Coordonator: Av. Marius-Cătălin Preduţ

Prima pagină » Ştiri juridice » Oficialii europeni standardizeaza viramentele bancare in euro

Oficialii europeni standardizeaza viramentele bancare in euro

  Publicat: 29 Jan 2008       1992 citiri       Sursa: NewsIn  


Dupa introducerea monedei unice, care a simplificat tranzactiile in zona euro, oficialii europeni vor sa simplifice si alte forme de plata, o prima etapa fiind inceputa luni, prin lansarea unui instrument standardizat pentru viramentele bancare, in incercarea de a inlesni plata prin card, scrie AFP.

Operatiune de transferare a unei sume din contul bancar al unui titular in contul bancar al altui titular.
Din punctul de vedere al resurselor umane, o persoana care conduce o institutie, o intreprindere, o publicatie etc. sau un sector al acestora; functie detinuta de aceasta persoana.
Denumire data monedei unice europene.
Socoteala scrisa sub forma de balanta cu doua parti (debit si credit) care reflecta valoric si uneori in unitati naturale, in ordine cronologica si sistematica,
Socoteala scrisa sub forma de balanta cu doua parti (debit si credit) care reflecta valoric si uneori in unitati naturale, in ordine cronologica si sistematica,
Vezi Domiciliu conventional.
In sens general, cheltuiala in bani ce trebuie suportata pentru a putea beneficia de un bun sau serviciu.
1. Datoria persoanei creditate.
Document justificativ care sta la baza operatiunilor de vanzare - cumparare, emisa de catre furnizor si care cuprinde:
Socoteala scrisa sub forma de balanta cu doua parti (debit si credit) care reflecta valoric si uneori in unitati naturale, in ordine cronologica si sistematica,
Specialist cu o competenta profesionala deosebita care poate fi desemnat de catre organul de urmarire penala ori de catre organul de jurisdictie pentru a efectua lucrari sau a da lamuririle necesare asupra unor situatii de fapt, in vederea rezolvarii unui proces. In activitatea sa expertul nu transeaza conflicte si nici nu arbitreaza interese, ci executa analize, investigatii, calcule, formuland evaluari, precieri si concluzii in legatura cu situatia respectiva.
Partea introductive a hotararii judecatoresti, care cuprinde: denumirea instantei; ziua, luna si anul sedintei de judecata, cu mentiunea daca aceasta a fost sau nu publica; numele si prenumele judecatorilor,
Denumire data monedei unice europene.
Expresie baneasca a valorii marfii ori suma care se plateste pentru un bun transmis, o lucrare sau o prestare de servicii.
1. Datoria persoanei creditate.
Partea introductive a hotararii judecatoresti, care cuprinde: denumirea instantei; ziua, luna si anul sedintei de judecata, cu mentiunea daca aceasta a fost sau nu publica; numele si prenumele judecatorilor,
Semne utilizate de intreprinderi, de fabrici, de comert sau de servici, pentru a deosebi produsele, lucrarile si serviciile lor de cele identice sau similare ale altor intreprinderi si pentru a stimula imbunatatirea calitatii produselor, lucrarilor si serviciilor.
Suma de bani sau alte valori pe care o persoana numita creditor o acorda unei alte persoane, numita debitor,
Banca Centrala Europeana (BCE)a fost inaugurata pe 30 iunie 1998. De la 1 ianuarie 1999 a preluat responsabilitatea implementarii politicii monetare europene, asa cum este definita de Sistemul European al Bancilor Centrale (SEBC).
Unitate economica autonoma de productie, de constructii, de circulatia marfurilor, de transporturi
"Dupa modelul platilor cu monede sau bancnote de euro, nu va mai exista nicio diferenta intre un virament bancar de la Roma la Frankfurt sau de la Viena la Salzburg", a declarat un membru director al Bancii Centrale Europene (BCE), Gertrude Tumpel-Gugerell, in cadrul prezentarii acestei initiative.

Zona Unica de Plati in Euro (SEPA) acopera zona euro, insa si celelalte state ale Uniunii Europene (UE), precum si Norvegia, Lichtenstein, Islanda si Elvetia.

Obiectivul este ca, in trei ani, sa poata fi folosit un singur cont bacar pentru realizarea tuturor operatiunilor in euro: viramente, extrageri si plati prin card, fara sa se tina cont de domiciliu . Operatiunea va fi la fel de simpla, de sigura si la acelasi cost cu cele nationale.

In prezent, este imposibil, de exemplu, sa fie achitata prin debit direct o factura telefonica dintr-un cont bancar deschis intr-o alta tara europeana.

"Schimbarea nu va fi brusca, trecerea se va face treptat in urmatorii trei ani", a explicat un expert european. "Mijloacele de plata SEPA vor fi introduse progresiv si vor coexista, pentru o perioada, cu actualele sisteme nationale", a adaugat acesta.

Sistemul standardizat de viramente a fost cel mai simplu de pus in practica. O reglementare din 2001 obliga, deja, bancile sa factureze toate viramentele in euro din spatiul UE la acelasi pret cu cel national.

Un mecanism european de debit direct va fi pus in practica cel tarziu pe 1 noiembrie 2009. Cea de-a treia etapa, ce va marca sfarsitul cartilor de credit "nationale", este planificata pentru sfarsitul lui 2010.

Comisia Europeana si Banca Centrala Europeana (BCE) au cerut bancilor sa faca eforturi pentru a permite utilizatorilor sa treaca rapid la noile instrumete de plata SEPA, printr-un comunicat publicat luni.


Citeşte mai multe despre:   

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Articole Juridice

Salariatii NU pot fi obligati sa suporte cheltuielile cu testele PCR impuse de catre angajatori
Sursa: Avocat Marius-Catalin Predut

Cesiunea de creanta. Efectele asupra executarii silite
Sursa: avocat Andreea-Cristina Deaconu | MCP Cabinet avocati

Despagubirile datorate de institutiile publice ca urmare a concedierilor abuzive. Plata integrala sau esalonare pe 5 ani?
Sursa: avocat Emilia Alexandra Ioana | MCP Cabinet avocatiJurisprudenţă

Alegerea perioadei care se ia in considerare la stabilirea bazei de calcul al pensiei militare de stat se poate face o singura data
Pronuntaţă de: Decizia civila nr. 7783/28.11.2018 a Curtii de Apel Galati

Angajatorul are dreptul de a-si organiza activitatea insa aceasta nu inseamna ca prin reorganizare se poate modifica contractul individual de munca al
Pronuntaţă de: Decizia civila nr.569/04.10.2017 a Curtii de Apel Galati

Legislatia pensiilor militare are un caracter special, derogatoriu, si nu poate fi completata cu dispozitiile Legii nr. 263/2010
Pronuntaţă de: Decizia civila nr.620/18.10.2018 a Curtii de Apel Galati

Legislaţie

Codul deontologic al medicului stomatolog, din 09.07.2021
Codul deontologic al medicului stomatolog, din 09.07.2021 Publicat in Monitorul Oficial, Partea I ...

OUG 68/2021 pentru eliberarea, verificarea si acceptarea certificatului digital al Uniunii Europene privind COVID
ORDONANTA DE URGENTA nr. 68 din 29 iunie 2021 privind adoptarea unor masuri pentru punerea in aplica ...

Legea nr. 163/2021 privind adoptarea unor masuri referitoare la infrastructuri informatice si de comunicatii de interes national si conditiile impleme
Legea nr. 163/2021 privind adoptarea unor masuri referitoare la infrastructuri informatice si de com ...