Coordonator: Av. Marius-Cătălin Preduţ

Prima pagină » Ştiri juridice » Noi reglementari pentru accelerarea platilor catre subcontractori

Noi reglementari pentru accelerarea platilor catre subcontractori

  Publicat: 18 Jun 2009       1249 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


Act procedural in care procurorul sau organul de urmarire penala consemneaza o dispozitie asupra unor acte sau masuri de urmarire penala.
Organ de stat care exercita puterea executiva, constituit de puterea suprema de stat.
Executivul a adoptat, in sedinta din data de 17 iunie 2009 o Ordonanta de Urgenta care introduce obligativitatea contractorilor de a vira subcontractorilor sumele cuvenite acestora in conturi deschise de catre subcontractori direct la trezoreria statului, a afirmat astazi primul-ministru Emil Boc, la finalul sedintei de guvern.

Alaturi de persoanele fizice, persoanele juridice apar in circuitul civil ca subiecte de drepturi si obligatii. In aceasta calitate, ele au aptitudinea generala si abstracta de a dobandi drepturi si de a-si asuma obligatii si, in virtutea acesteia, pot dobandi drepturi si isi pot asuma obligatii.
Primirea unei sume de bani de la o persoana fizica sau juridica in numerar
Plata efectuata din eroare de catre o persoana pentru o datorie inexistenta sau de care nu era tinuta sa raspunda, avand ca urmare obligatia beneficiarului de a restitui cee ce a primit in mod necuvenit.
Suma de bani sau alte valori pe care o persoana numita creditor o acorda unei alte persoane, numita debitor,
Suma pe care un imprumutat (debitor) o plateste unui imprumutator (creditor), pentru banii imprumutati pe o anumita perioada.
Ceea ce poate fi realizat cu usurinta.
Consum de resurse (mijloace de productie, forta de munca, mijloace banesti) pentru satisfacerea unor necesitati de productie sau individuale.

„Este un mecanism prin care ajutam subcontractorii sa-si primeasca mai repede banii de la contractorii de lucrari, avand in vedere ca am avut mai multe situatii in care banii erau primiti de catre contractorii principali, iar subcontractorii ramaneau neplatiti o perioada foarte lunga de timp”, a spus primul-ministru.

Noile reglementari stabilesc o ordine a efectuarii platilor. Astfel, operatorii economici sau alte persoane juridice imputernicite de acestia vor utiliza sumele incasate in conturile deschise la trezorerie in urmatoarea ordine: pentru achitarea drepturilor de natura salariala, pentru achitarea obligatiilor catre bugetul de stat si celelalte bugete, pentru plata facturilor catre subcontractori, proportional cu gradul de incasare si aferente facturilor recunoscute la plata . Sumele ramase disponibile pot fi virate in conturile deschise la institutiile de credit sau pot fi utilizate pentru efectuarea platilor catre furnizori sau creditori cu conturi deschise la trezoreria statului sau la institutiile de credit, cu conditia ca asupra conturilor respective sa nu fi fost infiintata poprire prin titluri executorii.

Ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea, a precizat ca o alta noutate adusa de actul normative consta in posibilitatea oferita beneficiarilor de fonduri externe nerambursabile postaderare, altii decat operatorii economici, sa deschida conturi in trezoria statului pentru gestionarea sumelor provenite atat din credite externe nerambursabile cat si din sume aferente finantarilor nationale.

O alta prevedere a Ordonantei permite operatorilor economici, beneficiari de fonduri externe nerambursabile postaderare si institutiilor publice finantate integral din venituri publice sa beneficieze de dobanda pentru sumele pastrate in conturi deschise la Trezoreria Statului.


Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.146/2002 privind formarea si utilizarea resurselor derulate prin trezoreria statului, aprobata cu modificari prin Legea nr.201/2003, republicata, reglementeaza categoriile de operatiuni derulate prin trezoreria statului si cadrul legal in care se desfasoara acestea, posibilitatile de fructificare a disponibilitatilor ramase in soldul contului curent general al trezoreriei statului, dispozitii referitoare la bugetul de venituri si cheltuieli al trezoreriei statului.


Citeşte mai multe despre:   

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Articole Juridice

Ce sunt locurile de munca ecologice?
Sursa: EuroAvocatura.ro

Angajatorii au obligatia de a permite salariatilor verificarea sistemului de masurare a duratei timpului de lucru zilnic
Sursa: Curtea de Justitie a Uniunii Europene

Timpul de lucru si perioada de repaus in cazul incheierii mai multor contracte individuale de munca
Sursa: Curtea de Justitie a Uniunii EuropeneJurisprudenţă

Dovada intervalului de timp lucrat. Neimplicarea salariatilor de catre angajator in atestarea nemijlocita a timpului de lucru
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Bucuresti - Decizia civila nr. 6084 din data de 23.12.2019

Sarcina probei incumba angajatorului. Responsabilitatea angajatorului pentru neintocmirea dispozitiilor de plata a salariului
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Iulia - Decizia civila nr. 458 din data de 03 Iunie 2020

Nedepunerea dovezilor privind plata drepturilor salariale face admisibila pierderea procesului de catre angajator. Sarcina probei
Pronuntaţă de: Tribunalul Tulcea - Sentinta civila nr. 65 din data de 23 Ianuarie 2019

Legislaţie

Legea nr. 58/2021. Legea kurzarbeit, de modificare a OUG 211/2020 si OUG 132/2020
Legea 58/2021 pentru aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 211/2020 privind prelungirea a ...

OUG nr. 11/2021 pentru aprobarea schemelor de plati si a unor instrumente de garantare care se aplica in agricultura in anii 2021 si 2022
Ordonanta de urgenta nr. 11/2021 pentru aprobarea schemelor de plati si a unor instrumente de garant ...

HG nr. 4/2021 pentru stabilirea salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata in anul 2021
Hotararea nr. 4/2021 pentru stabilirea salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata Mo ...