Coordonator: Av. Marius-Cătălin Preduţ

Prima pagină » Ştiri juridice » 15 zile de gratie inainte de intrarea in Biroul de Credit

15 zile de gratie inainte de intrarea in Biroul de Credit

  Publicat: 09 Jan 2008       6068 citiri       Sursa: Cotidianul  


Codul muncii comentat Marius-Catalin Predut
1. Din punctul de vedere al drepului civil, dreptul de dispozitie este alcatuit din dreptul de dispozitie materiala si dreptul de dispizitie juridica.
De la 1 martie, romanii vor avea la dispozitie o perioada de 15 zile pentru a isi achita ratele restante inainte de a ajunge in baza de date a Biroului de Credit, noteaza Cotidianul. Prevederea este continuta intr-un ordin al Autoritatii Nationale de Supraveghere a Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP).

Modalitate de plata des utilizata in decontarea platilor interne si internationale, intrucat ofera suficiente garantii, atat vanzatorului cat si cumparatorului:
Una din hotararile judecatoresti, prevazuta in cap. I, t, II, C. proc. pen. partea speciala.
Interval de timp convenit intre imprumutator si imprumutat si cuprins intre momentul utilizarii creditului obtinut si data inceperii rambursarii acestuia.
Una din hotararile judecatoresti, prevazuta in cap. I, t, II, C. proc. pen. partea speciala.
Suma de bani sau alte valori pe care o persoana numita creditor o acorda unei alte persoane, numita debitor,
Modalitate de plata des utilizata in decontarea platilor interne si internationale, intrucat ofera suficiente garantii, atat vanzatorului cat si cumparatorului:
Suma de bani sau alte valori pe care o persoana numita creditor o acorda unei alte persoane, numita debitor,
Suma de bani sau alte valori pe care o persoana numita creditor o acorda unei alte persoane, numita debitor,
Suma de bani sau alte valori care trebuie platite de catre un debitor unei alte persoane,
Organ sau organizatie de stat care desfasoara activitati din domeniul conducerii statului sau al serviciilor publice
Suma de bani sau alte valori pe care o persoana numita creditor o acorda unei alte persoane, numita debitor,
Operatiune prin care o persoana numita imprumutator acorda spre folosinta unei alte persoane, numita imprumutat
"Decizia va deveni functionala la 60 de zile dupa publicarea in Monitorul Oficial, adica la 60 de zile dupa data de 27 decembrie", spune Serban Epure, directorul general al Biroului de Credit . Aceasta decizie poate avea un caracter discriminatoriu in conditiile in care datornicii inregistrati inainte de 1 martie vor ramine in baza de date a Biroului, desi nu au beneficiat de perioada de gratie de 15 zile. Situatia s-ar putea modifica insa si in ceea ce priveste datornicii mai vechi. "Nu am terminat inca analiza, insa in cel mai scurt timp vom lua o decizie si in acest sens", mai spune Epure.

Decizia ANSPDCP stabileste precis ca datele negative (informatii referitoare la intirzierile la plata a obligatiilor decurgind din relatiile de creditare) vor fi transmise la Biroul de Credit doar dupa o notificare cu 15 zile inainte a debitorului. Institutiile financiare pot realiza notificarea in scris, telefonic, prin SMS sau e-mail.

Autoritatea a mai introdus o serie de obligatii bancilor, in sensul informarii clientului, "in mod clar si exact", cu privire la datele cu caracter personal transmise, identitatea biroului sau a birourilor unde sint stocate informatiile, categoriile de participanti la Biroul de Credit, perioada sau perioadele de stocare, precum si la modalitatile concrete de exercitare a dreptului de acces, de interventie si de opozitie, in relatia cu participantul si cu Biroul de Credit .

Foarte multi clienti ai bancilor din Romania au avut de suferit in urma lipsei de informare din partea bancilor. Intr-o astfel de situatie se afla in mod special multe persoane care se trezesc in baza de date a Biroului de Credit fara a avea cunostinta de existenta vreunei restante de orice tip. Din august 2004, de cind este operationala, baza de date a Biroului de Credit a ajuns sa contina 3,8 milioane de persoane inregistrate, majoritatea pe baza informatiilor negative primite de la banci. Vechiul sistem prevede ca oricine are o datorie catre o institutie financiara, parte a sistemului, mai mare de 10 lei si mai veche de 30 de zile este raportat ca fiind restantier. Datele sint stocate la Biroul de Credit timp de 5 ani, iar in aceasta perioada sansele de a mai contracta un imprumut sint substantial reduse.Citeşte mai multe despre:   Comentează: 15 zile de gratie inainte de intrarea in Biroul de Credit
Articole Juridice

Cum isi pot schimba cetatenii romani numele pe cale administrativa?
Sursa:

GDPR aplicat pe cloud storage
Sursa: George Stan, GDPR Advisors

Modul de stabilire a nivelului maxim al salariului de baza pentru personalul incadrat in directiile generale de asistenta sociala si protectia copilul
Sursa:Jurisprudenţă

Cauza CEDO: Hulpe si altii impotriva Romaniei
Pronuntaţă de: Curtea Europeana a Drepturilor Omului

Intinderea rolului activ al judecatorului in administrarea probelor in litigiile de munca
Pronuntaţă de: Curtea de Apel Bucuresti, Sectia a VII-a Conflicte de Munca si Asigurari Sociale

Decizia CCR nr. 387/2018 privind neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 53 alin. (1) teza intai din Codul muncii (varsta de pensionare a femeilor)
Pronuntaţă de: Curtea Constitutionala

Legislaţie

Legea 242/2018 pentru modificarea si completarea statutului judecatorilor si procurorilor
Legea nr. 242 din 12 octombrie 2018 pentru modificarea si completarea Legii nr. 303/2004 privind sta ...

Legea nr. 196/2018 privind infiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari si administrarea condominiilor
Publicata in Monitorul Oficial cu numarul 660 din data de 30 iulie 2018 Parlamentul Romaniei adop ...

Legea nr. 236 din 5 octombrie 2018 privind distributia de asigurari
LEGE nr. 236 din 5 octombrie 2018 privind distributia de asigurari Publicata in Monitorul Oficial ...