10 puncte procentuale, pe diferite categorii de credite, de la 60 - 70% din venituri, cāt reprezenta īnainte de luna octombrie.

Modificarea regulamentului va permite astfel băncilor să revină la grade mai mari de īndatorare, care, īnsă, nu vor depăşi 70% din veniturile nete lunare ale familiei clientului.

Reprezentanţii BNR şi Consiliul de Administraţie al Asociaţiei Romāne a Băncilor (ARB) s-au īntālnit, la finele săptămānii trecute, pentru a discuta propunerile de modificare a regulamentului privind creditarea populaţiei, după ce bancherii au transmis o serie de solicitări, la finele anului trecut.

Creditul neguvernamental a crescut īn noiembrie cu 1,1% faţă de luna precedentă, īn contextul īn care īmprumuturile īn lei s-au diminuat cu 0,4% (-0,7% īn termeni reali), iar cele īn valută, exprimate īn lei, s-au majorat cu 2,3%. Exprimat īn euro, creditul īn valută a scăzut īnsă cu 0,9%, astfel că avansul pe total a fost determinat doar de aprecierea monedei europene.

Pe segmentul gospodăriilor, creditul īn lei s-a redus cu 0,2% faţă de octombrie, iar creditul īn valută exprimat īn euro a coborāt cu aproximativ 1%. Soldul finanţărilor īn lei pentru firme s-a diminuat cu 0,6% īn noiembrie, iar īmprumuturile īn valută au coborāt cu 0,9%, exprimate īn euro.

Analiştii estimează o scădere a soldului creditului şi īn luna decembrie.


Citeşte mai multe despre:   

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Articole Juridice

Interdictia suprapunerii programului de lucru in cazul salariatilor cu mai multe locuri de munca
Sursa: Avocat Marius-Catalin Predut

Calculul termenului de preaviz la concedierea salariatului. Aspecte practice si procedurale
Sursa: MCP Cabinet avocati

Absenta salariatului de la locul de munca in situatii de urgenta familiala
Sursa: Avocat Marius-Catalin PredutJurisprudenţă

Transmitere fictiva a partilor sociale in scopul sustragerii de la urmarirea penala
Pronuntaţă de: R O M A N I A INALTA CURTE DE CASATIE SI JUSTITIE Sectia Penala Decizia nr. 433/RC/2021

Contestatie pentru depasirea termenului de redactare a unei decizii penale
Pronuntaţă de: INALTA CURTE DE CASATIE SI JUSTITIE Sectia Penala Decizia nr. 549/2021

Cerere de recurs semnata electronic. Nulitatea recursului
Pronuntaţă de: Decizia nr. 520 din 7 martie 2019, pronuntata de Sectia I civila a Inaltei Curti de Casatie si Justitie

Legislaţie

HG privind stabilirea salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata de la 1 octombrie 2023
HOTARAREA de Guvern pentru stabilirea salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata ...

O.U.G. nr. 42 din 24 mai 2023
pentru modificarea si completarea Legii nr. 367/2022 privind dialogul social si a Legii nr. 53/2003 ...

DIRECTIVA (UE) 2019/1152 din 20 iunie 2019 privind transparenta si previzibilitatea conditiilor de munca in Uniunea Europeana
DIRECTIVA (UE) 2019/1152 din 20 iunie 2019 privind transparenta si previzibilitatea conditiilor de m ...