Coordonator: Av. Marius-Cătălin Preduţ

Prima pagină » Ştiri juridice » Reactia UNJR fata de principiile din legea unica a salarizarii

Reactia UNJR fata de principiile din legea unica a salarizarii

  Publicat: 16 Apr 2009       1647 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


Socoteala scrisa sub forma de balanta cu doua parti (debit si credit) care reflecta valoric si uneori in unitati naturale, in ordine cronologica si sistematica,
Pierderea increderii in moneda unei tari sau in alte active financiare ale acesteia,
Act normativ emis de catre organul legislativ al puterii de stat (in Romania acesta este Parlamentul), ce cuprinde norme generale, de conduita, obligatorii si impersonale.
Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania intelege necesitatea adoptarii legii unice de salarizare a bugetarilor, tinand cont de grava criza financiara in care se afla azi Romania, doar cu conditia ca intreg spectrul bugetar, respectiv parlamentarii, membrii guvernului, Presedintele Romaniei, judecatorii, ca si celelalte categorii bugetare sa intre in sfera de reglementare salariala a acestui proiect de lege .

Ansamblu unitar al regulilor de conduita obligatorii, susceptibile de a fi aduse la indeplinire prin puterea de stat.
Grupare de persoane fizice sau juridice organizata pe baza unui statut in vederea realizarii unui scop comun (stiintific, cultural, artistic, sportiv).
Totalitatea normelor juridice care reglementeaza raporturi sociale ce iau nastere in procesul exercitarii puterii de stat.
Unica autoritate de justitie din Romania, garantul suprematiei Constitutiei, care se supune numai Constitutiei si legii sale de organizare si functionare.
Grupare de persoane fizice sau juridice organizata pe baza unui statut in vederea realizarii unui scop comun (stiintific, cultural, artistic, sportiv).
Socoteala scrisa sub forma de balanta cu doua parti (debit si credit) care reflecta valoric si uneori in unitati naturale, in ordine cronologica si sistematica,
(in sensul legii contenciosului administrativ, legea 554/2004). Exercitarea dreptului de apreciere, apartinand autoritatilor administratiei publice,
Caracteristica a hotararilor judecatoresti definitive sau a hotararilor cu executie provizorie, pronuntate de instantele judecatoresti, a hotararilor altor organe jurisdictionale,
1. Zona portuara amplasata de-a lungul unui chei si amenajata special pentru acostarea navelor si manipularea marfurilor.
Conform Constitutiei Romaniei, puterea judecatoreasca este egala cu puterea executiva si cea legislativa, iar acest principiu fundamental al statului de drept trebuie respectat si in acest context.

Intrucat UNJR-ului, ca asociatie profesionala a judecatorilor legal constituita, i s-a refuzat dreptul constitutional de a participa la procesul de elaborare a legii unice de salarizare, a solicitat in instanta, astazi 15.04.2009, suspendarea acestui proces.

De asemenea, solicitam reluarea discutiilor de la punctul „zero”, respectiv de la principiile ce urmeaza sa fie cuprinse in viitoarea lege, in cadrul Grupului de lucru constituit la sediul Ministerului Muncii, Familiei si Solidaritatii Sociale cu respectarea garantiilor si drepturilor constitutionale privind asigurarea prezentei si reprezentantilor puterii judecatoresti.

Guvernul a incalcat si incalca in continuare principii esentiale ale statutului de drept, legate inclusiv de transparenta decizionala, ceea ce determina UNJR sa parcurga toate caile legale, inclusiv atacarea viitoarei legi la Curtea Constitutionala si chemarea statului roman la Curtea Europeana a Drepturilor Omului, pentru blocarea oricaror discutii, precum si a adoptarii proiectului legii unice de salarizare a bugetarilor in conditiile in care, ca asociatie profesionala legal constituita, nu va putea participa la acest proces.

UNJR considera ca prezenta judecatorilor si a procurorilor, inclusiv prin asociatiile profesionale legal constituite, este necesara tinand cont ca viitorul proiect al legii de salarizare unice ii priveste si pe ei. Este nu numai neconstitutional de a refuza prezenta asociatiilor profesionale la dezbaterile Grupului de lucru constituit la nivelul Ministerului Muncii, dar se incalca si documente internationale semnate de Romania (punctul 1.8. din Carta Europeana cu privire la statutul judecatorului, adoptata de Consiliul Europei la Strasbourg (8 – 10 iulie 1998), semnata si de Romania prevede ca: „Prin reprezentantii lor si organizatiile lor profesionale, judecatorii ... sunt consultati in privinta proiectelor de modificare a statutului lor si in ceea ce priveste conditiile de remunerare si de protectie sociala.”).

Situatia de urgenta in care se afla Romania azi nu justifica in nici un fel incalcarea grava a drepturilor si garantiilor constitutionale de catre puterea executiva, prin exces de putere .

Pentru mai multe detalii, va rugam sa ne contactati la numarul 0740-960.957, jud. Horatiu Dumbrava.

Jud. Dana Girbovan

Presedinte UNJR


Citeşte mai multe despre:   

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Articole Juridice

Dialogurile MCP (IX): Incetarea abuziva a contractului de munca in perioada de proba
Sursa: Avocat Marius-Catalin Predut

Dialogurile MCP (VIII): Clauza de confidentialitate in contractul individual de munca. Ce este si ce nu este confidential?
Sursa: Avocat Marius-Catalin Predut

Dialogurile MCP (VII): Legalitatea testarii obligatorii a salariatilor pentru prezenta la locul de munca
Sursa: Avocat Marius-Catalin PredutJurisprudenţă

Cerere de recurs semnata electronic. Nulitatea recursului
Pronuntaţă de: Decizia nr. 520 din 7 martie 2019, pronuntata de Sectia I civila a Inaltei Curti de Casatie si Justitie

Anulare Hotarare CNSSU privind instituirea carantinei si interzicerea de participare doar la evenimente religioase
Pronuntaţă de: CURTEA DE APEL SUCEAVA SECTIA DE CONTENCIOS ADMINISTRATIV SI FISCAL Sedinta publica din 24 mai 2021 Dosar nr. 479/32/2020

Alegerea perioadei care se ia in considerare la stabilirea bazei de calcul al pensiei militare de stat se poate face o singura data
Pronuntaţă de: Decizia civila nr. 7783/28.11.2018 a Curtii de Apel Galati

Legislaţie

Legea nr. 269/2021 pentru modificarea Legii dialogului social nr. 62/2011 si a Legii nr. 53/2003 - Codul muncii
Legea nr. 269/2021 pentru modificarea Legii dialogului social nr. 62/2011 si a Legii nr. 53/2003 - C ...

OUG 117/2021 pentru modificarea si completarea Codului muncii
Ordonanta de urgenta nr. 117/2021 pentru modificarea si completarea Legii nr. 53/2003 - Codul muncii ...

OUG 110/2021 privind acordarea unor zile libere platite parintilor si altor categorii de persoane in contextul raspandirii coronavirusului SARS-CoV-2
Ordonanta de urgenta nr. 110/2021 privind acordarea unor zile libere platite parintilor si altor cat ...