din anul 2007, atuul tau de DREPT!
1557 de useri online



Prima pagină » Ştiri juridice » Noi reglementari pentru accelerarea platilor catre subcontractori

Noi reglementari pentru accelerarea platilor catre subcontractori

  Publicat: 18 Jun 2009       1477 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


Act procedural in care procurorul sau organul de urmarire penala consemneaza o dispozitie asupra unor acte sau masuri de urmarire penala.
Organ de stat care exercita puterea executiva, constituit de puterea suprema de stat.
Executivul a adoptat, in sedinta din data de 17 iunie 2009 o Ordonanta de Urgenta care introduce obligativitatea contractorilor de a vira subcontractorilor sumele cuvenite acestora in conturi deschise de catre subcontractori direct la trezoreria statului, a afirmat astazi primul-ministru Emil Boc, la finalul sedintei de guvern.

Alaturi de persoanele fizice, persoanele juridice apar in circuitul civil ca subiecte de drepturi si obligatii. In aceasta calitate, ele au aptitudinea generala si abstracta de a dobandi drepturi si de a-si asuma obligatii si, in virtutea acesteia, pot dobandi drepturi si isi pot asuma obligatii.
Primirea unei sume de bani de la o persoana fizica sau juridica in numerar
Plata efectuata din eroare de catre o persoana pentru o datorie inexistenta sau de care nu era tinuta sa raspunda, avand ca urmare obligatia beneficiarului de a restitui cee ce a primit in mod necuvenit.
Suma de bani sau alte valori pe care o persoana numita creditor o acorda unei alte persoane, numita debitor,
Suma pe care un imprumutat (debitor) o plateste unui imprumutator (creditor), pentru banii imprumutati pe o anumita perioada.
Ceea ce poate fi realizat cu usurinta.
Consum de resurse (mijloace de productie, forta de munca, mijloace banesti) pentru satisfacerea unor necesitati de productie sau individuale.

�Este un mecanism prin care ajutam subcontractorii sa-si primeasca mai repede banii de la contractorii de lucrari, avand in vedere ca am avut mai multe situatii in care banii erau primiti de catre contractorii principali, iar subcontractorii ramaneau neplatiti o perioada foarte lunga de timp�, a spus primul-ministru.

Noile reglementari stabilesc o ordine a efectuarii platilor. Astfel, operatorii economici sau alte persoane juridice imputernicite de acestia vor utiliza sumele incasate in conturile deschise la trezorerie in urmatoarea ordine: pentru achitarea drepturilor de natura salariala, pentru achitarea obligatiilor catre bugetul de stat si celelalte bugete, pentru plata facturilor catre subcontractori, proportional cu gradul de incasare si aferente facturilor recunoscute la plata . Sumele ramase disponibile pot fi virate in conturile deschise la institutiile de credit sau pot fi utilizate pentru efectuarea platilor catre furnizori sau creditori cu conturi deschise la trezoreria statului sau la institutiile de credit, cu conditia ca asupra conturilor respective sa nu fi fost infiintata poprire prin titluri executorii.

Ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea, a precizat ca o alta noutate adusa de actul normative consta in posibilitatea oferita beneficiarilor de fonduri externe nerambursabile postaderare, altii decat operatorii economici, sa deschida conturi in trezoria statului pentru gestionarea sumelor provenite atat din credite externe nerambursabile cat si din sume aferente finantarilor nationale.

O alta prevedere a Ordonantei permite operatorilor economici, beneficiari de fonduri externe nerambursabile postaderare si institutiilor publice finantate integral din venituri publice sa beneficieze de dobanda pentru sumele pastrate in conturi deschise la Trezoreria Statului.


Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.146/2002 privind formarea si utilizarea resurselor derulate prin trezoreria statului, aprobata cu modificari prin Legea nr.201/2003, republicata, reglementeaza categoriile de operatiuni derulate prin trezoreria statului si cadrul legal in care se desfasoara acestea, posibilitatile de fructificare a disponibilitatilor ramase in soldul contului curent general al trezoreriei statului, dispozitii referitoare la bugetul de venituri si cheltuieli al trezoreriei statului.


Citeşte mai multe despre:   

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Articole Juridice

Aspecte practice privind Cercetarea disciplinara a salariatilor
Sursa: MCP Cabinet avocati

Valoarea Tichetelor de masa in anul 2024
Sursa: MCP Cabinet avocati

Valoarea Tichetelor cadou in anul 2024
Sursa: MCP Cabinet avocati



Jurisprudenţă

In cat timp poate fi aplicata o sanctiune disciplinara unui salariat?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Concursul si perioada de proba. Modalitati diferite de verificare a aptitudinilor profesionale ale salariatului
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Executarea catre salariati a obligatiilor de plata ale institutiilor publice. Care sume pot fi esalonate?
Pronuntaţă de: Tribunalul Bucuresti

Legislaţie

OUG 127/2023 pentru modificarea si completarea unor acte normative, prorogarea unor termene, precum si unele masuri bugetare
Ordonanta de urgenta 127/2023 pentru modificarea si completarea unor acte normative, prorogarea unor ...

OUG 128/2023 pentru unele masuri referitoare la salarizarea personalului din invatamant si alte sectoare de activitate bugetara
Ordonanta de urgenta 128/2023 pentru unele masuri referitoare la salarizarea personalului din invata ...

Legea 414/2023 privind desfasurarea actiunilor in reprezentare pentru protectia intereselor colective ale consumatorilor
Legea nr. 414/2023 privind desfasurarea actiunilor in reprezentare pentru protectia intereselor cole ...