Coordonator: Av. Marius-Cătălin Preduţ


Prima pagină » Ştiri juridice » Noutati legislative. Monitorul Oficial 16 aprilie 2009

Noutati legislative. Monitorul Oficial 16 aprilie 2009

  Publicat: 16 Apr 2009       6313 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


Monitorul Oficial al Romāniei este publicaţia oficială a statului romān, īn care se publică actele prevăzute de Constituţie, de prezenta lege şi alte acte normative.
Selectie a actelor publicate in Monitorul Oficial al Romaniei in data de 16 aprilie 2009

Monitorul Oficial al Romāniei este publicaţia oficială a statului romān, īn care se publică actele prevăzute de Constituţie, de prezenta lege şi alte acte normative.
Act normativ emis de catre organul legislativ al puterii de stat (in Romania acesta este Parlamentul), ce cuprinde norme generale, de conduita, obligatorii si impersonale.
Act normativ prin care se reglementeaza situatii generale si impersonale (decrete lege) sau situatii individuale concrete (numirea sau revocarea unui ambasador)
Act adoptat de organele de stat,
Potrivit legii nr 58/1998 privind activitatea bancilor comerciale, acestea (atat persoanele juridice romane, cat si sucursalele unor banci straine) pot desfasura, in limita autorizatiei primite de la BNR, urmatoarele activitati:
Sistem unitar si obligatoriu de evidenta tehnica, economica si juridica
(ternem CNA). Orice forma de mesaj, difuzat fie īn baza unui contract cu o persoana fizica sau juridica, publica ori privata, īn schimbul unui tarif sau al altor beneficii, privind exercitarea unei activitati comerciale, mestesugaresti, profesionale,
Act adoptat de organele de stat,
Termen folosit in t. VIII, art. 145, C. pen., partea generala, prin el intelegandu-se tot ce priveste autoritatile publice,
Act adoptat de organele de stat,
(In sensul Legii 10 din 2001). Orice teren si/sau constructie situat in intravilan, cu oricare din destinatiile avute la data preluarii, precum si orice bun mobil devenit imobil prin incorporare in aceasta constructie,
Termen folosit in t. VIII, art. 145, C. pen., partea generala, prin el intelegandu-se tot ce priveste autoritatile publice,
Termen folosit in t. VIII, art. 145, C. pen., partea generala, prin el intelegandu-se tot ce priveste autoritatile publice,
Nascut in comuna Vidra de sus dintr-o familie de iobagi transilvaneni un pic mai instariti, Avram Iancu a urmat Facultatea de Drept la Cluj, incepand cu anul 1844.
Gheorghe Pogea s-a nascut in anul 1955. A absolvit Facultatea de Stiinta si Ingineria Materialelor (metalurgie) din cadrul Institutului Politehnic Bucuresti in 1981 si este doctor in stiinte si ingineria materialelor.
Este dreptul persoanelor fizice sau juridice, al statului sau unitatilor administrativ-teritoriale asupra bunurilor mobile sau imobile, bunuri asupra carora proprietarul exercita atributele dreptului de proprietate in interes propriu, dar in limitele legii.
Act adoptat de organele de stat,
Act adoptat de organele de stat,
Act adoptat de organele de stat,
Comisii diverse au fost instituite in structura institutionala a Parlamentului European, in scopul organizarii activitatii sale. Membrii fiecarei comisii sunt alesi la inceputul si la jumatatea fiecarui ciclu parlamentar, conform afilierii politice si expertizei lor.
Procedeu defensiv de aparare a drepturilor si libertatilor publice, aflat la dispozitia justitiabililor;
Act adoptat de organele de stat,
Principiu al relatiilor internationale, consacrat in acorduri, in tratate si in conventii de asistenta juridica,
(TVA). Forma sub care exista in prezent taxa generala de consumatie este taxa pe valoarea adaugata (TVA).
Lucruri utile omului, cu valoare economica si susceptibile de apropiere.
Consimtamant la ceva, intelegere intre doua parti la incheierea unui act juridic.
Principiu al relatiilor internationale, consacrat in acorduri, in tratate si in conventii de asistenta juridica,
(TVA). Forma sub care exista in prezent taxa generala de consumatie este taxa pe valoarea adaugata (TVA).
Lucruri utile omului, cu valoare economica si susceptibile de apropiere.
Scrisoare comerciala care se difuzeaza la mai multi agenti economici.
Moneda nationala a unei tari, in numerar sau disponibil in cont, ce indeplineste functia de instrument de plata si de rezerva de plata pe plan international.
Monitorul Oficial nr. 253/16.04.2009

Parlamentul Romaniei
98. Lege pentru aprobarea Ordonantei Guvernului nr. 28/2008 privind registrul agricol .

Presedintele Romaniei
614. Decret privind promulgarea Legii pentru aprobarea Ordonantei Guvernului nr. 28/2008 privind registrul agricol .

Guvernul Romaniei
427. Hotarare pentru modificarea anexei "Activitatile pentru care se acorda sprijin financiar producatorilor agricoli din sectorul zootehnic in anul 2008, cuantumul acestuia, precum si suma totala alocata fiecarei activitati" la Hotararea Guvernului nr. 3/2008 privind aprobarea activitatilor pentru care se acorda sprijin financiar producatorilor agricoli din sectorul zootehnic in anul 2008, a cuantumului acestuia, precum si a sumei totale alocate fiecarei activitati .

Ministerul Administratiei si Internelor
39. Ordin al viceprim-ministrului, ministrul administratiei si internelor, privind aprobarea tarifelor pentru serviciile furnizate de Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara si unitatile sale subordonate si a taxei de autorizare pentru persoanele care realizeaza lucrari de specialitate din domeniile cadastrului, geodeziei si cartografiei .

Ministerul Transporturilor si Infrastructurii
396. Ordin al ministrului transporturilor si infrastructurii privind inlocuirea anexei la Ordinul ministrului transporturilor, constructiilor si turismului nr. 2.134/2005 pentru aprobarea Reglementarilor privind omologarea, agrearea si efectuarea inspectiei tehnice periodice a vehiculelor destinate transportului anumitor marfuri periculoase - RNTR 3 .

Ministerul Economiei
490. Ordin al ministrului economiei privind abrogarea Ordinului ministrului economiei si comertului nr. 58/2004 pentru aprobarea normelor tehnice privind proiectarea, executarea si exploatarea sistemelor de alimentare cu gaze naturale .

Ministerul Intreprinderilor Mici si Mijlocii, Comertului si Mediului de Afaceri
676. Ordin al ministrului intreprinderilor mici si mijlocii, comertului si mediului de afaceri privind aprobarea Procedurii de implementare a Programului pentru organizarea Targului Intreprinderilor Mici si Mijlocii - TIMM 2009 .

----------

Monitorul Oficial nr. 254/16.04.2009

Guvernul Romaniei
361. Hotarare pentru modificarea si completarea anexei nr. 2 la Hotararea Guvernului nr. 963/2002 privind atestarea domeniului public al judetului Mehedinti, precum si al municipiilor, oraselor si comunelor din judetul Mehedinti .

Guvernul Romaniei
431. Hotarare privind transmiterea unui imobil din domeniul public al statului si din administrarea Ministerului Administratiei si Internelor in domeniul public al comunei Avram Iancu si in administrarea Consiliului Local al Comunei Avram Iancu, judetul Bihor .

Ministerul Educatiei, Cercetarii si Inovarii
3616. Ordin al ministrului educatiei, cercetarii si inovarii privind acreditarea unitatii de invatamant preuniversitar de stat Grupul Scolar "Puskas Tivadar" din Sfantu Gheorghe .

-
731. Hotararea Guvernului nr. 731/2007 privind aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Ordonantei Guvernului nr. 14/2007 pentru reglementarea modului si conditiilor de valorificare a bunurilor intrate, potrivit legii, in proprietatea privata a statului .

------------

Monitorul Oficial nr. 255/16.04.2009

Camera Deputatilor
18. Hotarare privind modificarea Hotararii Camerei Deputatilor nr. 43/2008 pentru aprobarea componentei nominale a comisiilor permanente ale Camerei Deputatilor .

Camera Deputatilor
19. Hotarare privind incuviintarea efectuarii de catre Comisia pentru industrii si servicii a unei anchete privind acordul petrolier al companiei Sterling Resources Ltd. in contextul modificarii Legii petrolului nr. 238/2004 si a altor acte normative conexe .

Camera Deputatilor
20. Hotarare pentru modificarea art. 10 alin. (2) din Hotararea Camerei Deputatilor nr. 5/2009 privind infiintarea unei comisii parlamentare de ancheta pentru verificarea situatiei Societatii Comerciale "Nicolina" - S.A. si a modului in care Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului a gestionat activele acesteia in perioada ianuarie 2005- decembrie 2008 .

Curtea Constitutionala a Romaniei
436. Decizia . martie 2009 referitoare la exceptia de neconstitutionalitate a prevederilor art. 26, art. 49 alin. (1), art. 50 si art. 51 din Legea nr. 230/2007 privind infiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari .

Guvernul Romaniei
428. Hotarare pentru aprobarea Acordului dintre Guvernul Romaniei, reprezentat prin Ministerul Economiei si Finantelor, si Guvernul Statului Qatar, reprezentat prin Ministerul Economiei si Finantelor, privind acordarea de facilitati fiscale de catre Statul Qatar in favoarea misiunii diplomatice a Romaniei si a personalului acesteia, in vederea indeplinirii conditiei de reciprocitate pentru acordarea scutirii de taxa pe valoarea adaugata aferenta livrarilor de bunuri si prestarilor de servicii in favoarea misiunii diplomatice a Statului Qatar in Romania si a personalului acesteia, semnat la Doha la 15 septembrie 2008 .

-
Acord. Acord intre Guvernul Romaniei, reprezentat prin Ministerul Economiei si Finantelor, si Guvernul Statului Qatar, reprezentat prin Ministerul Economiei si Finantelor, privind acordarea de facilitati fiscale de catre Statul Qatar in favoarea misiunii diplomatice a Romaniei si a personalului acesteia, in vederea indeplinirii conditiei de reciprocitate pentru acordarea scutirii de taxa pe valoarea adaugata aferenta livrarilor de bunuri si prestarilor de servicii in favoarea misiunii diplomatice a Statului Qatar in Romania si a personalului acesteia .

Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei
5. Ordin al presedintelui Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei privind aprobarea Normelor tehnice pentru proiectarea, executarea si exploatarea sistemelor de alimentare cu gaze naturale .

Ministerul Sanatatii
381. Ordin al ministrului sanatatii privind constituirea si functionarea grupului de experti responsabili cu elaborarea punctelor de vedere tehnice asupra documentelor aflate in dezbatere la nivel comunitar si asigurarea reprezentarii la reuniunile structurilor de lucru ale institutiilor Uniunii Europene .

Banca Nationala a Romaniei
11. Circulara privind modificarea ratei rezervei minime obligatorii pentru mijloacele banesti in valuta .


Citeşte mai multe despre:   

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Articole Juridice

Calculul termenului de preaviz la concedierea salariatului. Aspecte practice si procedurale
Sursa: MCP Cabinet avocati

Absenta salariatului de la locul de munca in situatii de urgenta familiala
Sursa: Avocat Marius-Catalin Predut

Conditiile si durata perioadei de proba. Noi obligatii in sarcina angajatorilor
Sursa: MCP Cabinet avocatiJurisprudenţă

Transmitere fictiva a partilor sociale in scopul sustragerii de la urmarirea penala
Pronuntaţă de: R O M A N I A INALTA CURTE DE CASATIE SI JUSTITIE Sectia Penala Decizia nr. 433/RC/2021

Contestatie pentru depasirea termenului de redactare a unei decizii penale
Pronuntaţă de: INALTA CURTE DE CASATIE SI JUSTITIE Sectia Penala Decizia nr. 549/2021

Cerere de recurs semnata electronic. Nulitatea recursului
Pronuntaţă de: Decizia nr. 520 din 7 martie 2019, pronuntata de Sectia I civila a Inaltei Curti de Casatie si Justitie

Legislaţie

LEGEA nr. 367/2022 a dialogului social
LEGEA nr. 367/2022 privind dialogul social (Inlocuieste Legea nr. 62/2011) Publicata in MONITORUL ...

Legea 283/2022 privind modificarea Codului muncii si a Codului administrativ
Legea nr. 283/2022 pentru modificarea si completarea Legii nr. 53/2003 - Codul muncii, precum si a O ...

OUG nr. 71/2022 pentru modificarea art. 155 din Codul Penal
Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 71/2022 pentru modificarea art. 155 alin. (1) din Legea nr. 28 ...