Coordonator: Av. Marius-Cătălin Preduţ

Prima pagină » Ştiri juridice » Situatia romilor in UE

Situatia romilor in UE

  Publicat: 13 Mar 2009       1351 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


Codul muncii comentat Marius-Catalin Predut
Parlamentul European reprezinta cele 453 milioane de cetateni ai Statelor Membre ale Uniunii Europene. Este singura institutie Uniunii care este aleasa direct de catre cetateni si joaca un rol politic in crestere in cadrul Uniunii Europene.
Parlamentul European a adoptat intr-un raport detaliat cu privire la situatia sociala a romilor in UE.

Pretul la care se vand si se cumpara hartiile de valoare si valuta straina.
Conceptul de dezvoltare durabila se refera la o forma de crestere economica ce satisface nevoia de bunastare a societatii pe termen scurt, mediu si, mai ales, lung.
(Concession) (1) In general: drept legal de folosire a unei proprietati in anumite scopuri.
Una din conditiile pentru a fi parte in procesul civil sau pentru exercitarea actiunii civile,
Legatura juridico-politica permanenta ce exista intre stat si cetatean se numeste cetatenie.In societatea noastra se discuta pe larg problema cetateniei.
Legatura juridico-politica permanenta ce exista intre stat si cetatean se numeste cetatenie.In societatea noastra se discuta pe larg problema cetateniei.
Diminuare de valoare; scadere a puterii de cumparare a monedei unei tari,
Mijloace de proba prevazute in cap . II, t. III, C. proc. pen., partea generala.
Ansamblu unitar al regulilor de conduita obligatorii, susceptibile de a fi aduse la indeplinire prin puterea de stat.
Mijloace de proba prevazute in cap . II, t. III, C. proc. pen., partea generala.
In raport se subliniaza ca promovarea incluziunii sociale si a accesului romilor pe piata muncii trebuie sa raspunda conditiei fundamentale prealabile a acordarii de drepturi sociale si politice egale.
"Conditiile in care traieste cea mai mare minoritate din Europa pot fi descrise, fara indoiala, ca fiind similare celor din tarile in curs de dezvoltare . Acestea nu se refera numai la indicatori privind educatia, locuintele, sanatatea, ocuparea fortei de munca, si de alta natura, dar si la faptul ca, fara asistenta externa imediata, concentrata si specifica, aproximativ 10-12 milioane de persoane nu au nicio sansa de a scapa de saracie si excludere", declara in expunerea de motive la raportul mentionat raportoarea PE Magda Kosane Kovacs (PSE, Ungaria).
Recomandari adresate statelor membre, incluse in prezentul raport:

* crearea unui grup de experti la nivelul Uniunii Europene, care sa includa reprezentanti ai romilor, pentru a coordona strategiei pentru romi a statelor membre si utilizarea fondurilor Uniunii Europene prevazute pentru promovarea acesteia;
* stabilirea de parteneriate intre diverse organizatii care reprezinta interesele romilor si institutiile publice competente ale statelor membre;
* crearea de instrumente, precum creditele de concesiune sau subventii publice, si ca, la planificarea ajutoarelor pentru ferme, sa inscrie obiectivul important de a acorda cetatenilor romi posibilitatea de a obtine conditii in care sa isi poata castiga existenta din agricultura, astfel incat, in completarea unui loc de munca salarizat in agricultura, sau in locul cautarii unui astfel de loc de munca, acestia ar adopta o atitudine deschisa fata de fata de ideea conceperii unor forme inovative de munca in agricultura, inclusiv cooperativele sociale, justificand astfel procurarea resurselor necesare in acest scop;
* dezvoltarea de proiecte locative si incetarea practicii discriminatorii a evacuarii ocupantilor cartierelor insalubre ale romilor.


Educatie si demografie
Cetatenii romi din anumite state membre influenteaza piramida demografica intr-un mod specific. Proportia copiilor romi in cadrul populatiei totale este ridicata, in timp ce speranta lor de viata la nastere este cu cel putin 10 ani mai mica decat cea a persoanelor care apartin populatiei majoritare.

Raportoarea PE, Magda Kosane Kovacs, atrage atentia ca, in realitate, accesul inegal la servicii si multiplele dezavantaje cu care se confrunta copiii romi nu le permit acestora sa aiba acces la dezvoltarea timpurie si la o educatie de inalta calitate .

Sistemele educationale sunt selective si, in pofida eforturilor depuse de statele membre pentru depasirea segregarii, numeroasele si variatele sisteme concepute in mod ostentativ in vederea combaterii segregarii servesc adesea, in realitate, la accentuarea disparitatilor dintre grupurile sociale si dezavantajeaza in mod profund categoriile sarace, indeosebi romii. Se subliniaza necesitatea unor politici educationale specifice care sa se adreseze familiilor rome si sa incurajeze participarea activa.

Desi proportia tinerilor romi inscrisi in sistemele de invatamant preuniversitar si superior a crescut in unele state membre, in mare masura nivelul calificarilor acestora ramane inca inferior mediei Uniunii Europene. In lipsa unor calificari oficiale, pozitia romilor pe piata muncii poate fi imbunatatita si prin crearea unui sistem de recunoastere a aptitudinilor practice.

Cetatenia UE si pentru romi
In cazul romilor, cetatenia nationala si cetatenia Uniunii au suferit o depreciere si acestia nu au beneficiat intr-un mod corespunzator de avantajele care decurg din extindere, ceea ce a agravat marginalizarea lor sub mai multe aspecte, crescand riscul de discriminare multipla cu care se confrunta.

Promovarea independentei economice a femeilor rome
Statelor membre li se solicita sa asigure o mai mare independenta economica a femeilor rome, promovand proceduri simple de desfasurare a unei activitati profesionale independente si de infiintare de IMM-uri, facilitand accesul la microcredite.

Guvernele statelor membre ar trebui sa conceapa sisteme de stimulente, inter alia prin intermediul avantajelor fiscale, destinate intreprinderilor care angajeaza femei rome.

Cadrul juridic international
Deputatii europeni isi exprima dezaprobarea fata de cele patru state membre care nu au ratificat pana in prezent Conventia-cadru din 1995 a Consiliului Europei pentru protectia minoritatilor nationale si invita aceste patru state (Franta, Grecia, Belgia si Luxemburgul) sa intreprinda de urgenta acest demers. Statele membre care au publicat, in temeiul Conventiei-cadru, declaratii restrictive care afecteaza recunoasterea romilor drept minoritate nationala sunt invitate sa retraga respectivele declaratii.


Citeşte mai multe despre:   

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Articole Juridice

Dreptul de acces la documentele continute in dosarul unei cereri de autorizare a introducerii pe piata a medicamentelor
Sursa: Curtea de Justitie a Uniunii Europene

Restrictiile impuse de Ungaria in ceea ce priveste finantarea din strainatate a organizatiilor civile nu sunt compatibile cu dreptul Uniunii
Sursa: EuroAvocatura.ro

Practici de mobbing. Punerea in imposibilitate de a presta munca
Sursa: MCP Cabinet avocatiJurisprudenţă

ICCJ: Persoana aflata in continuarea studiilor. Protectia si promovarea drepturilor copilului
Pronuntaţă de: Inalta Curte de Casatie si Justitie - ICCJ

ICCJ: Scutirea de la plata taxelor datorate Inspectoratului de Stat in Constructii vizeaza exclusiv lucrarile realizate in legatura cu o expropriere p
Pronuntaţă de: Inalta Curte de Casatie si Justitie - ICCJ

Pentru admiterea revizuirii faptele trebuie sa fie noi, iar nu mijloacele de proba in dovedirea unei fapte sau imprejurari cunoscute de instanta la so
Pronuntaţă de: INALTA CURTE DE CASATIE SI JUSTITIE Sectia Penala Decizia nr. 40/A/2019

Legislaţie

Codul de procedura civila, actualizat 2020, cu Note si Explicatii. Integral PDF
Codul de procedura civila, actualizat 2020. Legea nr. 134/2010. Integral PDF Actualizata 2020, pr ...

OUG 4/2019 privind stabilirea unor masuri la nivelul administratiei publice centrale si pentru modificarea unor acte normative
Ordonanta de urgenta nr. 4/2019 privind stabilirea unor masuri la nivelul administratiei publice cen ...

OUG 3/2020, pentru completarea Legii 1/2011, a educatiei nationale
Ordonanta de urgenta nr. 3/2020 pentru completarea art. 284 din Legea educatiei nationale nr. 1/2011 ...