din anul 2007, atuul tau de DREPT!
1934 de useri online



Prima pagină » Ştiri juridice » Presedintele Basescu a promulgat legea de respingere a OUG privind deconcentratele

Presedintele Basescu a promulgat legea de respingere a OUG privind deconcentratele

  Publicat: 15 Mar 2010       1446 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


Traian Basescu, politician roman, s-a nascut in data de 4 noiembrie 1951, Basarabi, azi Murfatlar, judetul Constanta.
Presedintele Traian Basescu a semnat, vineri, decretul privind promulgarea Legii pentru respingerea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 37/2009, privind unele masuri de imbunatatire a activitatii administratiei publice.
Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 37/2009 privind deconcentratele a fost declarata neconstitutionala in octombrie 2009.

Act procedural in care procurorul sau organul de urmarire penala consemneaza o dispozitie asupra unor acte sau masuri de urmarire penala.
Comune, orase, municipii si judete.
Act procedural in care procurorul sau organul de urmarire penala consemneaza o dispozitie asupra unor acte sau masuri de urmarire penala.
Denumire a Camerei inferioare a Parlamentului in unele tari
Act normativ emis de catre organul legislativ al puterii de stat (in Romania acesta este Parlamentul), ce cuprinde norme generale, de conduita, obligatorii si impersonale.
Unica autoritate de justitie din Romania, garantul suprematiei Constitutiei, care se supune numai Constitutiei si legii sale de organizare si functionare.
Act normativ emis de catre organul legislativ al puterii de stat (in Romania acesta este Parlamentul), ce cuprinde norme generale, de conduita, obligatorii si impersonale.
Desemneaza o forma de acord de asociere intre UE si statele din Europa Centrala,Orientala si Baltica (art. 38 din tratatul CE). Obiectivul sau il constituie pregatirea aderarii la UE a statului asociat si se bazeaza pe respectarea principiilor drepturilor omului, democratiei, statului de drept si economiei de piata.
Act normativ emis de catre organul legislativ al puterii de stat (in Romania acesta este Parlamentul), ce cuprinde norme generale, de conduita, obligatorii si impersonale.

Curtea Constitutionala a apreciat ca ordonanta exprima o tendinta de politizare a structurilor guvernamentale din unitatile administrativ-teritoriale, mai precis la nivelul judetelor, si pune in discutie regimul constitutional si legal actual al functiei publice.

In 25 iunie 2009, deputatii PNL si UDMR au contestat la CCR legea de aprobare a OUG nr. 37/2009 privind deconcentratele. In textul sesizarii, printre criticile de neconstitutionalitate aduse acestui act normativ, se sustinea si faptul ca ordonanta are consecinte asupra bugetului de stat, iar Guvernul nu a realizat studiul impactului economic al legii. Pe 14 decembrie 2009, Senatul, in calitate de prima Camera sesizata, a reexaminat legea in raport de decizia Curtii Constitutionale si a adoptat Legea pentru respingerea OUG. Proiectul a fost adoptat ulterior si de Camera Deputatilor.

Ulterior, Guvernul a anuntat ca va initia un proiect de lege care sa raspunda observatiilor facute de Curtea Constitutionala . Astfel, pe 5 februarie, Guvernul a aprobat un proiect de lege privind numirea sefilor de servicii deconcentrate, precizand ca noul text pune in acord prevederile actului normativ al Executivului cu decizia Curtii Constitutionale. Pe 22 februarie, plenul Senatului a aprobat noul proiect de lege al Guvernului de modificare a Statutului functionarilor publici.



Citeşte mai multe despre:    OUG 37/2009    Curtea Constitutionala    Statutul functionarilor publici

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte titluri

CCR: Sanctionarea cu revocarea din functie a Avocatului Poporului trebuie sa aiba la baza criterii obiective
30 Jun 2021 | 1075

CCR: Convertirea dreptului de folosinta in drept de proprietate in cazul cetatenilor straini si apatrizilor
17 Jun 2020 | 2055

[CUM A FOST] UpDate Work (IV): Reorganizarea activitatii angajatorilor impusa de criza CoVID-19
29 Apr 2020 | 2046

Un alt Cod administrativ al Romaniei a fost propus in Senat pentru dezbatere
02 Nov 2019 | 1494

CCR: decontarea cheltuielilor de transport pentru elevi "pe baza de abonament" - neconstitutionala
19 Oct 2019 | 1034

CCR: dispozitiile art. 62 alin. (1) si (3) din Legea notarilor publici (in forma anterioara) sunt neconstitutionale
09 Oct 2019 | 1317



Articole Juridice

Nelegalitatea proceselor-verbale de constatare si sanctionare a contraventiilor aplicate conform O.U.G. nr. 129/2021
Sursa: avocat Andreea-Cristina Deaconu | MCP Cabinet avocati

Ce se intampla cu sumele achitate in temeiul unui act administrativ fiscal anulat. Poate instanta dispune direct restituirea lor?
Sursa: Alex Slujitoru si Cristiana Ionescu, Avocati, Radu si Asociatii SPRL

Despagubirile datorate de institutiile publice ca urmare a concedierilor abuzive. Plata integrala sau esalonare pe 5 ani?
Sursa: avocat Emilia Alexandra Ioana | MCP Cabinet avocati

Dialogurile MCP � Oportunitatea reorganizarii angajatorului vs. Legalitarea concedierii salariatilor
Sursa: Avocat Marius-Catalin Predut

Jurisprudenţă

Instanta in fata careia se invoca exceptia de neconstitutionalitate nu are atributii de jurisdictie constitutionala
Pronuntaţă de: INALTA CURTE DE CASATIE SI JUSTITIE Sectia a II-a civila Decizia nr. 132/2019

Decizia CCR nr. 466/2019 - admiterea obiectiei de neconstitutionalitate a Legii pentru modificarea si completarea Legii nr. 286/2009 privind Codul penal, precum si a Legii nr. 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea si sanctionarea faptelor de coruptie
Pronuntaţă de: Curtea Constitutionala a Romaniei

Decizia nr. 439/2019 referitoare la obiectia de neconstitutionalitate a Legii pentru modificarea art. 109 din Codul Rutier
Pronuntaţă de: Curtea Constitutionala a Romaniei

Decizia Curtii Constitutionale nr. 800/2018 referitoare la respingerea exceptiei de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 274 din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii
Pronuntaţă de: Curtea Constitutionala a Romaniei