Coordonator: Av. Marius-Cătălin Preduţ

Prima pagină » Ştiri juridice » Schimb de bune practici in domeniul investigarii si judecarii faptelor de coruptie

Schimb de bune practici in domeniul investigarii si judecarii faptelor de coruptie

  Publicat: 01 Mar 2010       897 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


Compartiment de munca in structura de productie a unei unitati economice, constituit dintr-un ansamblu de locuri de munca amplasate in acelasi spatiu,
In zilele de 25 si 26 februarie 2010, Ministerul Justitiei a organizat un atelier de lucru privind schimbul de bune practici in domeniul investigarii si judecarii faptelor de mare coruptie.

Cale de atac; actiune introdusa la instanta judecatoreasca superioara celei care a pronuntat o hotarare in prima instanta, prin care se solicita anularea hotararii judecatoresti si judecarea in fond a cauzei; cerere de apel
Forma specifica a motivatiei care consta in orientarea activa si durabila a persoanei spre anumite domenii de activitate, fiind cel mai puternic mobil al actiunilor omenesti.
Concept utilizate de stiintele comportamentale (psihologie, sociologie, psihologie judiciara), prin el intelegandu-se ansamblul actelor, reactiilor (glandulare, motorii, afective, verbale) prin care o persoana raspunde intr-o imprejurare data la solicitarile mediului inconjurator.
Suma de bani aflata intr-un depozit la tras-banca-, pe baza careia titularul contului poate emite un cec sau o cambie,
Potrivit Legii 213/1998 privind proprietatea publica si regimul juridic al acesteia, totalitatea bunurilor care formeaza obiectul dreptului de proprietate publica.
Ansamblu unitar al regulilor de conduita obligatorii, susceptibile de a fi aduse la indeplinire prin puterea de stat.
Este organul judiciar ce face parte din structura Ministerului Public, incadrat cu procurori care exercita atributiile ce revin acestui minister.
Ansamblu unitar al regulilor de conduita obligatorii, susceptibile de a fi aduse la indeplinire prin puterea de stat.
Potrivit Legii 213/1998 privind proprietatea publica si regimul juridic al acesteia, totalitatea bunurilor care formeaza obiectul dreptului de proprietate publica.

La eveniment au participat experti din Germania (directorul Biroului European de cooperare regionala din Maastricht, procuror; procurorul sef al Unitatii de Combatere a Criminalitatii Organizate din Dusseldorf si vicepresedintele Curtii de Apel din Koln), precum si procurori si judecatori romani implicati in investigarea si judecarea cauzelor de coruptie.

In cadrul atelierului, au fost abordate teme de interes precum: indicatorii unui comportament corupt; adunarea, analizarea, procesarea si folosirea informatiilor in cursul urmaririi penale; investigatiile sub acoperire a€“ agentul provocator; linii directoare privind aplicarea pedepselor in cauzele de coruptie; modalitati de confiscare a bunurilor, precum si aspecte privind cooperarea internationala in domeniu .

Evenimentul a fost organizat in cadrul proiectului de infratire institutionala Facilitatea de Tranzitie RO 2007 IB/JH/10 TL, a€śSprijinirea schimbului de bune practici in domeniul investigarii si judecarii faptelor de (mare) coruptiea€ť, derulat de Ministerul Justitiei si avand drept beneficiari Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, Directia Nationala Anticoruptie si Consiliul Superior al Magistraturii.

Proiectul, avand o durata de 6 luni, este implementat in colaborare cu Fundatia Germana pentru Cooperare Juridica Internationala si are drept obiectiv imbunatatirea metodelor de investigatie si solutionare a cauzelor de mare coruptie in Romania, prin intermediul schimbului de bune practici in domeniu intre magistratii romani si magistrati din statul partener si alte State Membre UE. In cadrul proiectului, vor mai avea loc alte trei intalniri cu judecatorii si procurorii din tara, intalniri care vor fi organizate la Cluj, Timisoara si Iasi.

Rezultatul final al proiectului va fi un raport elaborat pe baza observatiilor desprinse in cadrul atelierelor de lucru, care va cuprinde concluziile, recomandarile si bunele practici in domeniu . Raportul va fi distribuit practicienilor si va fi postat pe site-ul Ministerului Justitiei.Citeşte mai multe despre:    Judecatori    Procurori    Coruptie    Ministerul Justitiei

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte titluri

Judecatori eliberati din functie la data de 16 iunie 2020
17 Jun 2020 | 62

Impactul starii de urgenta asupra Justitiei
16 Mar 2020 | 491

Tribunalul Bucuresti isi suspenda activitatea, termenele vor fi preschimbate
11 Mar 2020 | 503

Judecatori eliberati din functie la data de 02 martie 2020
03 Mar 2020 | 475

Judecatori si Procurori eliberati din functie la data de 28 februarie 2020
29 Feb 2020 | 496

Procurori eliberati din functie la data de 28 februarie 2020
29 Feb 2020 | 464Articole Juridice

O reglementare nationala poate sa prevada un termen de prescriptie pentru actiunea in restituire intemeiata pe o clauza abuziva dintr-un contract incheiat intre un profesionist si un consumator
Sursa: EuroAvocatura.ro

Exercitarea autoritatii parintesti exclusiv de catre unul dintre parinti in contextul divortului
Sursa: avocat Andreea-Cristina Deaconu | MCP Cabinet avocati

Emiterea ordinului de protectie. Conditii si Solutii jurisprudentiale
Sursa: avocat Emilia Alexandra Ioana | MCP Cabinet avocati

Deschiderea succesiunii si dezbaterea succesiunii. Modalitati de dezbatere a succesiunii
Sursa: avocat Emilia Alexandra Ioana | MCP Cabinet avocati

Jurisprudenţă

Carantina nelegala. Ordonanta presedintiala privind incetarea de indata a masurii carantinarii institutionalizate
Pronuntaţă de: Judecatoria BAIA MARE - SENTINTA CIVILA NR. 3787- Sedinta publica din 18 iunie 2020

Conflict de interese. Folosirea functiei pentru favorizarea unor persoane
Pronuntaţă de: I.C.C.J., Sectia penala, decizia nr. 69/RC din 20 februarie 2020

Dezbaterile in fata completului de divergenta pot avea ca obiect exclusiv chestiunea cu privire la care instanta a constatat ivirea divergentei
Pronuntaţă de: Inalta Curte de Casatie si Justitie - ICCJSectia I civila, decizia nr. 1626 din 3 octombrie 2019

Folosirea unui inscris falsificat in fata unei instante de judecata, in scopul obtinerii unui folos patrimonial injust, nu realizeaza elementele de tipicitate ale infractiunii de inselaciune
Pronuntaţă de: Inalta Curte de Casatie si Justitie - Sectia penala, decizia nr. 268/RC din 25 iunie 2019