Coordonator: Av. Marius-Cătălin Preduţ

Prima pagină » Ştiri juridice » Presedintele Basescu a promulgat legea de respingere a OUG privind deconcentratele

Presedintele Basescu a promulgat legea de respingere a OUG privind deconcentratele

  Publicat: 15 Mar 2010       1202 citiri       Sursa: EuroAvocatura.ro  


Traian Basescu, politician roman, s-a nascut in data de 4 noiembrie 1951, Basarabi, azi Murfatlar, judetul Constanta.
Presedintele Traian Basescu a semnat, vineri, decretul privind promulgarea Legii pentru respingerea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 37/2009, privind unele masuri de imbunatatire a activitatii administratiei publice.
Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 37/2009 privind deconcentratele a fost declarata neconstitutionala in octombrie 2009.

Act procedural in care procurorul sau organul de urmarire penala consemneaza o dispozitie asupra unor acte sau masuri de urmarire penala.
Comune, orase, municipii si judete.
Act procedural in care procurorul sau organul de urmarire penala consemneaza o dispozitie asupra unor acte sau masuri de urmarire penala.
Denumire a Camerei inferioare a Parlamentului in unele tari
Act normativ emis de catre organul legislativ al puterii de stat (in Romania acesta este Parlamentul), ce cuprinde norme generale, de conduita, obligatorii si impersonale.
Unica autoritate de justitie din Romania, garantul suprematiei Constitutiei, care se supune numai Constitutiei si legii sale de organizare si functionare.
Act normativ emis de catre organul legislativ al puterii de stat (in Romania acesta este Parlamentul), ce cuprinde norme generale, de conduita, obligatorii si impersonale.
Desemneaza o forma de acord de asociere intre UE si statele din Europa Centrala,Orientala si Baltica (art. 38 din tratatul CE). Obiectivul sau il constituie pregatirea aderarii la UE a statului asociat si se bazeaza pe respectarea principiilor drepturilor omului, democratiei, statului de drept si economiei de piata.
Act normativ emis de catre organul legislativ al puterii de stat (in Romania acesta este Parlamentul), ce cuprinde norme generale, de conduita, obligatorii si impersonale.

Curtea Constitutionala a apreciat ca ordonanta exprima o tendinta de politizare a structurilor guvernamentale din unitatile administrativ-teritoriale, mai precis la nivelul judetelor, si pune in discutie regimul constitutional si legal actual al functiei publice.

In 25 iunie 2009, deputatii PNL si UDMR au contestat la CCR legea de aprobare a OUG nr. 37/2009 privind deconcentratele. In textul sesizarii, printre criticile de neconstitutionalitate aduse acestui act normativ, se sustinea si faptul ca ordonanta are consecinte asupra bugetului de stat, iar Guvernul nu a realizat studiul impactului economic al legii. Pe 14 decembrie 2009, Senatul, in calitate de prima Camera sesizata, a reexaminat legea in raport de decizia Curtii Constitutionale si a adoptat Legea pentru respingerea OUG. Proiectul a fost adoptat ulterior si de Camera Deputatilor.

Ulterior, Guvernul a anuntat ca va initia un proiect de lege care sa raspunda observatiilor facute de Curtea Constitutionala . Astfel, pe 5 februarie, Guvernul a aprobat un proiect de lege privind numirea sefilor de servicii deconcentrate, precizand ca noul text pune in acord prevederile actului normativ al Executivului cu decizia Curtii Constitutionale. Pe 22 februarie, plenul Senatului a aprobat noul proiect de lege al Guvernului de modificare a Statutului functionarilor publici.Citeşte mai multe despre:    OUG 37/2009    Curtea Constitutionala    Statutul functionarilor publici

Consultă un avocat online
MCP Cabinet avocati - Specializati in litigii de munca, comerciale, civile si de natura administrativa.

Alte titluri

CCR: Convertirea dreptului de folosinta in drept de proprietate in cazul cetatenilor straini si apatrizilor
17 Jun 2020 | 886

[CUM A FOST] UpDate Work (IV): Reorganizarea activitatii angajatorilor impusa de criza CoVID-19
29 Apr 2020 | 1444

Un alt Cod administrativ al Romaniei a fost propus in Senat pentru dezbatere
02 Nov 2019 | 1097

CCR: decontarea cheltuielilor de transport pentru elevi "pe baza de abonament" - neconstitutionala
19 Oct 2019 | 517

CCR: dispozitiile art. 62 alin. (1) si (3) din Legea notarilor publici (in forma anterioara) sunt neconstitutionale
09 Oct 2019 | 851

CCR: reluarea cauzei din faza judecatii in prima instanta ca urmare a redeschiderii procesului penal pentru persoanele condamnate judecate in lipsa - neconstitutionala
09 Oct 2019 | 515Articole Juridice

Dobandirea calitatii de notar public de catre judecatorii Curtii Constitutionale. Studiu de caz
Sursa: Dobre Ion

Discriminarea, victimizarea si hartuirea la locul de munca. Modificarile si completarile aduse Codului muncii prin Legea 151/2020
Sursa: avocat Andreea-Cristina Deaconu | MCP Cabinet avocati

Legalitatea sanctiunilor contraventionale/amenzilor aplicate pe durata starii de urgenta, conform OUG 1/1999
Sursa: avocat Gales Iulian | MCP Cabinet avocati

Incidenta Deciziei CCR nr. 279/2015 asupra contractelor de munca suspendate la data pronuntarii. Neretroactivitate si neconstitutionalitate
Sursa: Irina Maria Diculescu

Jurisprudenţă

Instanta in fata careia se invoca exceptia de neconstitutionalitate nu are atributii de jurisdictie constitutionala
Pronuntaţă de: INALTA CURTE DE CASATIE SI JUSTITIE Sectia a II-a civila Decizia nr. 132/2019

Decizia CCR nr. 466/2019 - admiterea obiectiei de neconstitutionalitate a Legii pentru modificarea si completarea Legii nr. 286/2009 privind Codul penal, precum si a Legii nr. 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea si sanctionarea faptelor de coruptie
Pronuntaţă de: Curtea Constitutionala a Romaniei

Decizia nr. 439/2019 referitoare la obiectia de neconstitutionalitate a Legii pentru modificarea art. 109 din Codul Rutier
Pronuntaţă de: Curtea Constitutionala a Romaniei

Decizia Curtii Constitutionale nr. 800/2018 referitoare la respingerea exceptiei de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 274 din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii
Pronuntaţă de: Curtea Constitutionala a Romaniei