Coordonator: Av. Marius-Cătălin Preduţ


Prima pagină » Ştiri juridice » Previziunile de toamna 2009-2011: economia UE pe calea redresarii progresive

Previziunile de toamna 2009-2011: economia UE pe calea redresarii progresive

  Publicat: 04 Nov 2009       1533 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


Conform previziunilor de toamna ale Comisiei, economia UE va iesi din criza in a doua jumatate a acestui an, desi pe 2009 in ansamblu se prevede totusi o scadere a PIB-ului cu aproximativ 4%. Se preconizeaza o redresare progresiva, PIB-ul urmand sa creasca, potrivit previziunilor, cu % in 2010 si cu aproximativ 1% in 2011.

Modalitate a actului juridic, obligatie, care consta intr-un eveniment viitor si sigur, care suspenda, pana la indeplinirea lui, punerea in executare a actului sau exigibilitatea obligatiei, termen suspensiv,
Suma stabilita de banca de comun acord cu clientul cu ocazia incheierii contractului de credit,
Pierderea increderii in moneda unei tari sau in alte active financiare ale acesteia,
Modalitate a actului juridic, obligatie, care consta intr-un eveniment viitor si sigur, care suspenda, pana la indeplinirea lui, punerea in executare a actului sau exigibilitatea obligatiei, termen suspensiv,
Ansamblu de conditii si elemente naturale qle Terrei: aerul, apa, solul si subsolul, toate straturile atmosferice, toate materiile organice si anorganice, precum si fiintele vii, sistemele naturale n interactiune cuprinzand elementele enumerate anterior, inclusiv valorile materiale si spirituale.
(Financial ratios) Indicatori folositi de catre analisti, investitori sau manageri de portofoliu
Denumire data monedei unice europene.
Modalitate a actului juridic, obligatie, care consta intr-un eveniment viitor si sigur, care suspenda, pana la indeplinirea lui, punerea in executare a actului sau exigibilitatea obligatiei, termen suspensiv,
Intreprindere care cumpara sau sconteaza facturile de la un fabricant sau de la un vanzator si urmareste incasarea pretului de la clienti.
1. Din punct de vedere filozofic, acel fenomen care produce, genereaza efectul. Fenomenul care determina nasterea altui fenomen.
Orice munca sau serviciu impus unei persoane sub amenintare ori pentru care persoana nu si-a exprimat consimtamantul in mod liber.
Intreprindere care cumpara sau sconteaza facturile de la un fabricant sau de la un vanzator si urmareste incasarea pretului de la clienti.
Modalitate a actului juridic, obligatie, care consta intr-un eveniment viitor si sigur, care suspenda, pana la indeplinirea lui, punerea in executare a actului sau exigibilitatea obligatiei, termen suspensiv,
Termen folosit in t. VIII, art. 145, C. pen., partea generala, prin el intelegandu-se tot ce priveste autoritatile publice,
Suma stabilita de banca de comun acord cu clientul cu ocazia incheierii contractului de credit,
Denumire data monedei unice europene.
Teritoriile delimitate geografic, in cuprinsul carora se afla elemente sau ansambluri ale patrimoniului natural sau cultural cu valoare deosebita.
Schimbarea care se produce in realitatea obiectiva datorita unei cauze. Rezultatul.
Dezechilibru de ansamblu al economiei care consta in aparitia sau cresterea discrepantei dintre masa monetara si oferta de bunuri fata de situatia existenta anterior.


Relansarea pe termen scurt a activitatii economice este rezultatul imbunatatirii mediului extern si a conditiilor financiare, precum si al masurilor strategice puse in aplicare in domeniul fiscal si monetar. In continuare, exista o serie de factori care urmeaza sa diminueze cererea privata si, implicit, vigoarea redresarii. In special, conditiile pe piata fortei de munca vor ramane nefavorabile, rata somajului urmand sa atinga 10A% in UE, potrivit prognozei. De asemenea, se preconizeaza o crestere a deficitului public, care va ajunge la 7A% din PIB in 2010, pentru a scadea apoi putin in 2011 datorita relansarii activitatii economice si sistarii treptate a masurilor temporare.

aEconomia UE iese din criza . Acest fapt se datoreaza in buna parte masurilor ambitioase luate de guverne, de bancile centrale si de UE, care nu numai ca au prevenit colapsul sistemic, dar au si impulsionat redresarea. Mai sunt insa destule obstacole de depasit. Pentru a mentine impulsul si a asigura o redresare sustenabila, este esential sa implementam in intregime toate masurile anuntate si sa ducem la bun sfarsit procesul de asanare a sectorului bancar. De asemenea, trebuie sa incepem sa privim mai mult pe termen mediu si sa cautam cele mai bune metode de combatere a efectelor negative ale crizei asupra pietelor fortei de munca, asupra finantelor publice si asupra cresterii potentiale.a, a declarat JoaquAn Almunia, comisarul pentru afaceri economice si monetare.

Dupa ce a trecut prin cea mai profunda, mai indelungata si mai extinsa criza din istoria sa, economia UE a ajuns la un punct de rascruce. In ultimele luni s-a observat o ameliorare sensibila a situatiei economice si a conditiilor financiare, datorata, in mare parte, masurilor de politica fiscala si monetara fara precedent care s-au luat. O serie de indicatori financiari au revenit la nivelurile anterioare crizei si incepe sa se reinstaureze increderea. De asemenea, s-au ameliorat perspectivele comerciale si de crestere economica la nivel mondial, in special in cazul economiilor de piata emergente. In acest context si avand in vedere ajustarea favorabila a stocurilor, se estimeaza ca in a doua jumatate a acestui an cresterea PIB-ului va reveni pe o traiectorie pozitiva in UE si in zona euro.

Perspective de redresare progresiva

Imbunatatirea perspectivelor pe termen scurt in UE si in exterior este, in parte, rezultatul unor factori temporari. O data cu estomparea efectului acestora in cursul anului 2010, activitatea mondiala va trece probabil printr-o perioada dificila. Prin urmare, conform estimarilor, cresterea exporturilor UE nu se va ameliora decat progresiv in perioada prognozata. De asemenea, cererea interna se va confrunta cu o serie de constrangeri. Avand in vedere utilizarea redusa a capacitatilor, perspectivele relativ anemice de crestere a cererii, progresul limitat al rentabilitatii si cresterea inca moderata a creditelor, se preconizeaza ca sectorul investitiilor nu se va redresa decat in 2011. Desi consumul privat s-a dovedit a fi un factor stabilizator in timpul recesiunii, in perioada urmatoare, gospodariile isi vor reduce cheltuielile din nevoia de a-si reface bugetele si din cauza perspectivelor nefavorabile de pe piata fortei de munca . Un alt factor restrictiv este impactul negativ estimat al crizei financiare asupra potentialului de productie. Astfel, conform prognozei, dupa o prima faza ascendenta, va avea loc o usoara incetinire a cresterii PIB-ului in UE si in zona euro, urmata de o revenire in a doua jumatate a anului 2010 si ulterior.Piata fortei de munca si finantele publice sub presiune

Cu toate ca piata comunitara a fortei de munca s-a dovedit mai rezistenta in perioada crizei decat era de asteptat (in mare parte datorita masurilor de politica pe termen scurt, reformelor din trecut si mentinerii locurilor de munca in unele state membre), se preconizeaza o scadere mai accentuata a ratei de ocupare a fortei de munca in trimestrele urmatoare. Potrivit estimarilor, anul acesta va avea loc o scadere de aproximativ 2A% a ratei de ocupare a fortei de munca, iar in 2010, o scadere suplimentara de 1A%. Situatia in sectorul ocuparii fortei de munca se va stabiliza probabil progresiv spre sfarsitul anului 2010 si inceputul anului 2011, o data cu consolidarea redresarii.

Grav afectate au fost si finantele publice. Potrivit estimarilor, deficitul public se va tripla anul acesta in UE (atingand aproape 7% din PIB, fata de 2A% in 2008) si va continua sa creasca, ajungand la aproximativ 7A% in 2010. Aceasta deteriorare a fost provocata, in parte, de functionarea stabilizatorilor automati si de masurile discretionare adoptate pentru a sprijini economia, dar reflecta si o scadere anormal de drastica a veniturilor, ca reactie la incetinirea cresterii economice. Se asteapta ca in 2011 deficitul sa scada putin sub pragul de 7% din PIB, datorita relansarii activitatii economice si sistarii masurilor temporare. Cu toate acestea, rata datoriei va continua sa creasca.

Inflatia se mentine moderata


Potrivit estimarilor, in UE si in zona euro inflatia va reincepe sa creasca de la nivelul foarte redus din prezent, dar se va mentine moderata in perioada prognozata Se preconizeaza ca, in medie, inflatia IAPC va depasi cu putin procentul de 1% in 2010, ajungand la aproximativ 1A% in 2011 in ambele zone . Cresterea preturilor la produsele de baza risca sa exercite presiuni ascendente asupra inflatiei, insa activitatea economica precara si majorarea nesemnificativa a salariilor ar trebui sa aiba un efect moderator.

Incertitudinile persista


In contextul iesirii din criza, perspectivele economice europene sunt foarte incerte si supuse unor riscuri deloc neglijabile, dar in mare masura echilibrate. Procesul de redresare ar putea surprinde prin amploarea sa, daca masurile strategice vor contribui intr-un mod mai eficient decat s-a presupus la consolidarea sistemului financiar si la ameliorarea climatului de incredere sau daca cererea la nivel mondial va creste peste asteptari.Pe de alta parte, criza fortei de munca si constrangerile din sectorul investitiilor ar putea exercita un impact mai puternic decat era de asteptat.Mai mult, este posibil ca sectorul bancar, sub rezerva corectarii propriului bilant, sa nu poata sprijini eficient redresarea economica.Riscurile care planeaza asupra prognozei de inflatie sunt, de asemenea, in mare masura echilibrate.Citeşte mai multe despre:   

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Articole Juridice

Concedierea Salariatilor. Modalitati de incetare a CIM si contestarea deciziei de concediere
Sursa: MCP Cabinet avocati

Interdictia suprapunerii programului de lucru in cazul salariatilor cu mai multe locuri de munca
Sursa: Avocat Marius-Catalin Predut

Calculul termenului de preaviz la concedierea salariatului. Aspecte practice si procedurale
Sursa: MCP Cabinet avocatiJurisprudenţă

Transmitere fictiva a partilor sociale in scopul sustragerii de la urmarirea penala
Pronuntaţă de: R O M A N I A INALTA CURTE DE CASATIE SI JUSTITIE Sectia Penala Decizia nr. 433/RC/2021

Contestatie pentru depasirea termenului de redactare a unei decizii penale
Pronuntaţă de: INALTA CURTE DE CASATIE SI JUSTITIE Sectia Penala Decizia nr. 549/2021

Cerere de recurs semnata electronic. Nulitatea recursului
Pronuntaţă de: Decizia nr. 520 din 7 martie 2019, pronuntata de Sectia I civila a Inaltei Curti de Casatie si Justitie

Legislaţie

HG privind stabilirea salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata de la 1 octombrie 2023
HOTARAREA de Guvern pentru stabilirea salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata ...

O.U.G. nr. 42 din 24 mai 2023
pentru modificarea si completarea Legii nr. 367/2022 privind dialogul social si a Legii nr. 53/2003 ...

DIRECTIVA (UE) 2019/1152 din 20 iunie 2019 privind transparenta si previzibilitatea conditiilor de munca in Uniunea Europeana
DIRECTIVA (UE) 2019/1152 din 20 iunie 2019 privind transparenta si previzibilitatea conditiilor de m ...