Coordonator: Av. Marius-Cătălin Preduţ

Prima pagină » Ştiri juridice » Reactia UNJR fata de principiile din legea unica a salarizarii

Reactia UNJR fata de principiile din legea unica a salarizarii

  Publicat: 16 Apr 2009       1580 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


Socoteala scrisa sub forma de balanta cu doua parti (debit si credit) care reflecta valoric si uneori in unitati naturale, in ordine cronologica si sistematica,
Pierderea increderii in moneda unei tari sau in alte active financiare ale acesteia,
Act normativ emis de catre organul legislativ al puterii de stat (in Romania acesta este Parlamentul), ce cuprinde norme generale, de conduita, obligatorii si impersonale.
Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania intelege necesitatea adoptarii legii unice de salarizare a bugetarilor, tinand cont de grava criza financiara in care se afla azi Romania, doar cu conditia ca intreg spectrul bugetar, respectiv parlamentarii, membrii guvernului, Presedintele Romaniei, judecatorii, ca si celelalte categorii bugetare sa intre in sfera de reglementare salariala a acestui proiect de lege .

Ansamblu unitar al regulilor de conduita obligatorii, susceptibile de a fi aduse la indeplinire prin puterea de stat.
Grupare de persoane fizice sau juridice organizata pe baza unui statut in vederea realizarii unui scop comun (stiintific, cultural, artistic, sportiv).
Totalitatea normelor juridice care reglementeaza raporturi sociale ce iau nastere in procesul exercitarii puterii de stat.
Unica autoritate de justitie din Romania, garantul suprematiei Constitutiei, care se supune numai Constitutiei si legii sale de organizare si functionare.
Grupare de persoane fizice sau juridice organizata pe baza unui statut in vederea realizarii unui scop comun (stiintific, cultural, artistic, sportiv).
Socoteala scrisa sub forma de balanta cu doua parti (debit si credit) care reflecta valoric si uneori in unitati naturale, in ordine cronologica si sistematica,
(in sensul legii contenciosului administrativ, legea 554/2004). Exercitarea dreptului de apreciere, apartinand autoritatilor administratiei publice,
Caracteristica a hotararilor judecatoresti definitive sau a hotararilor cu executie provizorie, pronuntate de instantele judecatoresti, a hotararilor altor organe jurisdictionale,
1. Zona portuara amplasata de-a lungul unui chei si amenajata special pentru acostarea navelor si manipularea marfurilor.
Conform Constitutiei Romaniei, puterea judecatoreasca este egala cu puterea executiva si cea legislativa, iar acest principiu fundamental al statului de drept trebuie respectat si in acest context.

Intrucat UNJR-ului, ca asociatie profesionala a judecatorilor legal constituita, i s-a refuzat dreptul constitutional de a participa la procesul de elaborare a legii unice de salarizare, a solicitat in instanta, astazi 15.04.2009, suspendarea acestui proces.

De asemenea, solicitam reluarea discutiilor de la punctul „zero”, respectiv de la principiile ce urmeaza sa fie cuprinse in viitoarea lege, in cadrul Grupului de lucru constituit la sediul Ministerului Muncii, Familiei si Solidaritatii Sociale cu respectarea garantiilor si drepturilor constitutionale privind asigurarea prezentei si reprezentantilor puterii judecatoresti.

Guvernul a incalcat si incalca in continuare principii esentiale ale statutului de drept, legate inclusiv de transparenta decizionala, ceea ce determina UNJR sa parcurga toate caile legale, inclusiv atacarea viitoarei legi la Curtea Constitutionala si chemarea statului roman la Curtea Europeana a Drepturilor Omului, pentru blocarea oricaror discutii, precum si a adoptarii proiectului legii unice de salarizare a bugetarilor in conditiile in care, ca asociatie profesionala legal constituita, nu va putea participa la acest proces.

UNJR considera ca prezenta judecatorilor si a procurorilor, inclusiv prin asociatiile profesionale legal constituite, este necesara tinand cont ca viitorul proiect al legii de salarizare unice ii priveste si pe ei. Este nu numai neconstitutional de a refuza prezenta asociatiilor profesionale la dezbaterile Grupului de lucru constituit la nivelul Ministerului Muncii, dar se incalca si documente internationale semnate de Romania (punctul 1.8. din Carta Europeana cu privire la statutul judecatorului, adoptata de Consiliul Europei la Strasbourg (8 – 10 iulie 1998), semnata si de Romania prevede ca: „Prin reprezentantii lor si organizatiile lor profesionale, judecatorii ... sunt consultati in privinta proiectelor de modificare a statutului lor si in ceea ce priveste conditiile de remunerare si de protectie sociala.”).

Situatia de urgenta in care se afla Romania azi nu justifica in nici un fel incalcarea grava a drepturilor si garantiilor constitutionale de catre puterea executiva, prin exces de putere .

Pentru mai multe detalii, va rugam sa ne contactati la numarul 0740-960.957, jud. Horatiu Dumbrava.

Jud. Dana Girbovan

Presedinte UNJR


Citeşte mai multe despre:   

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Articole Juridice

Ce sunt locurile de munca ecologice?
Sursa: EuroAvocatura.ro

Angajatorii au obligatia de a permite salariatilor verificarea sistemului de masurare a duratei timpului de lucru zilnic
Sursa: Curtea de Justitie a Uniunii Europene

Timpul de lucru si perioada de repaus in cazul incheierii mai multor contracte individuale de munca
Sursa: Curtea de Justitie a Uniunii EuropeneJurisprudenţă

Contestare proces-verbal de control emis de ITM. Masura emisa cu nerespectarea dispozitiilor contractului colectiv de munca
Pronuntaţă de: Tribunalul Constanta - Sentinta civila nr. 920 din data de 10 Iunie 2019

Raspunderea patrimoniala a salariatului. Incasarea unor drepturi banesti necuvenite
Pronuntaţă de: Tribunalul Sibiu - Sentinta civila nr. 216 din data de 30 Iunie 2020

Necontestarea de catre angajator a drepturilor salariale pretinse de salariat. Sarcina probei in conflictele de munca
Pronuntaţă de: Tribunalul Hunedoara - Sentinta civila nr. 1377 din data de 08 Septembrie 2020

Legislaţie

Legea nr. 58/2021. Legea kurzarbeit, de modificare a OUG 211/2020 si OUG 132/2020
Legea 58/2021 pentru aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 211/2020 privind prelungirea a ...

OUG nr. 11/2021 pentru aprobarea schemelor de plati si a unor instrumente de garantare care se aplica in agricultura in anii 2021 si 2022
Ordonanta de urgenta nr. 11/2021 pentru aprobarea schemelor de plati si a unor instrumente de garant ...

HG nr. 4/2021 pentru stabilirea salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata in anul 2021
Hotararea nr. 4/2021 pentru stabilirea salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata Mo ...